Banchizele vernil ale fluviului Magdalena (5)

Dacă este să murim, apoi nu va putea fi vorba decât despre o moarte frumoasă şi dorită, îi spuse Nando, într-un amurg stropit cu cognac, căpitanului Diegaritano. Stăpânul petrecăreţ al ambarcațiunii râse, însă, atoateştiutor: foarte rar cei care se iubesc se şi potrivesc, fiindcă de obicei unul stă întotdeauna în umbra celuilalt şi sapă un mormânt. Să vedem dacă de data asta va fi altfel. Să vedem într-adevăr, glăsui Fiona amuzată, fiindcă nici ea, nici Nando nu se temeau de vreun mormânt. Iar de dragoste nu le era frică nici cât negru sub unghie şi nici nu le fusese vreodată, chiar dacă doar la bătrâneţe se găsiseră unul pe altul. Fluviul Magdalena era o perlă scăpătată care străbătea jungla scotocindu-i marginile şi amestecându-le pentru călătorii pe viaţă și pe moarte de pe vaporul Lumea Nouă. În fierbinţeala din jur, vegetaţia mocnea la cazan într-o efervescenţă care nu avea cum să sufere vreodată de banalitate. Umezeala şi răşinile hrăneau orice rest de viaţă, făcând-o pulsatilă, dar mai ales nesăţioasă. Privind mereu din foişorul cu verandă jungla năpustită, cei doi îndrăgostiţi renunţară în cele din urmă la haine, acoperindu-se doar cu nişte bucăţi de pânză fină din care erau făcute jupoanele lungi ale Fionei, acum tăiate cu foarfeci şi recombinate de mâinile tremurătoare ale lui Nando. Dacă ar fi fost după ei ar fi rămas goi de tot, dar căpitanul, oricât de deşucheat ar fi fost, îi preveni să nu provoace autorităţile fluviale care, din când în când, făceau totuşi controale de rutină asupra vaporului presupus a fi infestat de holeră. Steagul galben aproape ferfeniţit se cuvenea a fi revopsit din când în când şi el, chiar dacă moartea era oricând binevenită, întrucât cel puțin doi îndrăgostiți din lumea mare nu erau înfricoșați de ea.

 

Anunțuri

10 răspunsuri to “Banchizele vernil ale fluviului Magdalena (5)”

 1. scorchfield Says:

  Nimic mai prejos de plutire; visul, la fel ca moartea poartă un steag, cel ultim este metalic, ascuţit şi strălucitor. Visul poartă un steag ce te cuprinde asemeni norilor sau ceţei, de aici poate plutirea.

  Cei doi încă stau la răspântia confuzie, dragostea-i orbeşte, visul sau moartea?!

  🙂

 2. mesmeea cuttita Says:

  ceva ii orbeste cu siguranta!
  (dar nu este limpede ce anume – poate dragostea care-i lipita de moarte cu banda adeziva)

 3. scorchfield Says:

  îi orbeşte frenezia:

  „Frenezia este opusul plictiselii: Lorenzacio visează la Han d’Islande. Sensibilităţii delicioase cheamă furiile elementare ale brutei. Eroul byronian, incapabil de iubire sau capabil de-o iubire imposibilă, suferă de spleen. El e singur, lîncezeşte, condiţia sa îl epuizează. Dacă vrea să se simtă trăind, trebuie s-o facă în teribila exaltare a unei acţiuni concise şi devoratoare. A iubi ceea ce nu vei mai vedea a doua oară înseamnă a iubi cu foc şi pară, pentru ca apoi să te nărui. Nu mai trăieşti decît şi prin clipă, pentru

  această unire scurtă, dar vie,
  a unui suflet chinuit cu chinul

  (Lermontov)

  Albert Camus, […]Omul revoltat, ed. Rao, martie 1994, pag.252

 4. evazionista Says:

  Revin la stil. După atâta literatură minimalistă cu propoziţii sacadate pe care am citit-o şi de musai în ultimii ani, mi-era dor de o descriere fluentă, abundentă, ,,ca o apă care curge”, excelentă.

 5. mesmeea cuttita Says:

  era musai ca stilul sa fie macar partial marquezian, fiindca altfel nu ar fi avut rost ravnita pastisa descuiata 🙂

 6. dolores Says:

  Doamne Mesmeea,dar si cend se iubesc si se potrivesc,raiul pe pamant.

 7. mesmeea cuttita Says:

  asa o fi 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: