torsiuni și scări rulante

Citesc, cu o întârziere de vreo 20 de ani, un roman capital și major (așa se spune despre el), care mă chinuie grozav. Nu voi spune aici despre ce autor și ce op este vorba, – să ghicească doar cine nu are ce face altceva. Deși taxat ca fiind o capodoperă, pe mine mă plictisește și mă obosește peste poate. Dar cum mi-am impus să citesc, din datorie literară, acest roman celebru, o fac cu chiu cu vai, silindu-mă să fiu atentă și să nu citesc orbește sau pe verticală. Totuși, până și într-un roman nedorit, precum acesta, greoi și bătrânicios, sfătos și eseistic sută la sută, tot este de găsit ceva care ar putea da de gândit. În afară de verdicte precum (dau doar două pilde): 1. trupul nu este decât un sistem de corpuscule moarte, sufletul – un joc al glandelor, societatea – un ghemotoc mizerabil de legi mecanico-economice și 2. cine trăiește și suferă deține în sine însuși acest adevăr ca fiind forța tainică a exigențelor superioare și ca reprezentând interpretarea plină de viață a lui însuși – în afară, deci, de astfel de verdicte (de altfel, destul de corecte), în romanul cu pricina am găsit foarte ciudate și psihologizante relații subtile între bărbați și femei. Relații șovăitoare, mereu după draperii de cuvinte și gesturi, dar și după muțenii ori metafore inexprimabile, ca într-o beție uscată, dacă este posibil așa ceva. Relații marcate de torsiuni și de atingeri sufletești insolite, după traseul unui mers al crabului, dar și al fluxurilor și refluxurilor, în care esențială este dezordinea inovatoare lăuntric. Se pricepe, oare, ce spun aici? Bănuiesc că nu. Mi-a rămas, însă, în cap ideea că între bărbați și femei (sau femei și bărbați, e totuna ordinea) există o puzderie de scări rulante.

Reclame

12 răspunsuri to “torsiuni și scări rulante”

 1. echt Says:

  trupul este in acelasi timp si un sistem de unde care reverbereaza, se incolacesc, se intretaie, ajung la amplitudini extatice sau dupa caz agonice, asigura intimitatea cu nevazutul, atrag personajele care ne viziteaza in vis dar ne si fac sensibili la moartea universului. puzderia de scari rulante care merg intre barbati si femei sunt aceste unde – ne-ezoterice, ne-conceptualiza(n)te, ci pur si simplu onto-ludice si care rasfata pofta de rastalcimiri a psihologilor si iatromantilor. si nu numai.

 2. mesmeea cuttita Says:

  domnul echt a dat o definitie firoscoasa a scarilor rulante 🙂 ceea ce este provocator!
  eu foloseam scarile rulante pe post de metafora, din pricina unui soi de ambiguitate in straturi succesive pe care romanul eseistic citit acum de mine o cultiva leitmotivic atunci cand propune, ca subiect-tzinta, relatiile dintre oameni.

 3. Jurnalul ipohondrului Says:

  trupul uneori are prea multe functii sau poate prea multe indatoriri(vezi Orbirea de José Saramago).

 4. mesmeea cuttita Says:

  hmmm! prin urmare ce invataturi sa tragem de aici?:)

 5. matei Says:

  dacă scările rulante se împleticesc în propriile trepte, ce se întâmplă cu bărbatul și femeia? 😀

 6. mesmeea cuttita Says:

  se impiedica unul de altul si fiecare cade pe partea celuilalt!
  (dar nu sunt sigura)

 7. FID DeScribor Says:

  Dar putem sa mergem si pe scara nerulanta, ca sa putem vedea ce nu se vede, sa ne putem opri; poate, sub cine stie ce treapta, se deschide vreo poarta rotunda, vreo intrare secreta, acolo se opresc ceasornicul si zodiacul; iar scara rulanta s-o pastram pentru plutire 🙂

 8. mesmeeacuttita Says:

  daca scara rulanta ar fi o scara a lui Iacob, poate! 🙂

 9. FID DeScribor Says:

  Sau daca ne priveste cineva in timp ce urcam – tot plutire ar fi. Cine viseaza ca Iacob…

 10. mesmeeacuttita Says:

  ingeniosss 🙂

 11. Jurnalul ipohondrului Says:

  totusi ar fi interesanta pozitionarea barbatului si a femeii en plein nudité in fata scarilor rulante, lasandu-se invadati de o turma de orbi. ce rol ar avea corpul in aceasta situatie?

 12. mesmeeacuttita Says:

  sa raspunda cine poate 🙂
  (nu eu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: