Ținutul Celălalt (neliniștile)

 

Provocarea și neliniștile celor doi autori ai Ținutului Celălalt au fost legate nu doar de transgresarea limitelor limbajului poetic, ci și de găsirea unei soluții pentru a reda o gândire de tip Down, prin mintea unor prichindei. Cuvintele, limbajul erau una, gândirea era, însă, ceva chiar mai greu de izbutit. Cum puteam să redăm așa ceva, să sugerăm rupturile de sens în mintea unor copilași? Ce fel de proiecții urma să construim? Acestea au fost neliniștile noastre esențiale și de aici a și venit provocarea majoră. Firește, am avut la îndemână câteva mostre de texte reale (deși foarte puține) ale unor astfel de copilași, astfel încât să încercăm să pricepem, lingvistic și stilistic vorbind, măcar un minim mecanism al felului în care noi înșine să producem poemul ca atare.

Poemul-pilot (de 30 de pagini) a fost scris într-o lună. Ambii autori am crezut că aici se încheie experimentul nostru. Dar după trei luni de pauză (de nescris adică) ne-am dat seama că lumea lui Spuki și Lolo are ramificații mult mai multe și poate continua în cercuri concentrice variate, cu alte și alte nuanțe. Într-un an de zile am izbutit un manuscris de 250 de pagini. La revizia finala am redus manuscrisul, eliminând un amplu fragment livresc, astfel încât manuscrisul a rămas la 220 de pagini.

Pentru cine vrea să afle, măcar panoramic, subiectul manuscrisului, iată mai jos o parte din subtitlul cărții Ținutul Celălalt:

în care e vorba despre spuki şi lolo, doi copilaşi aflaţi la orfelinat, despre o tanti şi un baubau, despre doamne-doamne pe care cei doi copilaşi îl caută şi prin care zboară cu un avion de hârtie, despre o călătorie dus-întors prin frigider în care se iveşte un poştaş care aduce scrisori de nicăieri, despre îngerii cu părul negru, despre cum prichindeii visează încrucişat, despre alisa de o sută de ani care va fi vindecată, despre cum spuki prefăcut în baubau o închide pe lolo în pivniţă şi despre cum orfelinatul arde, apoi despre doamne-doamne care e schizo-schizo, despre varicelă şi apolodor, despre scamatorul nivaec-ţineva, despre o vrăjitorie voodoo și un cal gri, despre aripi și polonice, despre cum copilașii ajung la creatorii lor și îi ceartă, despre cum spuki și lolo sunt judecați de tribunalul de acadele …

(to be continued)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: