visul prelung

A fost odată un băiat care nu mai dormise de câțiva ani din pricina unei boli neștiute. Până la urmă, doftorii i-au preparat o doză uriașă de laudanum și alte ingrediente care, finalmente, l-au adormit pentru mulți ani. El nu a adormit, însă, oriunde, ci în vârful unui copac foarte înalt, într-un cuib de barză. Mama barză tocmai murise în ziua aceea și moartă fiind căzuse din cuib, drept care copilul se așeză în locul ei. În mijlocul cuibului, el adormi pentru foarte multă vreme, încălzind ouăle pe care barza le lăsase în urma sa. După multe zile ouăle au crăpat din pricina căldurii corpului omenesc care le apăra, iar puii au crescut hrănindu-se cu firimiturile de pesmeți și cu dulciurile care se aflau în buzunarele băiatului adormit. În cele din urmă, puii au învățat singuri să zboare și au migrat spre miazăzi. Când a venit primăvara și s-au întors la cuibul în care veniseră pe lume, l-au găsit pe băiatul care dormea acolo. Fără să-i întrerupă visele, au dat naștere altor pui și au sfătuit generația de tinere berze să nu facă tărăboi și să nu-l trezească pe băiat din somnul adânc. Și așa a rămas.

(poveste vag prelucrată din Atlasul continentelor încețoșate de Ihsan Oktay Anar)

Ei, bine, eu cred că l-aș fi trezit neapărat pe băiatul adormit în cuib, ca să îmi povestească pe îndelete cum a fost în visul lui prelung.

Reclame

14 răspunsuri to “visul prelung”

 1. ora25 Says:

  eu nu l-aş trezi, m-aş culca şi eu acolo.

 2. jeniact Says:

  hei, dacă l-au sfătuit aşa pentru că visul lui prelung le întreţine viaţa de berze? băiatul nu îşi poate întrerupe visul, le visează pe berze trăind şi zburînd şi revenind la cuib. adică oricum dacă stai bine să te gîndeşti, zburătoarele nu mai sunt simple berze, din moment ce au ieşit din căldura corpului care visa…

 3. mesmeea cuttita Says:

  … chestiunea este ca eu nu cred ca baiatul visa berze, ci tot felul de lucrusoare mai complicate!

 4. jeniact Says:

  ha, poate o să devină şi visatul de berzoaice o trebuşoară capitală cîndva. pînă atunci, să ne visăm îndelung în băiat, pardon, să-l lăsăm pe băiat să viseze îndelung mai departe.

  mi-a plăcut că generaţia tînără a fost sfătuită să „nu facă tărăboi”. în capul meu, tărăboi parcă se poate face numai la modul paşnic

 5. valeriu Says:

  Chiar exista atlasul acela? Si ce inseamna continente incetosate?

 6. mesmeea cuttita Says:

  taraboi cred ca inseamna sa faci din visatorie un turn babel! vrem asta? „ceata lui pitigoi trece mandra prin zavoi, aoleu ce taraboi…”

  uh, lui valeriu i-ar place, pentru ca scriitorul turc (auctore) il corecteaza pe descartes si graieste astfel – „visez, deci exist” sau, si mai exact, „sunt visat, deci exist”!

  • mesmeea cuttita Says:

   p.s.
   de fapt nu sunt prea aplecata spre formula „sunt visata, deci exist”. de ce sa fiu visata fara sa doresc acest lucru? doar daca as dori asa ceva ar avea rost.
   asa ca prefer „visez, deci exist”.

 7. Aliona Says:

  Frumos. 🙂

  Sustin “visez, deci exist”, dar as vrea sa stiu si de cine sunt visata…, ca sa pot exista…

  Sarbatori pascale linistite va doresc!

  (si chiar daca nu mai las niciun semn demult aici, va citesc, cand si cum am timp, in perioada asta mai de rascruce din viata mea…)

  Cu drag,
  Alionka

 8. MB Says:

  îmi place micuţul onirosof protejat de berze, îmi place şi povestea în care e pus să doarmă cuibul în care doarme onirosoful în care (probabil) şi visele dorm.
  ”visez deci exist”? …păi yo credeam că aşa-i corect şi filosofic
  Descartes doar a parafrazat (e ştiut că se dădea jos din pat mai spre orele prânzului).

 9. mesmeea cuttita Says:

  MB e intelept (inteleapta) astazi, daca agreeaza tot. cel mai mult din cele scrise mai sus imi place ideea cu visele care dorm. asta inseamna ca visatorii nu mai sunt necesari,
  cat despre corectitudinea mai mult sau mai putin filosofica a lui monsieur descartes, hmmm, nu stiam amanuntul cu datul jos din pat catre orele pranzului!
  probabil monsieur rene era inca doldora de vise nevisate si nereamintite…

 10. MB Says:

  înţelept? eu? nooooo..
  şi visele dorm (pe visători). iar visătorii-s uneori accidente în cosmoniria.
  cartesius – mai bine i-ar fi stat poet.
  🙂

 11. mesmeea cuttita Says:

  cosmoniria suna bine de tot!
  cat despre cartesius, nu i-ar fi stat rau ca saman!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: