seulement pour les connaisseurs – despre Sabato

De două săptămâni a apărut această carte în care se găsesc eseuri psihobiografice despre 9 autori cu tâlc, cei mai extravaganți fiind Urmuz, Jonathan Swift, Carlos Castaneda și Ernesto Sabato. Eseurile despre Sabato și Castaneda sunt seulement pour les connaisseurs. Mai jos o mostră din textul despre Sabato, doar ca un soi de adălmaș:

Obsesia subteranelor şi a pivniţelor, care impregnează în culorile ei crepusculare toate spaţiile imaginare din opera lui Ernesto Sábato, este expresia atracţiei morbide exercitată de abisurile inconştientului asupra personajelor. Scriitorul argentinian opune mitului platonician al lumii-cavernă simbolul vieţii ca tunel, sau ca reţea de tuneluri ce se încrucişează ca nişte intestine, fără a se întâlni şi fără a comunica între ele. Aproape toate personajele sale sunt nişte rătăciţi şi nişte claustraţi în cotloanele şi fundăturile sufletelor lor.

Lumea sabatiană a orbilor este un Hades modern. În rătăcirile sale delirante, personajul Fernando Vidal Olmos ajunge, prin canalele din Buenos Aires, într-un spaţiu subteran gigantic. Populaţia nocturnă a orbilor locuieşte într-o „cavitate care trebuie să fi fost enormă”, un „enorm amfiteatru ce se ridica pe o grandioasă suprafaţă plană iluminată de o lumină stranie, ceva între roşietic şi violaceu, de un astru cu mult mai mare decât soarele nostru”.

Infernul orbilor apare, în acelaşi timp, ca Marea Cloacă. Pentru a ajunge la el, trebuie traversate tuneluri fetide, străbătute de curente de apă impetuoase şi rău mirositoare, cu pereţi respingători, lipicioşi şi umezi. „Blestematele de canale de scurgere din Buenos Aires! O, lume ascunsă şi oribilă, patrie a murdăriei!”, exclamă Fernando, descriind lumea orbilor ca latrina în care este aruncat gunoiul din lumea văzătorilor, o lume pură şi sterilă. « Inter feces et urinas nascimus », spunea Sfântul Augustin, pentru a-i aminti bunului creştin condiţia căzută a naturii umane. Sábato reia această alegorie pentru a imagina universul orbilor ca spaţiul unei gestaţii nu atât uterine, cât rectale.

Reclame

8 răspunsuri to “seulement pour les connaisseurs – despre Sabato”

 1. FID DeScribor Says:

  Stranie si benefica aceasta coincidenta a aparitiei. Recent, imi spunea cineva: daca n-ai citit Sabato pana acum, sa nu cumva sa citesti. Acelasi lucru, acum multi ani, spunea altcineva despre Demonii lui F.M.D.

 2. mesmeea cuttita Says:

  daca nu ai citit Sabato pana acum, sa nu faci altceva decat sa citesti Sabato – vreun an de zile!
  (se poate da si un astfel de verdict)

  Demonii lui Dostoievski sunt intotdeauna de citit…

 3. FID DeScribor Says:

  Da, VERdictele cam in directia asta s-ar cuveni sa mearga. Acum imi mai aduc aminte de un tanar, mergeam pe strada si zicea: nu citesc Gellu Naum, mi-e frica de el. N-am stiut ce sa zic. Era ceva prea personal, prea de lamurit el cu el insusi. Ca si ce era mai sus.
  Daca stau sa ma gandesc bine, cred ca, daca s-ar putea, i-as intalni prin, anul 1933, pe tanarul Sabato si mai putin tanarul Matei Caragiale. Doua lumi, doua infernuri, viziuni nenumarate. Asta asa, ca un gand.

 4. mesmeea cuttita Says:

  wow!
  o intalnire Sabato-Naum?! cred ca ar fi iesit un incendiu al inconstientului cu tenebre…

 5. domnul echt Says:

  cand inconstientul arde sunt chemati psihopompierii.

 6. mesmeea cuttita Says:

  fain 🙂
  (asa este)

 7. doubt Says:

  de ce doar pt cunoscatori? e drept ca sabato ma deprima pana la plans ca nimeni altul…dar totusi.

 8. mesmeea cuttita Says:

  tocmai de aceea textul postat nu este pentru cunoscatorii … „plangaciosi”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: