Entry for May 15, 2009

Sinucigaşii

Am primit de la unul din Bogdanii aflaţi în departe-aproapele meu revista Leer, care conţine şi un grupaj dedicat sinucigaşilor, mai exact scriitorilor sinucigaşi şi suicidului ca avatar literar. Despre Woolf, Hemingway, Plath, Crane, Pavese, Celan, Mishima şi destui alţii ştim cu toţii că s-au sinucis (să nu-i uităm şi pe venerabilii antici!), s-au scris şi cărţi despre, s-a speculat inclusiv patologic, psihoistoric, mitologizant etc. Modelul romantic absolut se pare că a fost scriitorul Thomas Chatterton (sinucis cu arsenic). Ce aduce nou revista Leer sunt numele unor scriitori întru totul necunoscuţi în România: John Kennedy Toole, David Foster Wallace şi Geza Csath (captivante, cazurile ultimilor doi). De la suicidul antic şi romantic la cel postmodern (cuvânt bun la orice, inclusiv în chestiunea morţii vrute şi satisfăcute). Discuţia prilejuită de revista Leer se învârte mult în jurul sinuciderilor în plină glorie, absurde în aparenţă, de fapt destul de logice la nivelul imaginii de sine a autorilor-sinucigaşi. Nu doar mizeria şi nevroza sunt greu de suportat pe lumea aceasta, ci şi celebritatea, gloria, banii. Sinucigaşul potenţial nu rezistă de fapt la gonflarea imaginii sale şi la snobismul inerent al cititorilor, al criticii, al celorlalţi. Se simte alter la maximum, deformat prin şi în imaginea reflectată în ceilalţi. Devine mutant. Simte monstruos. Şi atunci se sinucide, fără ca disperarea să fie motivul prim (câteva din cărţile lui Cioran sunt considerate, plusând, manuale de sinucidere ambientală intelectual!). Este aceasta o logică inerentă sau una aferentă morţii? În ce măsură sinuciderea este avatarul predilect al vieţii noastre aici-şi-acum? Mi-l închipui pe cultivatorul înţelept de verze care a fost Michel de Montaigne ţinând discursuri în grădina sa despre dreptul la sinucidere. Şi mustăcesc.

P. S.:
Mi-a făcut plăcere ca pe lângă povestea îndosariată despre suicizi să admir o tânără scriitoare spaniolă (cu nume exotic – Espido Freire), proaspăt premiată. Nu m-a interesat neapărat scrisul ei, ci părul său brun, ondulat şi lung (jur) până la coapse!

11 răspunsuri to “Entry for May 15, 2009”

 1. Mesmeea Says:

  pictura de leonor fini.

 2. bogdan Says:

  Geza Csath m-a strnit. Nu am rezistat şi am cerut Jurnalul său recent publicat. ndrăzneală

 3. Mesmeea Says:

  din cite scrie in revista leer, geza csath a fost un psihiatru seducator (la propriu) si dependent de morfina (plus poet, prozator, dramaturg). indeajuns de incitant! fotografia lui de hispanic mai degraba, de sudamerican (decit de ungur), s-ar potrivi, in cuplu, cu minunata inecata ofelia, pictata de john everett millais!

 4. Apple M Says:

  care lume?(gand starnit si de textul postat..)

 5. Mesmeea Says:

  lumea tuturor si a nimanui!

 6. bogdan Says:

  sunt şi rnduri despre cel care şi petrece timpul vorbind despre sinucidere, cel care şi construieşte ntreaga lui opera n jurul propriei disoluţii, care trăieşte cu moartea “alături”, şi, la final, din lipsă de timp, din sfială, dezgust sau dezamagire sfrşeşte (natural) n pat.

  Altfel, “ar fi un fel perfect de a intra n nefiinţă acela de-a privi cum ne dispare, progresiv şi lent, imaginea din apele unei oglinzi” – crede Petru Creţia.

 7. Mesmeea Says:

  hmmm, cu moartea „ALATURI”…

 8. Alexandra Says:

  Imi aduce aminte de Martin Eden…

 9. Mesmeea Says:

  strange…

 10. L. Says:

  „numele unor scriitori întru totul necunoscuţi în România: John Kennedy Toole”

  Stimata doamna, Toole este cunoscut in Romania. Polirom a publicat atit Conjuratia imbecililor [2005] cit si Biblia de neon [2006].

 11. mesmeeacuttita Says:

  cu atat mai bine atunci. vestea este grozava.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: