O bulimie a grotescului

Exact asta mai lipsea în țara cea bulimic de grotescă și hilară (la nivel instituțional) – să fie interzisă proiecția părții a doua din „Nymph()maniac”! De parcă Lars von Trier ar atenta fatal la pudoarea boborului băștinaș! Curat balamuc al cenzurii postcomuniste. Nu mi-este limpede dacă organul patriotic al nației suferă de priapism perceptiv sau de impotență cognitivă! Indiferent dacă filmul lui Trier este apreciat sau blamat (oricine are dreptul la opinie și la gust), el îi aparține unui regizor consacrat și creditat valoric (prin cariera sa) – astfel încât să interzici un astfel de film este un act fățiș de tembelism.

5 răspunsuri to “O bulimie a grotescului”

 1. scorchfield Says:

  Spre exemplu eu aș interzice și piesa lui Shakespeare, Titus Andronicus… pentru cine nu știe despre ce este vorba, dau un link:
  http://www.imdb.com/title/tt0120866/

  Asta ca să aflăm și de Julie Taymor, jos cu dânsa…

 2. Ontelus DG Says:

  Schimbând ceea ce este de schimbat, această întâmplare îmi amintește de manifestația spontană de indignare a împătimiților de aventuri rocambolești, care, pe la mijlocul secolului al XIX-lea, solicitau continuarea romanului foileton al lui Ponson du Terrail. Fiind contemporani ai regizorului danez, nu știm care îi va fi posteritatea. Sigur, gestul instituției respective este un excelent procedeu de marketing cultural, de mediatizare a filmului în cauză, dar simpla fuziune artă-pornografie, altfel perfect postmodernă, spune ceva esențial despre homo sapiens, o făptură care se crede buricul universului, dar care nu își conștientizează îndeajuns nimicnicia, ba este chiar fericită în schizoidia sa modernă… Fusion-ul, hibridizarea, heraclitiana armonie a contrariilor, simbioza exhibiționism-voyeurism, artă-kitsch, cinema-ul ca expresie a joncțiunii cultură elitară-cultură populară, mercificarea spiritualității de orice fel sunt fenomene banale astăzi. Lars von Trier rules! N-am văzut decât ultimul său film, ”Melancholia”, care mi-a plăcut.

 3. mesmeea cuttita Says:

  Dupa multa tevatura si dupa o mediatizare valvartej a polemicilor si acuzelor, partea a doua va rula, totusi, in cinematografele din Romania.
  Nu despre calitatea acestui film a fost vorba (dupa ce am vizionat partea intai, consider pelicula a fi sub nivelul ultimelor filme ale lui Trier), ci despre faptul ca e inadmisibil sa creditezi in 2014 cenzura cu tendinta…
  In rest, desigur, putem discuta despre tot felul de alte chestiuni, de la pudoare la impudoare, de la binomul exbitionism-voyeurism la sado-maso and Co! dar nu cumva inclusiv asa ceva e viata?! (indiferent daca ne convine sau nu)

 4. Ontelus DG Says:

  Fără acest incident, niște spectatori nu s-ar fi deplasat la cinematograf. It’s not censorship, it’s just business… În accepție occidentală, time is money, deci viața este inclusiv o afacere, în nihilismul acestei lumi. Establishment-ul, inclusiv cel cultural instrumentalizează simbolicul, inclusiv cel cinematografic pentru profit. ,,Restul e tăcere”, adică suferință. Pentru că viața, inclusiv în aceste condiții dezumanizante, este suferință…

 5. mesmeea cuttita Says:

  mda, fireste ca intra in nuantarea fenomenului Nimph()maniac si chestiunea business – doar nu suntem struti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: