cărți, viață, cărți – o fixație (dincolo de bloguri)

 

 

old-books-300x225
Deşi am o relaţie aproape epidermică cu cărţile (iată o dublă cacofonie în avalanşă 🙂 !), totuşi există texte pe care le abandonez de la început sau din mers. Să nu ne minţim şi să înfruntăm viteza în care trăim: cititul de astăzi se desfăşoară adesea mai degrabă ca o răsfoire, ca o foiletare, decât ca o parcurgere pas cu pas, minuţioasă. De ce? Pentru că dincolo de cărţi, Afară, stă şi aşteaptă tocmai viaţa. Pentru că alternativa la cărţi, care e viaţa, bate cu pumnul în uşă, face gălăgie şi îşi cere drepturile ţipând ca din gură de şarpe. Tocmai ca să evit să devin cumva o profesionistă a răsfoirii (vai!), tocmai de aceea reiau adesea cărţile şi văd în recitire o formă de prietenie matură şi echilibrată, mult mai tandră decât prima lectură pripită, aventuroasă, colerică. E o prietenie împărtăşită, aş spune, în timp ce întâia lectură a unei cărţi poate fi un coup de foudre, dar tocmai de aceea e o lectură emoţională şi, prin urmare, parşivă, riscând răstălmăcirea. Este adevărat că nu am o poziţie anume a corpului de întâie ori a doua lectură a unei cărţi. Cel mai mult îmi place să citesc stând lungită în pat: dar nu din lene, ci pentru că astfel pot uita întru totul de corp (răsfăţat în poziţia lui preferată), concentrându-mă pe ceea ce îmi dăruie cartea pe care tocmai o (re)parcurg.

Reclame

2 răspunsuri to “cărți, viață, cărți – o fixație (dincolo de bloguri)”

  1. PORIFERN Says:

    Ma tem ca am ramas in urma cu multe carti din pricina acestei lucrari a rasfoirii. Noroc ca, din urma, vine un aer al intamplarii care aduce cand si cand cartile luminoase, rare si adevarate, visate si vii, care, de fapt, spun ceva despre inima lumii si adevarul lui.

    • mesmeeacuttita Says:

      … dar si cartile intunecate spun ceva despre inima lumii si despre adevar. totul este cum le dramuim, la citit si rasfoit si recitit si gandit, pe toate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: