cărți scrise și nescrise

În zilele muncitorești și sărbătorești din luna mai mă lovește gustul de a răsfoi cărți cu învățăminte. De data aceasta extrag citatele tot din Julian Barnes, chiar ieri pomenit pe blog. Se întreabă el – „Contează, oare, cărțile nescrise de autori?” Hmmm, contează doar pentru autorii cu pricina, nu și pentru cititori (sau contează doar pentru cititorii adicți la autorii care nu și-au scris toate cărțile). Eu cred că am vreo cinci cărți nescrise până acum, pe care le-am tot amânat și întârziat și neapucat de coarne, drept care așa vor rămâne (și nu știu să zic dacă îmi pare rău sau nu). Apoi – „Cărțile sunt locul unde totul are o explicație. Viața este locul unde nimic nu se explică. Nu mă surprinde că unii preferă cărțile. Ele dau sens vieții. Singura problemă este că dau sens vieții altora, niciodată vieții tale.” Spun din capul locului că nu sunt de acord cu întorsătura de sens tocmai citată, întrucât cred că zisele cărți (fie că sunt gingașe ori violente) dau sens vieții îndeajuns – și altora, și mie (mie, ca aplicat cititor impersonal, vreau să spun; altora – tot ca aplicați cititori). Firește, de dorit ar fi ca busola cerebrală și emoțională să funcționeze și fără cărți în viața omenească, dar faptul că ele există este o binecuvântare și o mângâiere cu prisosință.

Reclame

14 răspunsuri to “cărți scrise și nescrise”

 1. ora25 Says:

  aş zice că adaugă sens şi vieţii celui care le scrie şi celui care le citeşte şi nici nu ştii cum se reflectă şi în viaţa altora tâgâdâm tâgâtdâm, până la a nouăşpea spiţă, pe principiul fluturelui care iscă seisme.

  • mesmeea cuttita Says:

   tare mi-a placut „tagadam tagatdam”… parca ar fi o mocanitza care strabate transilvania o viata intreaga! 🙂

   • ora25 Says:

    păi da. poate testamentul unui octogenar e influenţat de o carte din copilărie. iar moştenitorii sunt influenţaţi şi ei de carte şi tot aşa 😀 durează muuulte multe vieţi întregi. 🙂 poate un efect mare mare apare peste sute de alte vieţi 🙂

  • mesmeeacuttita Says:

   eu as insira vietile astea pe o funie de o mie de metri, sa vedem cate vieti ies la socoteala si cum stau ele agatate de funie ca niste spanzurati/spanzurate pro domo!

 2. Greiere Says:

  foarte misto treaba cu busola. eu zic ca ea functioneaza, la unii oameni, si asa, fara carti. ma gandesc la analfabetii cu suflet urias si minte uluitor de frumoasa, cu totii i-am intalnit la un moment dat.

  dar da, sint mangaiere. mare, mare mangaiere.

 3. mesmeea cuttita Says:

  busola analfabeta si busola alfabeta, cum s-ar spune!

  cartile mangaietoare si mangaiatii de noi!

 4. FID DeScribor Says:

  Spatiul din jurul autorilor e unul privilegiat, asta o stiu mai bine autorii insisi; si in spatiul acesta vor gravita probabil intotdeauna carti minunate, tacute, din care vin celelalte, un fel de elemente aparent neinsemnate, dar indispensabile, poate un fel de waste lande, un waste crepuscular si luminiscent in acelasi timp. Tragand spuza pe turta mea si incercand sa gasesc in orice un semn pentru lucrurile in care cred, as zice ca exista anumiti autori, privilegiati si ei, care pun in cartile lor si cartile cele nescrise.

 5. mesmeea cuttita Says:

  🙂 sa fie asa cum spui!

 6. matei Says:

  cărţile nescrise or fi rămânând în domeniul nenăscuţilor oameni. Parcă-i şi imaginez, ca şi pe cei morţi, cum lucrează cu sapele şi greblele netimpului afânatul pământ al celor nescrise. E modul lor de a face trans-literatură! (poate) una necuprinsă între talerele coperţilor. E modul artiştilor de a lăsa o parte din energia lor în scorbura din care au tâşnit în lumi.

 7. mesmeeacuttita Says:

  nescriitura pentru nenascuti, va sa zica! hmmm!

 8. Jurnalul ipohondrului Says:

  „Singura problemă este că dau sens vieții altora, niciodată vieții tale”. asa este insa si viata altora se intretaie oaresicum cu anumite elemente din viata celuilalt TU, asa ca e bine sa ne „transpunem” in diferitele contexte.

 9. mesmeea cuttita Says:

  aproape de acord!

 10. Jurnalul ipohondrului Says:

  ce lipseste?

 11. mesmeea cuttita Says:

  contextul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: