La grande bellezza – de la rinocerul lui Fellini la girafa lui Sorrentino

la grande bellezza

Nu doar fiindcă filmul acesta ar putea fi omagial față de Federico Fellini (există în pelicula lui Paolo Sorrentino destule trimiteri de subsol ori chiar citări din La dolce vita, Roma, Otto e mezzo), nu doar de aceea merită văzut. Ci fiindcă ar fi trebuit, poate, să se numească Nostalgia, dar într-un mod prietenesc, sentimental într-un mod sfios, așa cum și este făcut filmul acesta răsplin de amintiri, flash-uri, scene de viață și moarte (însă foarte suave, de parcă ar fi eter pur). Mă gândesc că rinocerul trist al lui Fellini din E la nave va s-a convertit pe bună dreptate într-o girafă care dispare printr-o scamatorie; la fel de bine o mare frumusețe e alcătuită, pulverizat, din bucăți mici de frumusețe care pot să dispară oricând. Dar aburul acesta de săpun e atât de rafinat-melancolic croșetat în La Grande Bellezza încât te simți acasă. Iar din acest acasă se ivește dorința de a revedea filmul, de a-l reingurgita sinestezic, cu toate simțurile pregătite să înghită lacom ce au de înghițit. Și-apoi să se odihnească mulțumind cu delicatețe.

Reclame

2 răspunsuri to “La grande bellezza – de la rinocerul lui Fellini la girafa lui Sorrentino”

 1. scorchfield Says:

  Pentru cei mulți, draga mea principessa ( http://www.imdb.com/title/tt0053779/ și mai ales http://www.imdb.com/title/tt0118799/) …

  lucrurile acestea nu importă. Am scris frust, în paranteză în schimb m-am lăbărțat.

  Trebuie să mărturisesc că Jep Gambardella ne povestește ceea ce noi bărbații știm și nu spunem. Pentru femei este mai complicat.

  Aștept „Al doilea sex” ecranizat, măcar în 14666 de seriale.

 2. mesmeeacuttita Says:

  poate ca e chiar așa cum spuneti, domnule Scorchfield, dar asta nu înseamnă că nu pot „cogita” la răspândirea frumuseții în această lume (în cealaltă, vom vedea de unii-singuri, fără să mai putem da de veste altfel decât spectral)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: