neworlineala (1)

Rupți de oboseală, după 30 de ore schimbat aeroporturi, terminale etc., ajungem la New Orl, unde suntem cazați în aristocratul hotel Maison Dupuy. Șoferul care ne aduce de la aeroport ne face elogiul cimitirelor neworlineze, pe sub care mlaștinile Mississippiului băltesc, astfel încât morții sunt plasați de fapt foarte aproape de suprafață. La Maison Dupuy, paturile sunt foarte înalte și garnisite cu multe perne de aruncat pe pereți sau în aer, ca pe vremea bunicilor. Dimineața, Andrei apare cu flori de bumbac și o floare a soarelui (căreia el îi spune soarea floarelui) în brațe, rostind giumbușlucuri. La ora opt dimineața, deja fac un mic tur de recunoaștere, amușinând străzile spălate cu detergent, homleșii din fața catedralei, umezeala sățioasă și fierbinte, ghicitorii în Tarot cu cercei în nas și buze. Centrul orașului este încă alcoolizat de noaptea trecută, iar Mississippiul pare să fie mai scăzut decât de obicei, mirosind a mâl și a petrol. Jazzul scâncește încetișor pe la colțuri. Ca stalker, Andrei ne poartă prin cotloanele Cartierului Francez, scotocind pentru și alături de noi: ajungem la locul unde Faulkner și-a scris prima carte (astăzi acolo este o librărie). Ne băgăm nasul prin tot felul lucrușoare. Pe malul Mississippiului ne scriem numele în nisip și culegem scoici, întrucât se găsesc puhoi. La statuia Ioanei d’Arc, Andrei ne povestește mustăcind despre granița dintre Cartierul francez și zona americană a orașului, către care sunt îndreptate tunurile fecioarei Jeanne. Ne amuzăm cu toții când ne explică logica unui periplu de tip Jazz Funeral, specific pentru New Orleans: e vorba de cortegiul cântăreților de jazz pe la toate barurile și pub-urile, atunci când moare un confrate, un soi de mic carnaval improvizat pe histrionismul muzicianului proaspăt decedat. Ca să ne venim din când în când în simțiri (din pricina năucelii produse de fusul orar), bem cafea irlandeză, gustăm salate cu fructe de mare la restaurantul rafinat din centru; sus, la etaj, sunt reproduse odăile roșii ale unui bordel de lux, just for the curiosity of the spicy tourists! Andrei ne poartă în garsoniera lui ornată cu obiecte totemice folosite în romanele Mesi@ și Wakefield (aici le-a și scris pe amândouă), povestim despre demoni (cei mai recenți sunt demonii lumilor de dincolo, paralele, care se opun demonilor din lumea de aici!), ascultăm cântece lăutărești românești și jazz de pretutindeni, gustăm bere neworlineză (Turbo Dog se numește și e puțin dulce, adică anti-Tuborg!), bem cognac franțuzesc și cădem în torpoare de naratori. Cine suntem noi toți, veniții la New Orl? Corin, Marius, Bogdan, Lucian, Florin și eu. Iar gazdele noastre spiridușe sunt Andrei Codrescu și Dave Brinks.

(New Orl de pe Mississippi se vede exact așa cum e fotografia magistrală de mai sus făcută de Florin. Deocamdată se zărește doar New Orl american, nu și cel francez, în care am zăcut noi mult și bine – pentru alte imagini din New Orl a se vedea la blogroll My Special Messenger.)

În cutia muzicală din duminica aceasta somnoroasă, David Bowie cu cea mai faină muzichie a sa – Lady Grinning Soul (la rigoare se poate consuma o cafea foarte irlandeză, cu whiskey puhoi și frișcă).

Anunțuri

4 răspunsuri to “neworlineala (1)”

 1. sauribalic Says:

  m-am delectat cu cortegiul jazzoid 🙂
  pe de altă parte, îmi aminteşte de moartea unui contrabas. grele momente, dar prea era împotriva tuturor.

 2. mesmeea cuttita Says:

  moartea unui contrabas e intotdeauna romantica (asa se zvoneste). aceea a unui saxofon este, insa, pre-romantica avant la lettre…

 3. Jurnalul ipohondrului Says:

  E asa de frumoasa poza asta. Ai impresia ca toate acele structuri gigantice stau sa fie strivite sub greutatea aparenta a norilor.

 4. mesmeeacuttita Says:

  fotograful (prozator) florin e un meseriash, de acord 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: