ruinele castelului Haller (satul Coplean, Cluj)

1

Castelul, cunoscut și sub denumirea de Castelul cu scoici (de la ornamentele aflate deasupra ferestrelor), a fost construit între anii 1725-1771, în stil baroc de către guvernatorul Transilvaniei din perioada 1735-1755, Ioan Haller. În faza inițială a dominat un stil baroc transilvănean, ulterior fiind adăugate ornamentații rococo.

2

Castelul a aparținut familiei Haller de Hallerkö, până în 1948 când a fost confiscat de regimul comunist și transformat în CAP, spațiu de ateliere ori siloz. După căderea comunismului clădirea a fost abandonată, iar actualemente este în stare de ruină jalnică.

3

Peisajul din jur este, cu toată ruina, o splendoare, ca și cum castelul ar fi bântuit încă de spiriduși baroc-dionisiaci care nu vor să-l abandoneze. Când am ajuns acolo am găsit niște localnici care improvizaseră, chiar la intrare, un picnic cu prăjeli și manele. Era limpede că a lua prânzul la fostul castel era o distracție pentru ei și un fel forțat (grotesc) de a se simți castelani, indiferent de vremuri, distrugeri, stăpâni și slugi.

4

Modelul scoicilor încă domină câteva ferestre, de parcă marea nu s-ar lăsa alungată nicicum de pe zidurile edificiului., pentru a-l proteja fie și doar metaforic. Subteranele castelului încă se păstrează și sunt invadate de gunoaie și grafitti. Localnicii le folosesc ca refugiu, vara, din fața arșiței (sau ca latrină), atunci când picnichează clandestin la castel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: