Copiii cărților

Mulți dintre noi suntem copii ai cărților, crescuți printre ele, cu ele ori chiar în ele. Paternitatea ori maternitatea cărților cu care am crescut ne-au făcut să deprindem ceva aparte – nu doar cititul este radical pentru supraviețuire, ci și ori mai ales recititul. Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi timpul recitirii nu va fi îngăduit decât la bătrânețe ori în vacanțele de vară din care putem să mai furăm timp nou, încă neconsumat pe toate cele ale vieții obișnuite și pragmatice (vrând-nevrând) pe care o trăim. S-ar spune că, iată, cărțile ne pot aduce timp în plus, timp virtual, timp sculptat din noi (nuanța mea este alta decât a lui Andrei Tarkovski, sculptorul în timp).

Uneori (rar de tot), recitesc fragmente din această carte electronică și iconică scrisă aici pe blogul mesmeic. Le mulțumesc celor care continuă să o citească și care au făcut-o chiar și atunci când eu am renunțat, o vreme, să mai scriu la ea. Dar apoi am regăsit locul acesta și l-am aflat chiar mai tainic decât era la începuturi, tocmai întrucât lumea scria și citea în alte locuri vizibile  (pe facebook ori în varii rețele de socializare) și nu mai avea vreme de o carte ascunsă. Le mulțumesc celor care încă se mai sălășluiesc cu ochii pre aici tocmai întrucât eu nu mă mai pot sălășlui neapărat prin alte locuri scrise de alții altfel decât fugitiv.

sayat 4

(Sayat Nova, viitorul trubadur, copil aici – în filmul „Sayat Nova – Culoarea rodiilor”, regizat de Serghei Paradjanov)

4 răspunsuri to “Copiii cărților”

 1. vicuslusorum Says:

  Deși scrieți bine, cu atenție pentru cuvinte, blogul Dvs. este insubstanțial. Cred că tot ce ați scris și publicat suferă de această nimicnicie ce se vrea ceva, un obiect, un sine. Materie fără formă, cum ar zice Aristotel.

  • mesmeeacuttita Says:

   Există o ranchiună doar relativ camuflată în mesajul dvs., la care, evident, nu am cum să răspund altfel decât răspund, fiindcă nu îi cunosc cauza. Felul în care v-ați năpustit aici este blamabil cel puțin prin nedelicatețe, dacă nu cumva prin insolență. Dacă nu vă place felul scriiturii mele, nu mai citiți aici, e foarte simplu. Fiecare are dreptul la gustul personal (cu plăceri și neplăceri), așa este firesc. Dar aș dori să fiu scutită de obrăznicia intelectualului pretins rafinat, care se consideră omniscient și vobește trufaș din vârful buzelor, hotărând că este deținătorul adevărului absolut.
   Cuvântul nimicnicie pe care îl propuneți cu atâta nonșalanță certifică mai degrabă o reacție de nemernicie din partea dvs.

 2. vicuslusorum Says:

  Felul în care scrieți este chiar admirabil, dar nu şi conţinutul. E ceea ce deja am spus, dar, se vede treaba, n-ați înțeles. Vă las să meditați la următoarele:

  ,,Nu ajută la nimic faptul că o anumită critică estetică, ce are o opinie înaltă despre sine, pretinde că nu ceea ce ţine de subiect, adică ceea ce constituie substanţialul conţinutului, trebuie să determine plăcerea, că, dimpotrivă, forma frumoasă ca atare, bogăţia fanteziei şi altele asemenea constituie scopul artelor şi că acestea ar trebui luate în considerare şi gustate de o sensibilitate descătuşată şi de un spirit cultivat. O minte sănătoasă nu admite asemenea abstracţii şi nu aderă la opere de genul amintit.” (G. W. F. Hegel, Prelegeri de filozofia istoriei, Humanitas, 1997, p. 68)

 3. mesmeeacuttita Says:

  Simţim rar extaz (estetic sau ontic). Preaplinătatea goleşte şi împlineşte în acelaşi timp, ca o crustă gonflată la maximum, în cele din urmă preschimbată în propriul ei conţinut. Cât de autolimitaţi suntem atunci când nu recunoaştem că deplinătatea nu înseamnă neapărat desăvârşire,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: