neworlineala (3)

Găsim chiar și un magazin de antichități Voodoo: deși vechi, păpușile de aici sunt tot kitsch, sincretismul religios se dovedește riscant estetic în zonă, doar măștile din lemn și mărgele par mai șlefuite, în rest ne săturăm de platforme cu cioburi de oglindă și sticlă colorată, pipe de prosperitate, Iisuși anamorfotici, capete și gheare miniaturale de aligatori, cranii metamorfice, brățări-amuletă!   În zona Decatur a orașului intrăm într-un magazin retro de muzică unde tronează Ummagumma pinkfloydiană și un disc de Led Zeppelin. Îmi cumpăr originalul Grace al lui Jeff Bucley, deși îl am acasă copiat clandestin de un prieten.  În pub-urile de pe Bourbon Street se cântă rock în draci și lumea dansează. Ne oprim la blues-urile rock din anii șaptezeci. Panorama de pe stradă e stridentă, o umanitate excitată la culme sau măcar dornică de excitație. New Orleans e și un mare oraș al cărnii, al trupului în etalare programatică.

(Imaginile sunt de pe Bourbon Street ziua și noaptea)

Atmosfera din pub-urile arhipline de pe Bourbon Street e aproape ca în concertul de mai jos, cu „atleții” rock Mick Jagger și Tina Turner ! (Am trecut și noi prin astfel de locuri vijelioase, dar ne-am oprit într-unul mai silențios și mai golaș, ca sa putem asculta muzica pe îndelete, deși ne-am bâțâit pe scaunele înalte, dornici de dănțuit.)

Anunțuri

10 răspunsuri to “neworlineala (3)”

 1. ora25 Says:

  înfricoşător. un oraş mare al cărnii! îh, te apucă tremuriciul.

 2. mesmeea cuttita Says:

  pe unii ii apuca tremuriciul, pe altii dantuitul, pe altii betivaneala si mahmureala, pe altii melanholia 🙂
  (fiecare dupa puteri, context si oportunitati)

 3. ora25 Says:

  cred că cel mai bine e să te apuce bâţul. le cuprinde pe toate. 😀

 4. mesmeea cuttita Says:

  dar e musai sa fie niuorlinez 🙂
  (altfel, il oropsesc)

 5. Anemone Says:

  Cam suna a Sodoma sau Gomora! Sa fi fost Katrina doar un capritz al vremii? sau al vremurilor?

 6. mesmeea cuttita Says:

  daca e S & G, atunci e un carusel si carnaval sodomo-gomoric, prin urmare macar nu e static ori plictisitor si in plus e foarte muzical…:)

 7. Anemone Says:

  Din ce scrii aici si am mai citit si prin alte locuri, se pare ca amestecul de negri cu francezi si americani a dat un ‘brand of people’ incitant si inspirant la culme! Il comparam cu S&G nu prin calitatea viciului ci mai degraba prin varietatea formelor de exprimare (nu neaparat a viciului),prin polifonia sau versatilitatea proprii acestei cumetrii imense – reprezentantii a doua continente si-au adus de acasa toate blidele si toate rufele si acum le spala impreuna si le pun la soare pe un al treilea continent.

 8. mesmeeacuttita Says:

  exact cum spui! de aici ambientul creol si cajun (hibrid peste hibrid) si mai ales amicitia unei lumi care este impacata cu ea insasi si are deschidere spre alteritate. ceea ce este mai rar. de aici timpul care e lenes (mississippian) si ingaduie ceremonii pe indelete (de hranire, ascultat muzica, plimbare-ratacire etc.)

 9. Anemone Says:

  Da, super. Ma faci sa respir deja aromele culturale ale acestei lumi(ni) alcatuite din atatea culori. Mai vrem, mai vrem neworlineli, mai scoate din sipet!

 10. mesmeea cuttita Says:

  mai este episodul 4 (cred), dar l-am intrerupt din pricini de premiu nobel…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: