Rachiul făcut de dracul (poveste de sărbători)

A fost un om care a greșit mămăliga și a făcut-o nesărată, așa că dracul a găsit o bucățică și a mâncat. Seara, când au venit toți dracii la cel mai mare, fiecare a spus ce a făcut, iar cel care mâncase bucata de mămăligă a spus și el cum a mâncat ce n-ar fi trebuit mâncat. N-ai făcut bine, i-a spus dracul cel mare, așa că du-te și slujește-i omului vreme de un an, slugă să-i fii. Dracul cel mic s-a pus în slujba omului pentru vremea cântărită de dracul cel mare și l-a învățat cum să aibă de la stăpâni de lucru. Aceștia, stăpânii, i-au cerut omului să secere tot lanul și să lege spicele, dacă vrea să primească pâine cât va putea duce în spinare sluga lui. Toată noaptea dracul a lucrat lanul, iar dimineața a dus în spinare o căruță întreagă de pâine, dacă nu și mai mult. Așa s-au întâmplat lucrurile cu mai mulți stăpâni, până când omul acela la care era slugă diavolul a strâns o grămadă de pâine (unii ziceau că era chiar un munte de pâine). Cu bogăția asta, însă, omul acela nu prea știa ce să facă, până când tot dracul i-a spus că îl ajută el, după oarecare chibzuință. Apoi dracul a făcut o băutură din toată pâinea aceea. Dracii cei bătrâni au hotărât ca, în numele lor, băutura să se cheme drăchiu. Dracii mijlocii au vrut ca, în numele lor, băutura să se cheme drăchilă. Iar dracii mici au vrut ca, în numele lor, să se cheme țuică. Și așa a rămas că rachiul cel mai tare e drachiu, cel mijlociu e drăchilă, iar cel slab e țuică.

(prelucrare după o snoavă moldovenească)

Reclame

6 răspunsuri to “Rachiul făcut de dracul (poveste de sărbători)”

 1. Fridolin Says:

  Drăchiu-rachiu si drăchilă-răchie,cela se tient 🙂 Mi-i închipui însa pe dracii mici,îmbracati în pijamale de molton si papuci în dungi, exprimându-si dorinta ca rachiul cel mai slab sa se numeasca țuică. 🙂 În mod sigur va fi fost unul dintre ei care a cerut sa i se spuna „champagne” iar dracii mai mari îi vor fi explicat ca nu se poate,ca sampania exista deja. Iar dracul mic,cu pijama de molton si papuci în dungi,s-a bagat în patul lui mic,îmbufnat 🙂

 2. mesmeea cuttita Says:

  :))) voila, Fridolin fridolinizeaza in vreme ce tuica asteapta (cu povesti) in sticla ei!

  despre rachiu nu ma pronunt :))))

 3. Fridolin Says:

  Gata,nu mai spun nimic ! 🙂 Ba da : minunata,tuica aceea. Nu stiu ce povesti se nasc la facerea ei,dar stiu ce povesti naste ea 🙂 En route pour l’aventure !

 4. PORIFERN Says:

  Strașnică și de temut povestioară! 🙂 Dar vinul fiert cu aburi de somn, cu fum de scorțisoară și trei boabe de piper roșu, cu stropi de chilli și altele mai tainice, cine să-l fi născocit ?

 5. mesmeea cuttita Says:

  totul se gaseste intr-o carte duniazada, cred 🙂
  (sau aproape duniazada)

 6. PORIFERN Says:

  De citit la trecerea dintre vremuri! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: