unde-s Tom și Huck?

Râvna de a pluti morțiș pe Mississippi a venit de la pățăniile lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn, care m-au delectat odinioară (construind eu, vara, pe când aveam zece ani, inclusiv colibe din pături și cearceafuri și iarbă, lângă blocul unde locuiam cu alți copii), închipuindu-mi Mississippiul ca pe apă cosmică și cosmologică (pricepeți și singuri ce vreau să spun). Și numai faptul că aveam în fața ochilor apa colosului MISSISSIPPI (numele mă încântă, drept care îl rostesc vrăjitorește) mă făcea să sughiț de plăcere și să clipesc din ochi. Nu am găsit nu știu ce pe malurile lui (doar din când în când un rest de vegetație de deltă, ca în imaginea postată, ori docuri retro), fiindcă apa aceasta, ca toate apele care străbat metropolele, era secondată în chip programatic de platforme industriale și șlepuri comerciale. Dar ideea și senzația că pluteam pe Mississippi era/a fost de-ajuns pentru mine. Un singur reproș aveam față de colos: că îl luase cândva, între apele lui, pe Jeff Buckley. Știam prea bine că dacă l-aș fi cerut înapoi pe Jeff, nu l-aș fi primit (dar măcar mi-am cumpărat de la New Orleans CD-ul original cu Grace). De pe malul Mississippiului am cules scoici înnămolite de adus acasă pentru cei cuminți și necuminți la un loc, știu ei/ele cine sunt!

Reclame

8 răspunsuri to “unde-s Tom și Huck?”

 1. FID DeScribor Says:

  Exista inca asemenea imagini in Taramul Americaniei? E tare de mirare. Fluviul acesta nu pare sa fie decat urma sasaitoare a vreunui serpent uriesesc de prin vremuri de atunci sau de care vor sa fie.

 2. mesmeea cuttita Says:

  serpent, yap, dar fara serpentine neaparat! 🙂
  docuri vechi in prabusire mai exista inca de buna seama, dar numai de samantza, cum se spune…

 3. sauribalic Says:

  miss issippi a alunecat pe-o meduză şi şi-a rupt braţul din lemn 😦
  pe deasupra, unde se vede cerul, parcă trece Milk River 🙂

 4. mesmeea cuttita Says:

  corrrect! 🙂
  aviz amatorilor de cale lactee!

 5. valeriu Says:

  Cine-i poate uita pe maretzul Tom Sawyer, pe prtietenul lui? Iar devin melancholic… Poate ma apuc sa recitesc cartile. Nu ar fi, cred, o idee rea.

 6. mesmeea cuttita Says:

  doar sunteti stiut ca spiridus al recitirii (matei calinescu are o carte faina si la tinta in acest sens)!

 7. FID DeScribor Says:

  Da, ce-ar fi o carte despre alte personaje, sa zicem Toma Secereanu, zis Herastraul si Huc Alberi cel Fin, zis Finlandezul. Si despre cum au construit ei un oras submers unde se gaseste namol albastru si traiesc scoici luminoase. Cine patrunde aici, ajunge la creierul viselor.

 8. mesmeea cuttita Says:

  ar fi ceva.
  dar, oare, fac pereche nucleii viselor cu atmosfera mlastinilor din louisiana (care inca mai pot fi zarite din avion in stare palpabila si jungloida)?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: