celebre și violente

despre poezie şi sinucidere

sunt, au fost poetele (americane) celebre şi violente ale deceniilor şase şi şapte din secolul trecut nişte actriţe nevrotice, culminând, în ciuda poeziei lor autoagresive, în căsătorii mic-burgheze şi comodităţi casnice făţişe? era firească, de aceea, sinuciderea lor survenită ca o cireaşă pe tort? este circumscris limbajul lor poetic unui feminism de circumstanţă care nu şi-a putut depăşi limitele şi teza? cât din viaţa acestor poete era poză şi cât realitate intenţionat purulentă şi subversivă? poate fi măsurată suferinţa la cântar? (aceasta-i întrebare retorică). ce este adevărul adevărat în poezie? există şi adevăr neadevărat?

nightbirdverde

despre aşa ceva am discutat ieri seară într-un bar veneţian, după ce am colindat prin mai multe piaţete imune la poezie.

10 răspunsuri to “celebre și violente”

 1. FID DeScribor Says:

  Ceea ce „contravenea” profilului lor poetic, inspirator, mi se pare ca erau niste supra-incercari de supravietuire, cam din sfera a ceea ce faceau unii suprarealisti citind enorm si monstruos ceea ce nu le placea, tocmai ca sa stie cum este lumea din jur, lumea oarba, cu simturile taiate si care tremura, paradoxal, la orice sclipire de normalitate, adica de adevar. Adevar a carui prezenta tine pana la urma de felul in care legaturile, libertatea, vitalitatea, devin posibile. Sinuciderea devine aproape etica in asemenea cazuri, un fel de asceza, de lege a samurailor poate?

 2. FID DeScribor Says:

  In plus, e vorba chiar de trista „imunitate” la poezie, adesea manifestata chiar din interiorul breslei, sa zic asa. Asa de absurde sunt uneori lucrurile si asa de mari fixatiile ca imi vine sa spun ca ar trebui sa fie un fel de loc care sa apere comportamentul poetic. lucru la fel de necesar ca orice alta strategie de supravietuire; distinctia Gellu Naum era gandita exact in acest sens si nu ar trebui sa fie singura. Fie ca e vorba de poetesele, era sa scriu preotesele, americane sau de altcineva, lucrurile par sa mearga in aceeasi directie. Si mai este, desigur, si acel semn al poetilor adevarati, nigredo, lumea intunecata de care nu trec decat foarte putini.

 3. mesmeea cuttita Says:

  sinuciderea etica? este riscant ce spui, dar probabil ca exista o logica launtrica intr-o astfel de reactie radicala la viata si poezie!
  chestiunea este ca nici plath, nici sexton nu din pricina poeziei s-au sinucis, ci din chestiuni „casnice” intr-un caz, sau din nerezistenta la glorie si succes, in alt caz (poate ca a fost vorba si despre o culpa incestuoasa in ce o priveste pe sexton). cel putin acestea sunt interpretarile canonice (de ce s-or fi sinucis de fapt cele doua, doar ele vor fi stiind sau nu vor fi stiind…)

  vorbesti despre comportament poetic. si le numesti, jucandu-te partial, pe poetesele de mai sus – preotese. daca ar fi fost preotese nu cred ca s-ar fi sinucis. sacerdotia simbolica (macar) le-ar fi salvat, cred.

  admit, insa, ca teoria ta despre nigredo este, poate fi valabila!

 4. MB Says:

  Coincidenta. Am incercat si eu sa redau un pic din preocuparea mea pentru cele doua. Inca nu am conchis nimic. Din cauza asta ma feresc inca de interpretari. Dar, daca imi vei permite, voi reveni.

 5. mesmeeacuttita Says:

  fireste

 6. FID DeScribor Says:

  Tocmai la chestiunile acestea casnice si extrapoetice ma refeream zicand de un fel de componenta etica – incercand probabil sa spun ca sinuciderea nu era o continuare si o solutie poetica. Intrebarile acelea de sus raman insa, iar poetii de acum sutn singurii care stiu sa dea niste raspunsuri valabile.

 7. mesmeea cuttita Says:

  „sinuciderea nu era o continuare si o solutie poetica”. exact, acesta-i problemul. ai spus exact.

 8. ciotintr-unpicior Says:

  si piatetele pot fi vivificate intru poezie. daca merge cu patagonia…
  imaginea sileste la a vedea poetic. cu permisiunea mesmeeica…(ca de nu, tot dupa capul meu..hihi)

 9. mesmeeacuttita Says:

  hiha, intr-adevar! ciotintr-un picior seamana la vorbe cu apple m de pe yahoo 360!

 10. ciotintr-unpicior Says:

  ingroozitor…:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: