Goool-Tiff (amalgam 2)

Până la urmă m-am obișnuit cu și călit la reclama de anul acesta de la Tiff, măcar pentru faptul că filmul (porumboiesc) A fost sau n-a fost face parte din triada băștinașă de pelicule postcomuniste pe care le consider a fi aproape capodopere (aici mai intră Balanța lui Pintilie și Patul conjugal regizat de Daneliuc)!Ce-am mai văzut? Uhhh: Baladă tristă de trompetă (în regia lui Alex de la Iglesia – ce titlu grozav și ce film prost!), un rateu caraghios, amestec de It (Stephen King), Frumoasa și bestia (și bestiile, mai exact), Joker din Batman, thriller, Fantoma de la Operă, un potpuriu ridicol și neavenit, regizat și gândit ațos de teatral și fals. Doi clovni și doi actori, imitându-i în zadar pe Heath Ledger ori pe Jack Nicholson! Și în acest caz (precum în Venus neagră), zarurile ar fi putut fi mai norocoase cu ceva mai multă atenție la aruncarea lor și la managerierea lor artistică: dar prostul gust, dramatismul exagerat și hilar, grotescul kistch – au făcut din Baladă tristă de trompetă un film de nedigerat. Spectatorii din spatele meu hohoteau pe bună dreptate, în timp ce eu pufneam iritată.

Aș fi vrut, de fapt, să merg la mult mai multe filme la Tiff, dar Venus neagră și mai ales Baladă tristă de trompetă m-au secătuit și decepționat excesiv. Așa că am renunțat la Gandu, deși aveam biletul cumpărat. Totuși, în ziua următoare, m-am revigorat cu Tilva Ros (Muntele roșu, regizat de Nikola Lezaic) și mai ales cu Kill Me Please (regizat de belgianul Olias Barco). Tilva Ros, un Ken Park sârbesc foarte bine lucrat psihologic și, din fericire, fără ingredientele americane superflue (sex și drog): o trupă de adolescenți skatebordiști care experimentează viața la minimum și maximum, mai mult ca să aplice un dostoievskianism adaptat la mileniul trei, decât să încerce binele și răul în formele lui oarecare. Pelicula e bine lucrată pe mentalul adolescenților boemi și frondeuri, care își interpretează propriile roluri din viață. În imagine, Toda, personajul central al filmului.

Cireașa de pe tort a fost, însă, Kill Me Please, un film în stil Quentin Tarantino, despre o clinică unde sinucigașilor dornici să moară legal și frumos li se asigură condițiile necesare, medical și omenește vorbind. O comedie neagră excelent făcută, cu spirit caustic adorabil. Musai de văzut, dar fără vreun malentendu, așa cum s-a petrecut la finalul filmului, când un spectator l-a mustrat pe regizor fiindcă ar fi sarcastic și neînțelegător față de sinucigași!

Cred că mai ajung să văd un singur film și gata: The Mill and the Cross (regizat de Lech Majewski, artist de care m-am mai ciocnit tentant și provocator și la Bienala de la Veneția din 2007).

Aș mai fi vrut să văd, dar nu am ajuns, din varii motive obiective: Pina (Wim Wenders), Calul din Torino (Bela Tarr – un regizor maghiar pe care l-am descoperit recent), Pruncul Iisus din Flandra (Van den Berghe), Dușmanul meu cel mai bun (Werner Herzog), Ruine (Manuel Mozas), Dublu Hitchcock (Johan Grimonprez), Vitus (Fredi M. Murer), Mitul adolescentului american (David Robert Mitchell), Morgen (Marian Crișan), Kaspar Hauser (Werner Herzog) și Misterele Lisabonei (Raul Ruiz).

În seara aceasta plec la Neptun, deci pierd ultimele trei zile de Tiff…

Anunțuri

4 răspunsuri to “Goool-Tiff (amalgam 2)”

 1. ora25 Says:

  sunt foarte curioasă cum e bruegelul. pe balada trompetistă chiar voiam să o descarc aseară da’ m-am oprit părându-mi-se cam aglomerată cumva.

 2. mesmeea cuttita Says:

  nu te apuca de balada, este sinistra!
  bruegelul sper sa ajung sa il vad, gonind 🙂

 3. alex moldovan Says:

  Calul din Torino a fost exact aşa cum trebuia să fie un nou ultim film Tarr Bella – nu-i prima dată când anunţă că gata, ăsta e ultimul şi că nu mai face 🙂
  Excepţional.

 4. mesmeea cuttita Says:

  of, fac eu rost de el altcumva!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: