Pe drumul către Sarakiniko (din somn spre trezie și spre altundeva)

IMG_0944

IMG_0925

Se întâmplă uneori, dimineața, când lumina e încă lăptoasă și curge pe geam, că văd mai întâi moțurile (sau crenelurile) albe de la Sarakiniko. Ochii mei găzduiesc lumina aceasta lăptoasă fără să știe ce va fi când se vor deschide de tot și somnul se va încheia. De fapt somnul s-a încheiat, dar eu mai stărui întotdeauna în el, ca să nu se ducă definitiv și să mai stea puțin, chiar dacă niciodată nu sunt pregătită pentru noua zi și pentru culoarea ei. Nu știu defel dacă drumul pe care o pornesc va și ajunge undeva. După ce zăresc vârfurile albe de la Sarakiniko, încep să merg (ori mai degrabă să plutesc), până când se cască sub mine văzduhul de la Sarakiniko. E și aici un tâlc, căci văzduhul sau marea e totuna, fără vreo diferență. Apoi după ce pipăi vârfurile mici și albe de caolin și după ce rătăcesc cu îngăduință pe drumurile înalte de câțiva metri, zidurile de caolin se dau la o parte și peisajul lunar se ivește de-a binelea.  Băieții rătăcitori au scris aici, pe jos, cam așa: Moon Beach. Atunci știu că sunt acasă, un altfel de ACASĂ, la Sarakiniko. Și, așa cum se întâmplă întotdeauna când cineva nu vrea să se trezească de tot – mă chiar trezesc. Ochii mă ustură, lumina caolinului încă mai are o mică pojghiță pe retina mea. Cerul, marea și piatra s-au dezlegat de tot. Atunci încep să rostesc de vreo câtva zeci de ori Sarakiniko, până când am norocul să mă reîntorc acolo și să cad cu tihnă muncită în vis.

 

IMG_0794

Reclame

6 răspunsuri to “Pe drumul către Sarakiniko (din somn spre trezie și spre altundeva)”

 1. FID DeScribor Says:

  Asadar, spatiul poetic exista… Dupa colt, pare, e vreunul dintre stranepotii lui Odiseu…

 2. mesmeea cuttita Says:

  sau stra-stranepotii Circei 🙂
  (seniorului Gellu i s-ar fi parut firesc acest acolo nepamantean)

 3. sauribalic Says:

  “sarakiniko” pare o formulă mesmic-piratesc-visatorică dintr-o carte prescriptivă (cu diverse formule de împrumut care pot să-l transfere – în mod real, cum altfel – pe cititor în spaţii lunare şi de tot soiul) la care ne imaginăm că lucrează mesmeea 🙂

 4. mesmeea cuttita Says:

  sauribalicii sa stie ca Sarakiniko exista intru totul in realitate si tocmai de aceea suna fantasmatic (ceea ce e prea real uneori pare de-a dreptul ireal) 🙂
  cine merge in insula Milos poate gasi locul numit Sarakiniko, vestit, de altfel 🙂

  asta nu inseamna ca visurile mele dis-de-dimineata nu seamana cu niste mici iluminari (de buzunar) 🙂

 5. sauribalic Says:

  🙂 a, da, ştim de sarakiniko. numai că, fiind concentraţi pe un centru de atenţie al fantasticului, am extras voluntar irealitatea din frumuseţea reală 🙂 de aceea exprimarea noastră răsturnată şi întortocheată, de nici sub proba existenţial-vrăjitoristică n-am reuşi să decodificăm în termeni exacţi ceea noi înşine am spus sau spunem chiar acum:)
  dar noi credem totuşi că mesmeea a făcut pre acest text o magie, o vrajă a inversiunii onirice, care ne-a răpit capacitatea de a ne exprima nerăsturnat într-un context deloc inversat… ah, iată deci că ne aflăm în continuare sub efectul acestei magii :))

 6. mesmeea cuttita Says:

  :)))) (o să cred cu adevărat că sunt vrăjitoare și nu cetațeancă)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: