ciudata istorie a pielii

Author-Sarah-Hall-007

Sarah Hall este autoarea unui roman bizar şi bine scris: Michelangelo Electric, un bildungsroman despre un tatuator, Cyril Parks, care prilejuieşte o fastuoasă istorie a pielii umane.

          Mai ales povestea uceniciei de tatuator a lui Cyril Parks este fascinantă în romanul lui Sarah Hall: prima lecţie a maestrului (Riley) pentru ucenic este propriul său trup tatuat în întregime, prilejuind o lume magică, mişcătoare. Iniţierea într-o asemenea artă care se doreşte a fi un bazar de minuni este, însă, difícilă: Cy deprinde mai întâi să cureţe instrumentele de lucru şi să menţină un decor adecvat pentru derularea istoriei pielii. Al doilea grad în iniţiere este unul semiotic-cromatic: arta tatuajului este, de fapt, o grădină a paradisului, marcată de o cromatică exuberantă; dar ea este şi sclavie, tortură epidermică, pielea fiind reciclată, şlefuită, reconfecţionată vizual. Tatuajul este o călătorie şi o aventură în carne. Maestrul lui Cy, Riley, este un purist, tatuajele alcătuiesc pentru el o formă de catharsis, de terapie, desenele corporale devenind chiar veşminte ale lăuntrului şi fetiş! Umanitatea doritoare de tatuaje este variată, iar un maestru tatuator trebuie să se călăuzească în funcţie de trupuri, dar şi de acceptul spre suferinţă a pielii râvnitoare să fie împodobită cromatic. Artiştii tatuajului sunt nişte filozofi ai epidermei şi nişte purificatori ai pielii: întrucât pielea unui om spune tot despre făptura cu pricina. Tatuarea înseamnă apoi şi muzică, întrucât pielea umană cântă, de fapt! Dar Riley tatuează nu neapărat trupuri, cât suflete, de aici arta lui magistrală.

          Lumea tatuatorilor este, însă, pestriţă: există tatuatorii minimali, farseuri, rataţi, escroci, şi există tatuatorii maximali care acoperă întregul trup-obiect; există tatuatorii oneşti şi disciplinaţi, dar şi tatuatorii extravaganţi (caligrafi şi fantasmagorici). Cy, adică Michelangelo Electric, îşi găseşte vocaţia în acest furnicar: arta tatuajului devine, sub mâna sa predilectă, o formă de renaştere şi resemantizare, după ce trupul a fost chinuit, întrucât tatuajul se dovedeşte a fi un suflet al corpului. Fiecare trup tatuabil este o întreagă poveste care se suprapune peste o poveste deja fanată şi răspusă, care trebuie împrospătată; tatuatorul este un fantast, dar şi un chirurg.

          În Michelangelo electric am găsit cea mai neobișnuită definiție a femeii : „O femeie este numele copilului ei mort. O femeie este capacitatea ei de a-şi folosi corpul pentru a produce plăcere sau incapacitatea ei de a se dezgoli vreodată cu adevărat pentru că i s-a tatuat un sutien negru pe piept.”

8 răspunsuri to “ciudata istorie a pielii”

 1. scorchfield Says:

 2. scorchfield Says:

  „I’ve… seen things you people wouldn’t believe; attack ships on fire off the shoulder of Orion; I’ve watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those… moments… will be lost… in time, like… tears… in rain.”

 3. scorchfield Says:

  Visează androizii oi electrice?

 4. mesmeea cuttita Says:

  domnule Scorchfield, v-ati intors plin de energie și comentarii pe schiuri 🙂

  nu stiu exact ce este de facut – sa il punem pe Michelangelo Electric sa intre in filmul Blade Runner?! 🙂

  • scorchfield Says:

   Așa este, m-am întors și parcă m-aș întoarce din nou. 🙂
   N-am citit „Michelangelo Electric”, am comentat pentru că mi-a amintit de romaul lui Philip K. Dick și filmul lui Ridley Scott.

   Așa am aflat că se va face și 2-ul 🙂

 5. mesmeea cuttita Says:

  întoarcerea întoarcerii :)))

 6. Liviu Drugă Says:

  O carte foarte bine scrisă, dincolo de ineditul întâmplărilor.

 7. mesmeea cuttita Says:

  așa este 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: