Am folosit uneori metafora bisturiului pentru ideea de breșă prin literatura pe care o scriu. Unii folosesc cuțite, alții bricege și cozi de lingură ori chiar furculițe, eu folosesc bisturie. Și nu îmi pare rău deloc. Metaforele, însă, conțin un risc: întrucât sunt metafore, ele pot fi taxate, amendate (cu ironie și umor sau, dimpotrivă, cu aer sardonic). În vremurile noastre internautice constat că a sosit moda altor instrumente și că bisturiele s-ar putea să fie casate: printre cele mai vizibile ustensile de astăzi amintesc vătraiul, peria de sârmă, furca și fărașul. Le doresc un bun venit în darwinismul literaturii, mai cu seamă pentru că instrumentarul cu pricina se potrivește cu reputatul nihilism al găurilor dintre baloanele de săpun. Miza lor e nimicul cotidian ridicat la rang justițiar. Prin urmare să igienizeze ce au de igienizat: poate astfel își vor relaxa negaționismul și vor depăși bulimia legii junglei. Și, după aceea, poate vor accepta faptul că alteritatea este posibilă și are dreptul ei la viață. Ba chiar e sănătos ca ea să existe, fără să i se adune mațele cu fărașul.
P. S.
Imaginea păpușii cu trandafir nu are nicio legătură cu textul, dar este felul meu de a spune un anumit lucru.
P. P. S.
Nu am pomenit în noul instrumentar darwinist-literar și mătura, întrucât aceasta este un instrument magic inadecvat pentru fanii vătraielor, periilor de sârmă etc. Măturile sunt strict pentru vrăjitoare și încă mai folosesc la zburat, fie și numai imaginar. Se pare că fărașele s-au obișnuit, de altfel, să funcționeze aproape ca niște răzătoare.
P. P. P. S.
La spartul târgului, două muzichii pentru toată lumea. Cea dintîi, cu miză șugubeață – Shania Twain, That Don’t Impress Me Too Much (videoclipul oficial). Cea de-a doua, mai serioasă – Muse, Knights of Cydonia (în concert pe stadionul Wembley, în 2007)!
martie 29, 2010 la 2:08 pm |
e multa matreata in (pseudo)literatura romana de azi, dar ma bucur ca s-a inventat samponul Vision. el curata chiar si matreata de limba si ochi. recomand acest sampon tuturor.
:))
martie 29, 2010 la 2:18 pm |
vai de noi daca se va nascoci si vreun acid anti-delirionist, anti-psihedelic ori chiar anti-tot! (desi dadaistii deja au facut lucrul acesta, in felul lor – ma refer la anti-tot, primele doua chestiuni inca mai asteapta musterii tragatori in teapa!)
martie 29, 2010 la 2:33 pm |
:))))) chiar mă întrebam, în diverse ocazii palpitante, dacă răbdarea ta îşi va manifesta în vreun fel măsura. mă îndoiesc că bulimia respectivă se va calma: dacă n-ai satisfacţii majore, măcar din mărunţişuri să te hrăneşti. eu îi găsesc foarte amuzanţi pe aceşti sanitari ai blogurilor.
PS – de când am văzut ciocanul şi dalta stomatologică, m-am îndrăgostit de ele. dacă măseaua de minte cariată nu poate fi curăţată, sunt singurele care o pot elimina cu succes.
PPS – aştept sanitarii de veghe să îmi spună unde trebuia aşezată caria conform gramaticii.
PPPS – când eram puştoaică am avut o profesoară foaaarte frumoasă moartă după păpuşi; spunea că păpuşile poartă noroc. dar numai cele primite în dar.
PPPPS – vătraiul e simpatic; e tare frumos să prinzi cu el cărbuni încinşi şi să le priveşti lumina interioară; muncă de bijutier 😀
martie 29, 2010 la 3:07 pm |
ehei, ora 25, la datele stomatologice nu m-am gandit, dar imi dai idei… cine stie ce va iesi din fantezia mea „dintoasa”!
s-ar putea sa fie asa cu papusile! cele cumparate de noi pentru noi se faneaza repede, din motive nestiute (sau stiute). cele primite traiesc mai mult!
acum imi dau seama ca nu m-am gandit si la instrumentele de curatat ale hornarului (sau poate m-am gandit, dar nu am vrut sa fiu psihanalizata-canibalizata chiar pe blog)!
martie 29, 2010 la 3:27 pm |
instrumentele de curăţat hornul abundenţei 😀 . oricum, cele mai bune sunt scoase din urechea calului.
martie 29, 2010 la 3:31 pm |
… sau din gura dragonului (desi eu prefer varianta feminina a acestuia, pe care o numesc dragonarda)
martie 29, 2010 la 3:45 pm |
aceasta poetica a vatraiului, daca privim cu atentie, e cat se poate de neserioasa in raport cu ea insasi, ce sa mai zicem de raportari la alte poetici.
martie 29, 2010 la 3:50 pm |
😀 poetica vătraiului e neserioasă numai în raport cu poetica traiului.
martie 29, 2010 la 3:56 pm |
… sau cu poetica raiului?
martie 29, 2010 la 4:14 pm |
din care e ruptă bătaia 🙂
martie 29, 2010 la 4:32 pm |
problema principala a acestei poetici a vatraiului este crearea unui nou tip de dandy. un dandy care, in spatele interfatei virtuale, transforma histrionismul in grobianism si poezia in prostitutie. un Beau Brummell care prefera aciditatea spurcarii in locul sobrietatii, un Baudelaire care isi baga picioarele in ea poezie, atata vreme cat poezia nu ii imbunatateste imaginea de sine.
martie 29, 2010 la 4:38 pm |
dar ce-i de facut cu farasul si peria de sarma si furca? fiindca nu-i vorba exclusiv de vatrai!
martie 29, 2010 la 4:46 pm |
ocazie cu care simt nevoia să îmi lămuresc o mare problemă personală. mă frământă de ani de zile. făraşul vostru e curat? că al meu are veşnic o peliculă de glorie apusă. ştiu, dacă l-aş spăla, n-ar mai avea. dar mă interesează să ştiu dacă lumea, după ce mătură, curăţă şi făraşul sau mai sunt şi alţii în situaţia mea. 😀
martie 29, 2010 la 4:52 pm |
depinde unde il folosesti – la praf mult (pe balconul descoperit, in bucatarie) sau la praf putin (in camera unde-i biroul si computerul)!?
depinde si de materialul din care e facut – metal sau plastic!
uh, dar e cumva rost primprejur si de o poetica a farasului? parca nu ma-nghesui sa glosez pe marginea ei!
martie 29, 2010 la 5:00 pm |
😀 păi să spun drept, la praf mult şi mai e şi de plastic.
poetica prafului de pe făraş… am să mă gândesc la ea. la poetica făraşului fără praf nu pot. 🙂
martie 29, 2010 la 5:05 pm |
daca nu sunt „matze” pe faras, cum ziceam si in textuletul meu, atunci nu e un faras violent, ci unul bonom! depinde, insa, despre ce fel de praf e vorba!
martie 29, 2010 la 5:29 pm |
păi sigur că-i bonom. praful cel mai fin, că totuşi grosierul zburdă la găleata de gunoi.
martie 29, 2010 la 5:18 pm |
O, dar ce se petrece aici, caci de multa si cotropitoare mirare sunt aceste cuvinte ritmate?
Au s-a inceput oarece razboi cu vreun oarecare Jabberwokky itit prin colturile cristaline ale straniotecilor din Senina Tara Poeticeasca?
Eu zic sa se iste o suflare risipitoare de praf si alte acoperiri din acestea fortate.
Iar apoi, numai putin sa mai lucreze Mesmeea cele de mai sus, si are sa iasa un poem care sa puna la loc uneltele ucenicilor ne-vrajitori, cei ce umbla cu vatraie si alte unelte scapate din mana alchimistilor aflati oarecand la betie. 🙂
Astfel zic azi, 29, ziua lui Mars, in zile de maxima neincredere in cele care vin sa-ti roada sufletul si sa-ti zgarie pieile vazute si nevazute; doar, doar se vor risipi la fel ca baloanele de sapun, ca praful si frunzele moarte.
martie 29, 2010 la 5:28 pm |
huh, de-scribor, bine ca mi-ai amintit de matura, e vremea, poate, sa ma sui pe dansa si sa dau niste raite! nu de altceva, dar parca mai ras-alaltaieri s-a zis oficial ca poate fi vazuta cu ochiul liber planeta marte, iar maine, parca, se va zari si o bucatica din saturn! cum s-ar spune, stam sub vremuri cvasi-belice si destul de intunecate, de aici zavistia (mititica) si bloggareata (bagareata)!
iar cu jabberwokky nu am nimic, dar ii sopotesc ceva (printre farmazonlinkuri) – sa faca bine sa se razboiasca doar cu aceia de soiul si boiul lui!
martie 29, 2010 la 6:04 pm |
Da, că planetele stiu ele ce știu de apar așa, tainic și câte puțin.
martie 29, 2010 la 6:12 pm |
Io prefer vatraiul, fie si pentru ca nu am mai folosit din copilarie unul.
martie 29, 2010 la 6:48 pm |
oh, rabinii cu vatrai? chiar ca nu ma asteptam de la valeriu la asa nazbatie!
martie 29, 2010 la 8:39 pm
trebuia sa pun ghilimele la „rabini”, dar am fost uituca.
martie 29, 2010 la 6:16 pm |
ce se poate face pentru a contracara aceasta poetica a farasului, vatraiului, whatever? asta e intrebare. bineinteles, veti spune ca nu se poate face nimic. dar………
martie 29, 2010 la 6:50 pm |
macar putem hamletiza cat de cat (si post-hamletiza)!
p.s.
cred ca www (inceputul oricarui site si blog respectabil) vine de la „words words words”!
martie 29, 2010 la 6:19 pm |
Prefer, totusi, vatraiului real, o poezie care ma loveste ca un vatrai in moalele capului (o poezie scrisa de Ruxandra, sa zicem).
E mai placut sa citesti ceva decit sa diseci cu bisturiul ceea ce scrii si citesti.
Dar citind poezia Ruxandrei nu merg deja cu un shish (bisturiu) in inema?
martie 29, 2010 la 6:52 pm |
shish? ah, ca pe shish am uitat a-l pomeni in textuletz!
atunci cu shishul in inema sa purcedem! (ceva mai incolo, nu acum)
martie 30, 2010 la 6:01 am |
WWW inseamna World Wide Web! deci cuvintele nu intra in ecuatie decat ca umile semnificante carrolliene!
martie 30, 2010 la 7:03 am |
stiu ce inseamna, dar ma jucam cu www, profitand de litera initiala repetata (words-words-words), si cu posibilitatea post-hamletizarii (ticnite si) internautice!