Ernesto Sábato – 99

 

Verbul a sabatiza nu există, dar eu l-am inventat în 2006 pentru a celebra întâlnirea în carne și oase cu Ernesto Sábato, autorul capodoperei Despre eroi şi morminte şi a celorlalte două cărţi celebre – Tunelul şi Abaddon, exterminatorul. Mi-a plăcut să cred că verbul a sabatiza conţinea felul de a scrie al marelui scriitor argentinian, cu ale sale tehnici ritualice de a portretiza coşmaruri, cu halucinaţiile în trombă narativă şi mai ales cu farmecul post-kafkian al hibridării solitudinii, înstrăinării de lume şi adâncimilor sufleteşti.

L-am întâlnit în carne şi oase pe Ernesto Sábato, la Buenos Aires, la 1 septembrie 2006, în casa lui situată în afara metropolei, într-o zonă numită Santos Lugares. Mă aflam alături de Corin, al cărui maestru recunoscut în proză, pe lângă Kafka şi Bulgakov, este Sábato însuşi. Ne-am găsit în faţa unei case înconjurată de o grădină „nebună”, cu rododendroni uriaşi şi tuia. O casă cu destule camere unde, într-una din ele, aşezat la birou, îmbrăcat în bluejeans şi o cămaşă roşie, ne aştepta scriitorul. Ştia că suntem scriitori români şi mai ştia că el este (cel puţin pentru unul dintre noi) un magistru al prozei secolului XX.  În 30 aprilie 2011, la 99 de ani, Ernesto Sábato a murit.

Cu oarecare vreme înainte de a ajunge în Argentina, în 2006, am început să recitesc Despre eroi şi morminte şi să-mi notez locurile cheie din roman, pentru a filma nu doar un Buenos Aires real, de azi şi acum, ci şi unul fantasmatic. Puhoiul de străzi şi locuri din romanul lui Sábato m-a familiarizat sonor cu oraşul. Deci: parcul Lezama, strada Balcarce, parcul Colon, parcul Retiro, strada Garay, strada Isabel Catolica, strada Amiral Brown, bulevardul Pedro Mendoza, strada Belgrano, strada Pueyrredon, strada Leandro Alem, Piaţa 9 Mai, strada Callao, Piaţa Imaculatei Concepţii, Luna Park, bulevardul General Paz, strada Corrientes, strada Cangallo, Piaţa San Martin etc.

În imaginile postate aici pot fi zărite casa și grădina lui Sábato, odaia de scris, faimoasa biserică Imaculata Concepțiune (pe unde se cobora spre subterana orbilor din Despre eroi și morminte), precum și scările care duceau la subterană (astăzi, ele fac parte dintr-un restaurant, iar intrarea către tunel a fost zidită).

12 răspunsuri to “Ernesto Sábato – 99”

 1. ora25 Says:

  🙂 ce nu voia să-ţi dea în poza 2?

 2. mesmeea cuttita Says:

  e mai complicat 🙂
  incerca sa pronunte corect numele meu (ruxandra), eu explicandu-i ca e vorba de altceva decat alejandra…
  pana la urma m-a rebotezat in felul lui sabatian (nici ruxandra, nici alejandra, nici roxana, ci altfel)!

 3. sauribalic Says:

  „corinsabatorux” e o formulă ce poate deschide poarta spre un tunel.
  îmi place poza cu ukulule:)

 4. mesmeea cuttita Says:

  tunel sa fie atunci 🙂
  (tunele/tuneluri – orice este posibil)

 5. toscănița Says:

  ce fain!nu te supără că te întreb,dar te-a și pupat? 😀 că pe mine dacă m-ar fi pupat aș fi leșinat de rîs,m-ar fi gîdilat mustața . 🙂

 6. mesmeea cuttita Says:

  nu mai stiu exact, cred ca da (totusi nu sunt sigura)!
  la mustata sabatiana nu m-am gandit, era prea grozav momentul, ca sa mai am derute senzoriale!
  🙂

 7. Valeriu Gherghel Says:

  Plantele acelea uriase ma fascineaza si ma sperie.

  Uneori, amanuntele biografice ne ajuta sa intelegem o opera (si mai ales omul). Privesc dar plantele din jurul casei lui Sabato si ma gindesc la Sabato, la Sabato, la Sabato…

 8. mesmeea cuttita Says:

  Valeriu are dreptate – plantele acelea spun indeajuns despre tenebrele sabatice/sabatiene/sabazice
  (mai am o fotografie de-a dreptul uimita din pricina gradinii cu pricina, dar cele 2 personagii nu vor sa fie expuse aici)

 9. Mmarco Says:

  Dragul si neintelesul nostru prieten ne-a parasit.Atat de trist…Suporterii echipei Huracan (barra-bravas) in derbiul cu San Lorenzo au avut cate o floare si carti ale maestrului,cu priviri emotionate si adanci.Lucrul asta se intampla la doar doua ore dupa aflarea vestii tragice,fapt ce denota o atitudine spontana atat de graitoare despre sensibilitatea locuitorului apatrid al Buenos Airesului …Argentina e in doliu….
  Parque Lezama,Parque Patricio, Jorge Ledesma

 10. mesmeeacuttita Says:

  intr-adevar, e un gest grozav al huracanilor!
  (la noi nu ar fi posibil asa ceva pentru vreun scriitor!)

 11. FID DeScribor Says:

  Fericiti cei care… Poetii cu poetii, lumea cu ale ei. Cateodata, macar, asa trebuie sa ramana, asa se vede si de aici si de mai sus.

 12. mesmeea cuttita Says:

  atunci sa ramana fiecare cu ale lui, mai ales cu acelea de sus vazute 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: