noul cântec orfic

Am ascultat ritualic, în ultima vreme, My Body Is a Cage, atât în interpretarea-matrice a trupei Arcade Fire, cât și în varianta prelucrată poematic de către Peter Gabriel (ambele interpretări sunt aici-și-acum). De trupa Arcade Fire am aflat de la A., care mi-a livrat ultimul album de până acum. De cântec am aflat de la O. Și l-am ascultat, inițial, ca o gurmetă. Acum îl ascult mai degrabă ca o gurmandă. Firește că e legată de ceva ascultarea aceasta. Fărâmele de vise (atunci când e vorba nu de vise mari și semnificative, ci de vise mici, imediate, legate de maladii și rău trupesc) pe care mi le mai amintesc sunt aproape întotdeauna marcate de imagini constrângătoare, strâmtorate, limitative. Nu-i de mirare, de aceea, că My Body Is a Cage e, pentru mine, sută la sută, un nou cântec orfic.

4 răspunsuri to “noul cântec orfic”

 1. scorchfield Says:

  Mi-ai amintit de asasinarea tracă!

 2. mesmeea cuttita Says:

  ?!

 3. scorchfield Says:

  Orfeu, Orpheus, o salvează pe iubita lui Euridice din Infern, din Moarte adică; Mesagerul Zeilor, Hermes îl provoacă – mai bine tăcea, „să nu se uite în spate” – absența trecutului, în drumul spre lumina zilei, prin tunelul ce dădea în lumea umană, ce venea din Lumea Morților spre Lumea Viilor.
  Dar el – Orfeu, se întoarce ca să o vadă dacă iubita lui ce a trecut hotarul este la fel de vie și de frumoasă, astfel imaginea decade, Euridice se întoarce înapoi în Lumea Morților, în Infern.
  Orfeu rătăcește, ajunge în Nord; în lumea tracilor. Acolo în preajma unui izvor femeile trace doresc împreunarea cu el, legenda este bineștiută, el iubește cu adevărat!
  Orfeu refuză și este omorât, trupul său împărțit este aruncat în râu…

  Orfic înseamnă Orfeu, dar mai înseamnă aproape de Moarte, de Euridice și de cele care l-au dorit! În sens masculin, Orfic este cântul pe care femeia îl cântă bărbatului în preludiul morții, energia masculină care se pierde…

 4. mesmeea cuttita Says:

  credeam ca e vorba despre ceva mai abscons, de aici mirarea mea din laconicul comentariu anterior!

  doar povestea lui O este loc comun deja.

  oricum, in definita cantecului postat, chestiunea orfica este mai simplu formulata si asumata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: