true grit y peces

Pentru amatorii de discursuri filmice elaborate recomand pentru următorul sfârșit de săptămână două pelicule:

–         A True Grit, nu doar fiindcă e un film făcut de frații Coen (deja instituționalizați în regia atipică, excentrică, pamfletară și auto-pastișă a vremurilor noastre) și nu doar fiindcă joacă unul din actorii mei fetiș, Jeff Bridges (căruia i se potrivesc mai ales rolurile grotești – a se vedea neapărat The Big Lebowski, The Fisher King, Tideland, The Vanishing) parafrazându-l pe John Wayne (cu tot bagajul său de filme western consacrate, mai ales la senectute), ci mai ales pentru că este un western în care discursul devine el însuși o formă de western, prelucrat și ramificat la sânge, lingvistic vorbind (de fapt, în aceasta constă stilul fraților Coen, hic sunt leones!).

–         La vida de los peces (regia Matias Bize), film chilian în care tăcerea face mai mult decât o sută de cuvinte și devine discurs semiotic, la fel privirea care face cât o mie de cuvinte, la fel acvariul care se preschimbă el însuși într-un metadiscurs. S-ar putea să fie vorba despre cel mai bun film de limbă spaniolă din 2010 (și de un actor despre care vom mai auzi destule – Santiago Cabrera, copilărit și prin România, o vreme).

(bonus, pentru romanticii deghizați sâmbăta și duminica – comedia Don Juan de Marco – 1994 -, doar pentru plăcerea de a-i reingurgita lejer pe Johnny Depp, Marlon Brando, Faye Dunaway.)

6 răspunsuri to “true grit y peces”

 1. FID DeScribor Says:

  Am vazut un film care m-a aruncat si mai adanc intr-o „groapa”, pentru o clipa; se numea „Cititorul”. In rest, mi-au ramas in minte valurile care se ridica la capatul lumii, in partea a treia din Narnia.

  • mesmeea cuttita Says:

   eu am destule rezerve fata de Cititorul! (jumatate din poveste e incitanta si marcanta, jumatate, insa, este ideologizanta in sens oarecum dogmatic – si nu cred ca aceste 2 jumatati trebuiau combinate)

   in narnia destui din noi poftim sa fim 🙂

 2. sauribalic Says:

  ne prinde bine orice recomandare mascată, fiindcă în curând îi va lua carna-valul pe toţi locuitorii Sauritaniei!

 3. mesmeea cuttita Says:

  ar fi bine sa ne ia valul-carnaval de cate ori poate, indiferent unde 🙂

 4. FID DeScribor Says:

  Cred ca e chiar putin spus „rezerve”. E un film incet si merge pe ce nu trebuie, asa mi se pare. Dar ideea lui n-a „mers” in momentul respectiv pentru mine, de aici groapa si restul…

 5. mesmeea cuttita Says:

  groapa poate fi chiar mai provocatoare decat ne inchipuim…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: