întoarcerea la utopie

Cu o zi întârziere – întoarcerea la utopie. La 16 ianuarie 1605 apărea prima ediție a ceea ce avea să fie cel mai citit roman al tuturor vremurilor – pe bună dreptate! Prin urmare să ascultăm ce avem de ascultat, adică un început:

“Într-un sat de prin La Mancha, al cărui nume nu voi să-l țin minte, trăia nu de mult un hidalg dintre cei cu lance-n rastel, pavăză veche din piele, gloabă costelivă și ogar de vînătoare. Rasol, mai mult de vacă decît de oaie, salăți de răcituri mai mereu seara, ofuri și stropșiri sîmbăta, linte vinerea, cîte-un porumbel pe deasupra duminica îi înghițeau trei pătrimi din venituri. Restul i se ducea pe un pieptar din postav fin, pantaloni bufanți de catifea pentru sărbători, cu papuci din același material, iar în zilele de peste săptămînă își ținea rangul cu o stofă cenușie dintre cele mai fine. /…/ Vîrsta hidalgului nostru bătea spre cincizeci de ani. Avea un fizic robust, uscățiv la trup, tras la față, mare matinal și prieten al vînătorii. Umbla vorba că purta numele de „Quijada“ sau „Quesada“, în această privință stăruind un dezacord printre autorii care scriu despre acest caz, deși prin conjecturi verosimile se dă de înțeles că îl chema „Quijana“. Dar lucrul e de mică însemnătate pentru povestea noastră: e de ajuns ca în istorisirea ei să nu ne-abatem cu nici o iotă de la adevăr.”

 

(traducere de Sorin Mărculescu)

4 răspunsuri to “întoarcerea la utopie”

 1. Ontelus DG Says:

  Imho, această carte este apogeul ficțiunii occidentale, fie și numai pentru că îi surprinde acestuia – Occidentului – inefabilul destin…

 2. mesmeeacuttita Says:

  eu as fi mai emfatica (astazi, cu intarziere) si as spune cu larghete ca Don Quijote reprezinta apogeul fictiunii – pur si simplu (Estul contemporan este, pe cat de mafiotic, pe atat de fictionalizant, fictionalizat si fictionalizator)!

 3. Ontelus DG Says:

  Nu am putut să fiu atât de categoric, gândindu-mă la ,,Odiseea” și, respectiv, la ,,Frații Karamazov”. Dar fiecare are gusturile sale, opiniile sale, acestea sunt ,,binefacerile unui sistem constituțional”.

 4. mesmeeacuttita Says:

  adevarat, de acord intru totul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: