MVL

Bucuroasă foc că a luat premiul Nobel pentru literatură un prozator cu har și anvergură precum Mario Vargas Llosa (Ojala, Ojala!, Ojala)! Personal, îmi luasem gândul de la vreo fie și numai nominalizare a sa, din pricina coteriilor politice și a trasului de sfori în funcție de Zeitgeist și Weltanschaaung! Glumesc parțial. Alături de GGM și JS (știm doar cine sunt domniile lor ultratalentate și deja premiate), precum și alături de SR și MH (cin’ să fie cumetriile lor?! – nu-i greu de ghicit), LLosa face parte dintr-un cvintet consistent, epic-grandios (când un auctore este premiat în asemenea procent major, doar grandoarea îl poate măsura, vrând-nevrând). În topul meu vargallosard (sau vargasllosafil) recomand trei cărți la egalitate, foarte diferite între ele: Războiul sfârșitului lumii, Mătușa Iulia și condeierul, Elogiu mamei vitrege. Iar acum mă duc să recitesc în limba sa de origine Pantaleon și vizitatoarele.

14 răspunsuri to “MVL”

 1. ora25 Says:

  oare cum le-o fi venit ideea anul ăsta aşam?

 2. mesmeea cuttita Says:

  nu stiu deloc-deloc!
  dar le-a venit mintea la cap 🙂

 3. valeriu Says:

  Corect: le-a venit mintea la cap. Cam tarziu, totusi, ani buni premiul Nobel s-a acordat pe criterii non-literare (sau pe exaltari de moment).

 4. mesmeea cuttita Says:

  sa le dam o mustrare de plastiglas membrilor din comisie pentru nesaratele criterii non-literare sau mai bine sa le punem mustati de smoala 🙂

  cum propuneti ca ar fi mai potrivit sa-i pedepsim sagalnic?

 5. ora25 Says:

  cel mai şăgalnic mod de a-i pedepsi e acela de a nu mă bucura de această decernare.

 6. mesmeea cuttita Says:

  morfeosora cusurgeste? 🙂
  sau are dispozitie anapoda! ceea ce-i normal, de fapt, in vremurile noastre…

 7. ora25 Says:

  sunt într-o dispoziţie foarte bună 🙂

 8. mesmeea cuttita Says:

  … asta poate insemna si ca o sa dispara premiul nobel pentru literatura in anul viitor? 🙂
  exista un anume truc de magiciana…

 9. ora25 Says:

  eh, adevărul e că măcar pt. chestia asta cu la nausée manifeste pot să mi-l fac simpatic pe sartre. dac-ar fi refuzat şi llosa premiul, mult mai mult mi-ar fi plăcut evenimentul. llosa declara după decernare că un scriitor nu trebuie să se transforme într-o statuie (îl mai dă drept exemplu negativ şi pe proust! bad, bad boy, proust!) şi declaraţia de refuz a lui sartre, care spunea că scriitorul nu trebuie să se transforme într-o instituţie… pe de altă parte, Salman Rushdie nu a luat Nobelul pe motiv că era „too popular, too predictable”, hiha! ca să zic aşa… .am la nemulţuuuumiri, ce să vă mai zic? 😀 e enervant că scriitorii ajung să scrie după reţeta pentru nobel. aşa cum se fac filme după reţeta palme d’or sau oscar. cel mai enervant nu e nobelul. ci faptul că nu s-a conceput încă un premiu literar (unul mai mare şi mai frumos) scutit de „idealismul” nobelului sau de alte direcţii de-astea bune de pus la rană.

  acum că zici de anul viitor… cred că ar fi foarte frumos să dispară… chiar ar fi frumos 🙂 dar nah, s-ar perturba economia mondială…

 10. ora25 Says:

  *am mâncat nişte cuvinte

 11. mesmeea cuttita Says:

  hmmm, nu e prea convenabil (pour moi) ca a spus ce a spus despre proust! dar chiar si preschimbat in retor cu toga (statuie) – llosa tot merita un nobel mignon de onoare, nu pentru ce spune el, ci pentru ce si cum scrie el. zic asta pentru ca, spre deosebire de nobelarzii marquez si saramago (care au geniu, dar sunt oarecum monotoni in genialitatea lor, care este mereu aceeasi, tematic, stilistic etc), llosa e de aproape fiecare data altul.
  in ce-l priveste pe rushdie, ai dreptate, nu zic ba, nu-i deloc corect sa i se impute popularitatea dar sa i se uite genialitatea narativa (maharajahul salman are tone de har epic!).
  nu m-am gandit neaparat la o reteta nobelarda, dar am putea sa o formulam la o adica – celebritate, cantitate epica (romane-caramida), scandal (macar de samantza), stil inconfundabil. poate ca nu e chiar asa de rau – in ultimii ani, eu i-as fi ras de pe tabla pe nobelarzii norocosi… dar asta tine de vocatia mea de razuitoare razanta 🙂

  p.s. exceptie, totusi, hertha muller, ea nu intra pe lista rasilor ori razuitilor, fiindca m-au prins in menghina doua din cartile ei (animalul inimii, regele se-nclina si ucide)!

 12. sudamericanos Says:

  Bine, bine, dar Ernesto Sabato? Tocmai tu, Mesmeea, sa nu-l pomenesti?

 13. mesmeea cuttita Says:

  corect!
  ar merita si don Ernesto!
  dar, tehnic vorbind si nobelardisim, cred ca nu mai are sanse… (din pacate)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: