„Memoria e un ocean și povestea apare la suprafață”

martel-754389

 

Jurnal de bord, proces verbal, reportaj zoologic și totodată antropologic, manual simili-filosofic de supraviețuire și jurnal de explorator biomarin, Viața lui Pi de Yann Martel își are locul într-o bibliotecă bizară ori de aventuri. Cititorul este poftit să își imagineze călătoria buclucașă, dar dramatică, vreme de două sute douăzeci și șapte de zile, a unui adolescent indian naufragiat, izolat într-o barcă de salvare alături de un tigru bengalez feroce și plutind în derivă pe ocean.

Livresc vorbind și anecdotic în același timp, Viața lui Pi are destule ingrediente împrumutate din cărți precum Robinson Crusoe, Tarzan, Trei într-o barcă sau Kon-Tiki. În subsidiarul acestui roman, zace în background istoria lui Iona cel înghițit de balenă; apoi Pi însuși se închipuie a fi, la un moment dat, Arjuna într-o barcă – și iată Mahabharata adaptată la viața naufragiatului pierdut pe întinsul oceanului. Cine și ce este Pi? O spune chiar el, incluzându-se pe lista de obiecte inventariate în barcă: „1 băiat cu un set complet de haine, cu excepția unui pantof pierdut”.

Viața lui Pi este o carte despre frică și supraviețuire: supraviețuirea este asumată, însă, doar după ce frica și-a făcut de cap. Iată, în acest sens, cea mai amănunțită și frumoasă defrișare semantică și iconică a fricii: „Plămânii îți zboară ca pasărea, intestinele se preling ca șarpele. Limba îți cade, grea ca un oposum, maxilarele încep să galopeze pe loc. Surzești. Mușchii îți tremură ca și cum ar suferi de malarie, iar genunchii încep să-ți danseze. Inima se zbate în timp ce sfincterele se relaxează. Și la fel tot restul corpului. Toate organele te lasă. Numai ochii mai funcționează. Ei sunt pironiți asupra fricii.”

P. S.

Filmul lui Ang Lee e simpatic, îți tihnește și, totuși, nu pot să îl recepționez altfel decât ca pe o desfășurare de benzi desenate sau ca pe o diaporamă. Sunt nedreaptă, poate. Dar cartea e întotdeauna mai bună.

 

Life-of-Pi-4

 

2 răspunsuri to “„Memoria e un ocean și povestea apare la suprafață””

  1. Octavian P. Says:

    Aproape mereu e mai buna cartea, insa mai sunt si exceptii. De pilda Duelistii – Joseph Conrad/ Ridley Scott. 🙂

  2. mesmeea cuttita Says:

    De acord – fain film – Duelistii!

    uneori filmul vazut inainte sa fie citita cartea pricinuieste mare stricaciune. De pilda „Pacientul englez”. Filmul e comme ci – comme ca, dar cartea este o minunatie 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: