M.I. și Fellini (secvență de vis)

În zori, m-am trezit cu figura lui Mircea Ivănescu hibridată cu figura lui Fellini. A fost o secvență silențioasă de vis și atâta tot. Ce i-ar putea uni pe cei doi atât de altfel creatori? Eventual personajele lor care au ceva din niște circusanți meditativi. Și eventual coama lor parțial leonină și einsteiniană…

Histrionismul (suav, totuși) al lui Mircea Ivănescu îl face să inventeze viața unor personaje care depășesc banalitatea cotidiană, printr-un rest de sfințenie care le înnobilează, fie că este vorba despre omulețul mopete (cel mai aplicat alter ego ivănescian), despre încifratul v înnopteanu – un adict la discuțiile semi-filosofice -, despre urmuzianul prieten al tatălui lui vasilescu (cel mai vag personaj al poetului), despre i. negoescu (eseist ciudat), despre teatralii gogo zagora, dr. cabalu sau el midoff, cărora li se adaugă figuri feminine venerate și studiate cu un cavalerism închinător de invidiat: rowena, nefa, denisa, martha, mariana vorona (lista este și rămâne deschisă).

O miză specială există în demonstrația cu tendință a poetului de a scrie exclusiv versuri cu minuscule, pentru a se plasa pe sine, pe de o parte, în ipostaza unui poet (tematic) al banalului cotidian (ceea ce este fals, întrucât poezia ivănesciană trece dincolo de această siglă de interpretare), iar pe de altă parte pentru a paria pe poezie ca pe un ritual terestru firesc, care, însă, își deschide ramificațiile (în ciuda aparențelor) spre ceva mult mai mult decât atât. În felul său, Mircea Ivănescu este un prozator care nu poate scrie proză decât în poezie.

Cât despre Fellini, el a fost mai ales un genial circusant-monograf al sufletului omenesc.

Reclame

4 răspunsuri to “M.I. și Fellini (secvență de vis)”

 1. ora25 Says:

  eu cred că îi uneşte felina.

 2. mesmeea cuttita Says:

  felida (mai exact – caci leul e o felida)
  n sau d este, insa, totuna pe blog 🙂

 3. lolablau Says:

  ete ca mi-am adus aminte de ‘noptile cabiriei’…sa-l vad…’la strada’ nu ma mai atinge atat de tare…de ce oare? dl. MI trebuie sa fie un domn tare interesant.

 4. mesmeea cuttita Says:

  e interesant si sabatic, acum, domnul M.I.!
  (merita alte filme precum – la dolce vita, satyricon, amarcord, roima, 8 si jumatate)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: