bildungswim

La prelegerea filmologică pe care Wim Wenders a ținut-o joi, 3 iunie, în Clujeusis, la Palatul Banffy (Muzeul de Artă), cine a fost acolo a avut șansa să asculte pe îndelete povestea filmelor wendersoniene, rostită chiar de făcătorul lor. A fost un soi de șezătoare și un one-man-show tihnit, seren, în ralenti explicativ de invidiat. Obsedat de spațiu mai ales și fascinat insidios de timp, Wenders și-a plasat singur filmele în formula de spațiu-timp narativ (dar fracturat), chiar și atunci când nu există un scenariu de legătură. Regizorul a plusat și pe inconștientul epic al unui creator care vrea să colecționeze poveștile orașelor, astfel încât acestea să fie autentice. În ce mă privește, am fost ochi și urechi mai ales la explicațiile legate de Cerul deasupra Berlinului. Wenders nu a avut un scenariu prealabil pentru capodopera sa, ci a improvizat și s-a adaptat din mers. Pofticios să audă și să facă auzită povestea Berlinului, inițial s-a gândit să filmeze prin gura epică a taximetriștilor, apoi prin aceea a pompierilor; apoi și-a dat seama că Berlinul este plin de statui de îngeri și, pentru că îngerii pot vedea și auzi TOT, fiind omnispațiali și omnitemporali, i-a ales pe ei să fie personajele povestitoare ale orașului. Ciudat a fost că Wenders nu a rostit o vorbă despre Ulise și finalul capodoperei sale, în care Odiseea devine grilă interioară și exterioară pentru ideea de colectare și sinteză a poveștilor lumii! Poate că a uitat pur și simplu sau nu era vreme la Cluj să vorbească despre asta, cine știe!

Inițial, la dedicațiile din romanul meu Angelus, îl pomenisem și pe Wim Wenders, tocmai fiindcă sunt o aplicată admiratoare a filmului Cerul deasupra Berlinului și pentru că îmi doresc să văd cândva Berlinul exclusiv datorită acestui film. Până la urmă am șters dedicația cu pricina, întrucât îngerii mei post-rubliovieni și post-bulgakovieni nu erau rubedenii decât principial cu îngerii lui Wenders. La urma urmei, poți să iubești îngerii lui Wim și fără să îi rescrii ori să-i clonezi, adică făcând complet altceva!

P.S.

În imagine, fotografia pălărioasă în care îl prefer de departe și de aproape pe domnul Wim (destul de millerian și poundian, aș spune, strict ca imagine, nu altfel)!

Reclame

8 răspunsuri to “bildungswim”

 1. FID DeScribor Says:

  As zice ca Mesmeea e uneori interesata de Berlinul de deasupra cerului, ba chiar si de cel de sub pamant. Si Angelus e numai bun de platforma de lansare. Si tocmai in clipa aceasta m-am gandit la ceva secret despre ce e cu Angelus, dar tin secret pana mai incolo.

 2. mesmeeacuttita Says:

  sunt curioasa si starnita de secretul tinut cu strasnicie de-scriborica – oare o sa il aflu in curand? 🙂

 3. FID DeScribor Says:

  Pai am sa scriu la timpul cuvenit un text mai mare despre carte. Ar fi interesant sa il scriu dinainte, sa vedem daca sunt in stare 🙂 In orice caz, e, printre altele, o chestiune de calauzire.

 4. mesmeea cuttita Says:

  asa ceva chiar ca ar fi o provocare si pentru mine ca autor!
  stalkering…

 5. FID DeScribor Says:

  Stalkering above Berlin!

 6. mesmeeacuttita Says:

  sau stalkering the stalkering 🙂
  cine stie unde poate duce asa ceva? dincolo de Berlin, in orice caz!

 7. FID DeScribor Says:

  Da. Asa este. Si va misca serios lucrurile.

 8. mesmeea cuttita Says:

  nous sommes embarques, dupa cum propovaduiste herr wim la finalul capodoperei sale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: