Entry for December 17, 2008

O Veneţie friguroasă şi murdară am gustat la începutul lui decembrie, o lagună de-abia ieşită din acqua alta: singurul lucru tentant era ceaţa ei wagneriană, dimineaţa şi seara. În rest, gunoaie, mâloşenie, excremente, ulicioare fetide. Piaţa San Marco chircită, ghemuită, totul apăsat de ceva confuz. Şi, totuşi, plimbarea de care am avut parte, deşi îngheţată, şi-a avut nucleul ei frisonant. Când zăreşti insula morţilor, San Michele, la aproape 500 de metri, solitară şi intangibilă (deşi tangibilă tocmai prin staturile ei suprapuse de moarte), nu ai cum să nu simţi frisoane de toate soiurile: estetice, existenţiale, religioase, etc. Nu aceasta este Veneţia mea: doar vara, apoi la începutul toamnei şi al primăverii, cred eu, laguna poate transmite efluviile ei esenţiale de dragoste şi moarte la un loc. Acum, în decembrie, am simţit, de aceea, nevoia să fac un gest ţicnit: drept care mi-am cumpărat o umbreluţă de dantelă albă. Nu e o umbrelă, ci o umbreluţă de vară, pentru toalete de voal, satin şi mătase, eventual pe malul mării, într-o plimbare singuratică, în picioarele goale.
Cât despre imaginea pe care am pus-o în capul acestui text, ea îi aparţine lui Lodovico da Luigi, un pictor care a zugrăvit nu doar un submarin (iertat sau neiertat?) în Piaţa San Marco, ci şi o Veneţie în care doi rinoceri se visează unul pe altul în registru fantasmatic (o pictură pe care am degustat-o acum 25 de ani).

8 răspunsuri to “Entry for December 17, 2008”

 1. DeScribor Says:

  Cele mai frumoase cochilii pe care le avem de pana acum sunt luate amandoua nicidecum de pe malul marilor, ci din miezul unor orase, unul banal, celalalt aiuritor; asa si cu umbrela, dar si cu submarinul din piata.

 2. Mesmeea Says:

  cochiliile cumparate la oras sint tainice prin uscaciunea lor compozita. cochiliile achizitionate, insa, la locul aposheniei lor, sint tainice prin insasi nasterea lor…

  cit despre umbrela alba de dantela, o consider un soi de talisman de vara, cu aplicatie greceasca! nu cred ca la venezia voi umbla vreodata cu o astfel de umbrela! dar e minunat ca am cumparat-o de acolo.

 3. Alpha Dracon Says:

  pe metereze mă plimb supravegheat de maşinării cu lasere / uneori sunt domnişoara cu umbrela de benzodiazepină / alteori sunt domnişorul cu ochii de smochine / dar şi acolo am ncredere n astrologie…
  🙂

 4. Mesmeea Says:

  fain, alpha! merita sa ai incredere in astrologie, mai ales daca este una impanata cu pietre pretioase si metale (hihi). iar imaginea cu domnisoara si domnisorul (ambii plimbareti) este pitoreasca.
  am vorbit doar despre perceptiile mele prin venezia, nu si despre cele ale companionului (domnisorului) meu de dialog. pe acestea sa le transcrie el.

 5. eschimosss e Says:

  probabil ca mesmeea ar fi fost scufundata si … iertata intr-o venetie sub acqua alta. sau ar fi ramas neiertata?

 6. Mesmeea Says:

  ei, drace? ar fi fost atit iertata, cit si neiertata, mesmeea asta enervanta!

 7. iarina Says:

  Eu ma intorc la venele violete ale Venetiei, alaturi de o dedicatiune phoeticeasca frumoasa la care nu ma asteptam. Am avut un patimas (anonim) ce a umblat prin venele Clujului pentru mine. Mesmeea stie de ce ii multumesc.

 8. Mesmeea Says:

  ma bucur pentru bucuria iarinei (care, in paranteza fie spus, reiese ca este multiubita de patimasul anonim – prin gestul lui care m-a uimit si pe mine).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: