Entry for February 12, 2009


Unchiul Julio şi condeiera (10)


Lăsat intenţionat singur în odaia unde a trăit cu Maga, Oliveira găseşte scrisoarea nebunească, delirantă, scrisă de iubita sa către pruncul Rocamadour: iar în acea scrisoare, mama îi mărturiseşte bebeluşului dragostea ei răvăşitoare pentru Oliveira. E o scrisoare de dragoste către doi bărbaţi (din nou doi bărbaţi): unul e un sugar şi fiu (care va muri), celălalt este un amant fascinant şi obsedant, care are darul de a-şi chinui în valuri de flux şi reflux femeia iubită. De ce scrie tânăra mamă această epistolă către pruncul ei? Întrucât acesta va deveni şi el bărbat, cândva (noi, cititorii, care am asistat deja la moartea lui Rocamadour, ştim, însă, că el nu va deveni niciodată bărbat). Ay, e de citit capitolul 32 cu atenţie şi cu voluptate, fiindcă este un poem minunat precum capitolul 7.

Citind această scrisoare, Oliveira se preface că nu simte nimic: parcă ar glosa câte ceva despre milă, dar finalmente se abţine şi deţine controlul asupră-i. Calificativul de karamazovian apare în acest contex intenţionat de Cortázar. Femeii lui Oliveira îi este mai bine fără el. Desigur, bărbatul acesta obsedat de meseria de a gândi ar putea medita iar şi iar la chestiunea crizei: dar s-a plictisit. Şi, totuşi, un firişor de inimă simţitoare încă mai bate în el, deşi este bine tăinuit: Oriunde s-o afla, pletele-i înflăcărate ca un turn mă ard din depărtare, mă distruge absenţa ei.

12 răspunsuri to “Entry for February 12, 2009”

 1. Mesmeea Says:

  o pictura ciudata pe care am gasit-o pe net, de michel henricot.

 2. Corina Says:

  e minunata imaginea, desi are ceva care te bruscheaza la-nceput.

 3. Artemis Says:

  Dementziala imaginea!

 4. M... Says:

  these pucture u upload in your blog are all amazing, specialy this last one, i wish you wrote in english. thanks any way.

 5. Mesmeea Says:

  dementiala imagine, da. se potriveste cu „dementialul” oliveira.

  i already published here some „stuff” in english. just search for and you’ll find.

 6. erasmen Says:

  cred ca totul are o tenta dramatica, un dramatism atat de dispretuit de catre oliveira, dar pe care acesta il va resimti cu atat mai puternic in cele din urma. epistola este una de dragoste, dar in acelasi timp ea a fost ticluita si ca un instrument de justificare, de impacare cu sine a femeii care a iubit prea mult si a trebuit sa aleaga. este o epistola prin care ea incearca sa gaseasca nu iertarea, ci intelegerea. sunt cuvintele unei femei care a ales sa-si insoteasca iubitul intr-o cautare fara sens, care nu si-a ignorat copilul datorita absentei simtului matern. dimpotriva, maga nu era fiinta jumatatilor de masura. se daruia in totalitate unui singur scop, unei singure iubiri. dar moartea lui rocamadour a insemnat si moartea magai (cel putin din viata lui oliveira, dupa moartea pruncului, maga a disparut poate pentru totdeauna; nu vor mai exista decat umbrele -sau umbra- ei care sa-i bantuie zilele si noptile acestui cautator).

 7. Michel Martin Says:

  Vroiam sa spun ca imaginea este spectaculoasa, dar eja s-a semnalat asta. Ridic si eu mana pentru ea. daca as reusi sa-mi aduc aminte si subiectul romanului ar fi perfect. Au trecut cvreo 7 ani de cand am citit, probabil ar trebui sa iau aceste scrieri de aici ca pe o invitatie la relectura.

 8. Mesmeea Says:

  ay, va trebui sa ma las de jurnalul de tip close reading pe rayuela, fiindca erasmen graieste mai abitir decit subsignata! se vede treaba ca rayuela e un soi de carte de capatii pentru mai multa lume.

  yes, michel ar face bine sa reciteasca sotronul lui cortazar. sau macar sa joace sotron. e de jucat la orice virsta, la urma urmei, fiindca-i sanatos pentru creier (pare-se).

 9. erasmen Says:

  nu se poate! oare ar fi mai bine sa ma topesc intr-o liniste cetoasa? (adica sa dispar ca magarul in ceata cu glasciorul meu cu tot)

 10. erasmen Says:

  draga mesmeea, nu pot decat sa-ti multumesc pentru randurile dedicate romanului atat de drag mie, rayuela.

 11. Apple M Says:

  pai nu stiu ce sa zic..inaripatu’ vine sau pleaca(?)…

 12. Mesmeea Says:

  fireste ca nu este de dorit o topire in ceata – ziceam doar, relativ mucalita, ca, in cazul rayuela, nu mai sint singura firoscoasa cu presupusa coronita de premianta, asa cum credeam eu ca sint!

  inaripatu’ cu pricina nu e limpede ce face. cred ca-i o umbra (jungiana) de fapt… asa ca mai departe apple m sa desluseasca…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: