Entry for February 05, 2009

 


Unchiul Julio şi condeiera (9)

 


Întotdeauna este îndeajuns de interesant dialogul dintre doi bărbaţi care iubesc aceeaşi femeie. De ce? Fiindcă aceşti doi bărbaţi nu sunt neapărat rivali şi competitori, ci mai degrabă complici. Fiindcă ei alcătuiesc de fapt un cuplu, în care unul dintre ei este mai suav şi fragil, iar celălalt este mai ironic şi brutal (la nivelul cuvintelor). De fapt, însă, amândoi sunt vulnerabili: întrucât a iubi aceeaşi femeie fragilizează. A iubi aceeaşi femeie aduce cu sine, vrând-nevrând, şi include o meditaţie asupra lumii, vieţii, morţii etc. (da, este banal şi, în acelaşi timp, nu este neapărat). Şi a pierde aceeaşi femeie este la fel de important: pierderea sudează minţile şi sufletele celor doi bărbaţi într-un fel de pact de neagresiune, chiar dacă suspiciunile nu pier de tot şi oarecare prudenţă încă funcţionează în cele rostite. Pentru a înţelege ceea ce vreau să spun acum este de ajuns să fie parcurs capitolul 31 din Şotron: Gregorovius şi Oliveira sporovăie despre Maga şi despre ei înşişi, suspectându-se reciproc de inaderenţă la realitate şi de obscuritate. Dar ceva îi uneşte definitiv: absenţa femeii iubite, fuga, tristeţea şi nefericirea ei. Unul dintre aceşti bărbaţi crede că este benefic ca făptură umană (Gregorovius), celălalt ştie că este malefic (Oliveira); de fapt, nici unul din ei nu este într-o rol extrem, fiecare conţine mai multe cenuşiuri, decât pete de alb şi negru. Teoria lui Oliveira se potriveşte, însă, cu suspiciunea lui Gregorovius: spre a-i împinge pe alţii în infernul sufletesc nu trebuie decât un mic ghiont, un brânci oarecare. Întrucât cel care procedează astfel, doreşte un lucru evident: să rămână singur, să fie lăsat în pace. Horacio Oliveira nu este doar un buscador, un căutător, ci şi un mânuitor de umbre. Iar a rămâne singur înseamnă inclusiv a părăsi femeia pe care o iubeşti (şi despre care ştii că îţi este singura pereche), ca să te antrenezi existenţial întru tine însuţi (ce-o fi însemnând aceasta?) şi să verifici dacă eşti apt de gesturi capitale.

P. S.

Sărmanele bloguri hot (cu tot cu limbajul şi imaginile lor focoase, programatic afrodisiace) sunt hilare pe lângă capitolul 31 din Şotron.

8 răspunsuri to “Entry for February 05, 2009”

 1. Mesmeea Says:

  pictura de leonora carrington

 2. eschimosss e Says:

  pun intrebarea pe dos – cit de interesant este/ar putea fi dialogul dintre doua femei care iubesc acelasi barbat (care barbat, pentru a pastra paralelismul cu situatia din „sotron”, fuge pina la urma de ambele femei, parasindu-le, dar NU pentru o a treia, ci pentru el insusi!)

 3. Mesmeea Says:

  hmmm, ciudoasa intrebare, sa raspunda altcineva la ea, eu ma recuz!
  recunosc insa ca e o intrebare care are dreptul sa fie pusa la o adica…

 4. erasmen Says:

  un dialog intre maga si pola? cred ca el exista pe undeva, pe acolo, printre randuri. in mod indirect ele se cunosteau, putandu-se vorbi chiar de o intimitate intre aceste doua femei(si asta datorita lui oliveira). cat de interesant ar fi acest dialog in comparatie cu cel dintre oliveira si gregorovius? putina ura, putina gelozie, putina frustrare, putina magie, putina frivolitate, iata igredientele acestui dialog nerostit. „si pola era aici cand el intra, si in felul lui de a privi, si cand horacio se dezbraca acolo, in colt, si se spala in picioare in ligheanul acela, il vezi, ossip? atunci din pielea lui incepea sa iasa pola, o vedeam ca un fel de ectoplasma si ma sfortam sa nu plang, gandindu-ma ca la pola acasa eu nu voi fi niciodata asa, pola nu-mi va banui niciodata prezenta in pletele sau in ochii sau in parul de pe pieptul lui horacio. nu stiu de ce. pentru ca nu stiu sa gandesc si el ma dispretuieste, de asta”, va marturisi maga intr-un final. o marturisire atat de feminina!

 5. Mesmeea Says:

  asa este, erasmen are dreptate, un dialog indirect exista intre cele doua femei (ba chiar mai mult, intrucit maga, din cite imi amintesc, chiar va ajunge sa o ingrijeasca pe pola muribunda sau cam asa ceva). numai ca eu mi-am propus sa nu o bag neaparat in seama pe pola, din pricina mult prea obsedantei maga (intentionat construita astfel), lasind-o sa fie mult prea palida si inconsistenta pe cealalta femeie (de aceea, in jurnalul meu de lectura de tip close reading, pola este aproape inexistenta!). mai interesanta va fi talita, ceva mai incolo, in a doua parte din rayuela.

  intrebarea eschimosului era, insa, pusa in general (si nu aplicat pe rayuela), de aceea nu se putea raspunde la ea decit in caz de urgenta, ca sa zic asa. care caz de urgenta nu s-a ivit inca, pare-se.

 6. erasmen Says:

  pola, pentru mine, in economia romanului, are un rol destul de important. ea este acel altceva spre care tindea oliveira, iar intalnirea dintre ea si oliveira, atat de fermecator descrisa, nu este intamplatoare (caci nimic nu este intamplator, nu-i asa?). cred ca despre relatia dintre oliveira si pola se poate scrie un alt roman (insasi maga recunostea ca pola era mai interesanta decat ea, cel putin asa i se parea). cat despre faptul ca pola a fost ingrijita de catre maga, ei bine, acesta chiar este un episod secundar, nu se insista asupra lui, el este invaluit intr-o taina a discretiei (oricum,in scriitura lui cortazar nu prea exista episoade secundare!). iar talita, intr-un fel, este tot maga. si da, raspunsul meu viza strict rayuela. mea culpa!

 7. Mesmeea Says:

  interesanta ideea unui roman care sa se centreze pe relatia dintre oliveira si pola! dar in rayuela ar fi fost inadecvat – intrucit nu pot functiona simultan ori in paralel doua personaje (feminine) fascinante (masculine fascinante s-ar putea sa mearga, dar feminine, niciodata). maga e indeajuns de orbitoare (in ciuda defectelor ei de „incultura”!

  talita e tot maga, sint de acord, dar o maga suspendata.

  vad ca erasmen practica, la rindu-i, un soi de close reading!

 8. doubt Says:

  ce aiurea, m-am gandit numai la sf. unei iubiri a lui greene. reiau postul asta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: