varză à la Cluj

A apărut de curând cărțulia (dreptunghiulară) de rețete culinare aparținând scriitorilor autohtoni și numită Varză à la Cluj. Eu am livrat acolo două rețete: 1. tortul din bezele și ciocolată; 2. tortul vrăjitoresc. Și am înșirat liste culinare și cutume din O mie și una de nopți. De pildă: la banchete se beau şase soiuri de vin, se arde tămâie, mosc, nard, smirnă; oaspeţii se spală cu mai multe ape (de portocale, de trandafiri), pentru a nu fi impuri în faţa deliciilor culinare şi pentru a-şi împrospăta papilele gustative. Patiseria orientală este fabuloasă, deşi sună simplu: împletituri din zahăr cu unt, paste catifelate parfumate cu mosc şi cu umplutură de fistic, plăcinte cu lămâie dulce și boabe de ghimbir, zaharicalele numite muşabac (adică desfătările gâtlejului), gogoşile numite îmbucăturile cadiului etc. Varietatea fructelor încununează ospăţul, printr-o întreagă geografie parfumată: mere de Siria, gutui osmani, piersici de Oman, lămâi de Egipt, migdale palestiniene, harbuji cretani, curmale marocane, rodii și smochine de Saaba, toate oferite pe paturi de iasomie, frunze de bananier, nuferi sau înconjurate de mirt, anemone ori narcise. Dulceţurile şi jeleurile nu sunt de prisos nici ele: jeleu de caise, dulceaţă de chitră cu zahăr aromat, dulceaţă de petale de trandafiri şi flori de portocal, dulceaţă de curmale umplute cu migdale şi cuişoare, dulceaţă de morcovi cu nuci aromate. Este limpede că toată această opulenţă funcţionează numai întrucât paradisul este considerat a fi aici şi acum.

Anunțuri

8 răspunsuri to “varză à la Cluj”

  1. ora25 Says:

    oooo duamne, are cineva o reţetă de pahar mare cu apă? 🙂

  2. mesmeea cuttita Says:

    pahar mare cu apa de smochine innodate cu suc de pepene si licori incolore inodore invizibile 🙂

  3. ora25 Says:

    ultimele tre’ să fie grozave. bine, şi apa smochinită cred că e simpatică, aceea cred că e pt. bebelomonstru.

  4. mesmeea cuttita Says:

    bebelomonstrul de odinioara bea numai apa sfintita 🙂

  5. sauribalic Says:

    atunci musai o să-mi însuşesc un exemplar, fiindcă eu până acum am făcut rost doar de reţete invizibile pentru tortul vrăjitoresc, ceea ce le făcea pe ele (reţetele) mai gustoase decât prăjitura 🙂

  6. mesmeea cuttita Says:

    de mancat retete de bucatarie (din hartie) nu am facut-o pana acum si nici nu stiu daca o voi face vreodata, dar odinioara, in copilarie, am mancat lipici. de aceea, banuiesc ca retetele tortului vrajitoresc chiar pot fi invizibile, fiindca si lipiciul este fara gust, prin urmare vrajitoresc in chip aparte, caci nimic nu este fara gust pre lumea noastra…

  7. voroncas Says:

    gourmet (2).

  8. mesmeeacuttita Says:

    as vrea yo! (deocamdata, nu) 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: