
Vulpea mea
Am citit mult Char şi Desnos în ultimele zile şi am găsit o puzderie de scrisori de dragoste. Iat-o pe una dintre ele, autor fiind René Char, dat fiind că nu am renunţat la o mai veche râvnă a mea, aceea de a face o antologie a scrisorilor de dragoste din toate vremurile.
Vulpea mea, pune-ţi capul pe genunchii mei. Nu sunt fericit şi totuşi tu eşti de ajuns. Sfeşnic sau meteor, pe pământ nu mai există nici inimă grea, nici ce va fi să vină cândva. Scara amurgului îţi dezvăluie şoaptele, culcuş de busuioc şi rozmarin, tainica pricepere între ruginile toamnei şi rochia ta uşoară. Tu eşti sufletul muntelui cu povârnişuri adânci, cu stânci mute pe după buze de lut. Să freamete nările tale. Mâna ta să închidă poteca şi să apropie perdeaua de arbori. Vulpea mea, înaintea celor doi aştri, gerul şi vântul, îmi pun în tine toate nădejdile surpate, pentru un ciulin învingător al lacomei singurătăţi.
februarie 22, 2009 la 4:57 am |
pictura de leonor fini.
februarie 23, 2009 la 6:59 am |
a propos de vulpi, in eschimosia nu se mai prea gasesc vulpi polare…
februarie 23, 2009 la 8:03 am |
iata de ce recomand vulpile din zonele temperate… sint mai firesti!
februarie 23, 2009 la 9:46 am |
hmm, parca stiu textul asta de undeva…. e o degustare? sau o postgustare?
februarie 23, 2009 la 10:42 am |
nu, misha, e chiar rene char, nu ruxces! hiha, te-ai pacalit!
februarie 25, 2009 la 2:44 am |
Va referiti la scrisori de dragoste fictive sau autentice?
cred ca ambele variante sunt interesante , poate mai mult cele din prima categorie , pentru ca, dupa mine, ele cuprind ceea ce refuzam de multe ori din prejudecati sau tabuuri, sa camuflam intr-o scrisoare „reala”…(daca exista scrisori reale si nu cumva literaturizam totul sub influenta lecturilor, care ne cultiva de multe ori gustul pentru artificial si iluzie in detrimentul autenticului si spontaneitatii din noi )
februarie 25, 2009 la 5:49 am |
ma refer si la unele, si la altele. desi parca scrisorile inventate (fictive) de dragoste mi se par mai suculente. poate ma insel.
februarie 25, 2009 la 7:40 am |
atunci e degustare.