vacanțele de iarnă pentru citit

Vacanțele de iarnă sunt întotdeauna bune și calde pentru citit. Afară e zloată și frig, afară e lumea dezlănțuită, în casă sunt cărțile, e biblioteca, iglu-ul fierbinte din cărți (cu ceai, cafea ori lichior de ciocolată). Pentru călători, cărțiile sunt ingrediente tocmai potrivite de burdușit geamantanele și gențile, cu sau fără ochelari. Prin aeroporturi, prin trenuri, cu cărțile la subsuoară și pe piept.

În zece zile am citit autori lăsați prin sertare și pe sub pat, față de care aveam o datorie oarecare: J. M. Coetzee, V. S. Naipaul, Ben Okri. Ultimul mi s-a părut vorbăreț și gargaragiu, un autor nechibzuit de dornic să împroaște cuvinte la tot pasul, dintr-o râvnă flamboaiantă care m-a obosit. L-am citit ca să nu las cartea neterminată. Noua Arcadie ar fi putut fi zugrăvită cu mai puțină plictiseală.

Naipaul mi-a plăcut la limită: scrie bine, are condei ferm și modulat îndeajuns. Temele lui obsesive nu mă preocupă, dar nici nu e obiligatoriu să am aplecare spre ele. M-a captivat Londra lui Naipaul, filtrată prin varii lumini spectrale și prin straturi de existențialism care pâlpâie subtil dincolo de rudimentar și facil.

Coetzee e ori prea alegoric (a învățat pe de rost lecția lui Dino Buzzatti), ori prea agitat să găsească o temă la modă (sexualitatea interrasială blamabilă), blazarea la sfârșit de secol blestemat (iar și iar). Scrie bine, dar e parcă prea bătrânicios sau prea nărăvit să cultive simboluri și metafore ale lumii, ale vremurilor, ale binelui și răului. De aici un oarecare aer clișeizat.

Ar fi fost mai tihnit, probabil, să recitesc cărți decât să parcurg autori necitiți până acum și rămași scriși pe răboj. Uneori nu-i sănătos răbojul cu datorii auctoriale de cititor profesionist.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: