Entry for January 11, 2009craaa-craaa
inima mea a fost cândva


am slăbit 5 kg jigărită ca o pasăre jumulită de curte

bună doar pentru supa săracilor aruncată de dumnezeu

mi se schimbă pielea carnea materia cenuşie

de vreo câteva zile mi-au crăpat tălpile sângerez uşor ca o japoneză

unghiile au margini de cretă ca nişte gulere de păpuşă

ar trebui să beau lapte ar trebui să mănânc morcovi

îmi cade părul strângeţi-l faceţi mogâldeţe din el pentru ars vrăjitoarele

limba-i un melc storcoşit în gură ar trebui macerată

în genunchi nu mai stau călugăriţele au uitat numele meu

călugării nu mai ştiu de ce inima mea a fost cândva

pietrele mă privesc ca pe o sperietoare de ciori

craaa-craaa fac eu către ele apoi dau din braţele negricioase de arăpoaică

schimonosită transpir ca un cal de povară

voi fi fiind maimuţa unui diavol şchiop şi exoftalmic care-nţelege ce mi se-ntâmplă

hai du-te la naiba îmi zice el nu-ţi mai plânge de milă

şi-mi trage cu praştia-n grumaz direct în jugulară

(craaa-craaa nu-i nicio scofală lumea nu va pieri din pricina aceasta)

ea vine păşeşte calcă umblă urieşeşte

purtându-şi între arătător şi degetul mare veşmântul suprem.

9 răspunsuri to “Entry for January 11, 2009”

 1. iarina Says:

  Daca femeia si pasarea insinueaza legatura dintre rai si pamant, aici mi-am imginat femeiapasare –legatura dintre perceptie si (intra)realitate. Asa vad eu acum (si cu ajutorul tabloului), o zburatoreasa poeta.

 2. Mesmeea Says:

  cu zburatoresele ar fi bine sa avem de-a face, fireste…

 3. DeScribor Says:

  Nu stiu ce e cu comment-ul dinainte… asadar, era asa: e teribil ce scrie aici, poate chiar sfasietor in cel mai propriu sens, daca ar fi sa vorbesc altceva. Alta viata? Alta varsta? Alta zona? Alte forme? Nu stiu, dar pot sa vad ca acea `ea` apare un uneori precum florareasa din alt poem sau ca Papesa tarotului sau, de ce, ca o dansatoare care isi face intrarea.

 4. Alpha Dracon Says:

  Un poem fiziologic-halucinant, aici incepi sa schimonosesti “manieristic” propriul tau trup, candva l-ai facut deja… aceasta directia anatomica-deliranta ar putea fi foarte roditoare numai daca poeta o va exploata pana la capat in fel delirionist-psihedelic; dupa cum stii eu pledez din plin pentru asta, aici aceea edulcorare si simplificare aplatizanta foarte temuta de mine si de care sufera multi poeti la o varsta mai matura (in general toti artistii… am remarcat asta si cu pictori, si cu formatiile mele preferate) este brusc alungata cu un cra cra cra de sperietoarea de ciori. Fireste ca sunt de acord si eu cu “suavizarea violentei” (asa cum o definesti tu), ca nu tot timpul poate sa curga sangele, dar numai cand ea nu aduce cu sine si o aplatizare fortata care ar face poezia ta poate mai ingurgitabila si intelegibila pentru unii, dar in acelasi timp mai putin originala si mai “canonica” (fireste pentru mine “canonic” are o nuanta negativa).

 5. Alpha Dracon Says:

  Apropo… stiu ca nu prea iti place definitia dar asa cum vad eu lucrurile poezia asta vine din zona preotesei horror-ului… maimuta unui diavol schiop si exoftalmic are ceva de „fenomen de circ”, dar un circ expresionist… ca la Doctor Caligari ;-).

 6. Mesmeea Says:

  de-scribor, am sters comentariul gol si neinregistrat initial… da, e un poem despre alta zona si despre alte forme, asa cum spui. nu cred ca poemul e inrudit cu florareasa din „coma”, dar, fireste, cititorul are dreptatea lui subiectiva fata de autor!

  alpha – poemul este intr-adevar „fiziologic” si mai simplu decit de obicei. nu cred insa ca este edulcorat, violenta exista, e transanta, dar e mai clar rostita (fara „ocultisme”). e un poem care ar fi putut sa faca parte din „coma”, asa cred, asa simt. iar diavolul (mai ales daca este schiop – id est cojuelo, made in spanish – si exoftalmic!) nu tine intotdeauna de sfera horror, poate fi si o metafora pentru alte chestiuni (indoiala, schisma, confuzie, alienare).
  poem „canonic” nu este cu siguranta. dar am vorbit destul, cititorul are cuvintul cu asupra de masura, nu eu!
  cit despre suavizarea violentei, cu siguranta numai suavizata nu este violenta aici! e doar mai simplu spusa.

 7. Alpha Dracon Says:

  De fapt eu am spus ca „aceea edulcorare si simplificare aplatizanta foarte temuta de mine si de care sufera multi poeti la o varsta mai matura este brusc alungata cu un cra cra cra de sperietoarea de ciori”, deci spuneam chiar ca NU este un poem edulcorat, am impresia uneori ca toti cititi comentariile in graba si nu intelegeti ceea ce comentatorul vrea sa spuna.
  Am inteles bine ca horror-ul si gotic-ul la tine e folosit nu in cheia moderna sau/si post-moderna dar intr-un fel metaforic si uneori chiar alegoric, din acest punct de vedere poemele tale cu nuante gotice ar fi niste momente „medievalizante” ale poeticii tale, fiindca un cititor modern (mai ales tanar deci nu prea citit) nu cred ca s-ar gandi la schisma, la alienare, la indoiala citind despre un diavol schiop si exoftalminc dar se gandeste la „horror” si atat (mai degraba la un horror cinematografic). Fireste ca noi toti, cand scriem poeme, trebuie sa ne asumam aceste riscuri, si riscul aici este sa fii priceputa intr-un fel eronat fiindca cultura cititorilor des nu echivaleaza cultura poetului deci un poem alegoric despre schisma indoiala s.a.m.d. e priceput altfel si probabil si banalizat.

 8. Mesmeea Says:

  atunci, ca sa completez spusele tale, nu imi ramine decit sa relansez si aici, la comentarii, onomatopeea craaa-craaa! si as mai putea emite si altele… aviz doritorilor!

 9. Mesmeea Says:

  si am uitat sa o pomenesc pe leonora carrington ilustratoarea…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: