Entry for November 30, 2008


despre ei

zilele acestea am făcut un atelier de scriere creatoare cu profesorii de română, pe tema bărbaţilor. au ieşit portrete bune şi foarte bune, cam 70 la sută. majoritatea participanţilor au fost femei (doar doi bărbaţi, printre cele 30 de femei). înainte de redactarea portretelor, am solicitat participantele să răspundă la întrebarea ce este bărbatul. postez mai jos câteva răspunsuri.

c: bărbatul este a treia mână a femeii, care face tot ceea ce ar putea face celelalte două, în afara unui singur lucru, acela de a te împinge în abis …

s: bărbatul este un crizat aflat între două vârste echivalente cu viteza I şi marşarierul maşinii; un crizat surprins de venirea primăverii … este unicul

a: bărbatul este un aluat care dospeşte şi care totuşi nu se coace niciodată.

d: bărbatul este veşnicul copil îndrăgostit de ideea de a avea un trenuleţ de jucărie, cu care se va juca însă doar atunci când îl va achiziţiona pentru copilul său.

a: bărbatul este năluca unui ochi de apă într-un deşert.

r: bărbatul este un săpun uriaş, pe care îl freci de trup numai atunci când eşti foarte curată la suflet.

a: bărbatul este un nasture pe o haină de iarnă. tocmai de aceea unele preferă să umble goale şi fără nasturi.

i: bărbatul este o creatură fabuloasă care, după ce îi dedici zilele, nopţile, visele, silueta (paradită după naşteri succesive) se mulţumeşte să le devoreze la prânz, în farfuria cu … borş! mă rog … din când în când.

şi ar mai fi, dar mă opresc aici.

12 răspunsuri to “Entry for November 30, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  in imagine, o pictura de leonora carrginton, numita atrapa cuervos!

 2. DeScribor Says:

  Oarecum surprinzator de lirice portretele acestea. Iata si eu, ca tot profesor de romana sunt, mai ales ca ma bate gandul sa fac un asemenea atelier cu elevi (nu despre barbati, ci de creative writing), daca se vor ivi cumva interesa(n)tii. Barbatii? Fapturi oscilante si multiple, fascinatori voluntari si fascinati din motive de casta, rareori lamuriti de identitatea lor la timp, probabail cunoscatori secreti ai posibilei te(r)orii ca prezenta barbatilor in absenta principiului feminin a nascut neutrul. Chiar si cel mai molau barbat cunoaste cumva avatarul razboinicului, dar si adoratia, uneori ascunsa, dintr-un cult al mamei. Indragostirea completa si adevarata e pentru barbati redemptorie si sursa unica de fericire. Limbajul violent, violenta fizica, badarania, scuipatul pe jos, egocentrismul exacerbat sunt un fel de reminiscente de tip feromonial si o masca antropologica de aparare.

 3. Blanche Fleur Says:

  Despre barbat in sine, eu pot spune ca e o bucurie uneori, alteori un umar la greu pe care poti sa plangi…sau, dimpotriva, un rau…necesar(despre asta, intrebati-i pe cei care se cearta si care totusi nu pot unul fara altul).Femeia e facuta sa fie protejata, barbatul sa protejeze, dar el se lasa protejat, totusi.

 4. Mesmeea Says:

  cele afisate nu sint portretele (acelea au fost mai ample, avind cite o pagina), ci doar raspunsurile concise la ancheta. cam toata lumea a improvizat cu suplete sau prin anecdotic. ce am postat eu trebuie luat doar ca un simbure scuipat cu simpatie. portretele propriu-zise (executate in poeme in proza sau in proza poematica) au iesit mult mai bine.

  despre barbat, ca si despre femeie, se pot spune o gramada de lucruri…

 5. Andrada F Says:

  Foarte interesante profesoarele acestea de romana (spuneti ca eram in majoritate femei)… Asta spune multe despre stereotipii (fie ele despre barbati, despre profesori…) 🙂

 6. Mesmeea Says:

  a fost un atelier primit cu simpatie si chiar entuziasm. iar doamnele acelea (precum si cei doi domni) s-au executat la „porunca” de a scrie, cu mult umor, talent si chiar gratie. au mai fost si patetisme, ca de obicei, nimic nou sub soare.

 7. DeScribor Says:

  Este laudabil, in orice caz; si tot in orice caz, ideea asta de a scrie e uneori nu doar ludica, ci poate fi chiar salvatoare si daramatoare de ziduri si zidulete.

 8. Mesmeea Says:

  da, cele 30 de doamne si cei 2 domni s-au si jucat putin…

 9. Blanche Fleur Says:

  Mie imi place, sa continuam…tot profesoara de romana sunt

 10. Mesmeea Says:

  n-as spune ca merge jocul grozav cu steagul tricolor ridicat sus si tare… mai ales dupa alegerile aproape catastrofale de ieri!

 11. carmen does Says:

  urmeaza si un joc ‘despre ele’? ce alte intrebari ati pus? (cat despre raspunsurile de mai sus… imi par – si n-as vrea – sa contina o vaga nota de frustrare/amaraciune/resemnare-si-altele-de-felul-asta, oricat de jucause ar fi alaturarile de cuvinte.)

 12. Mesmeea Says:

  stiu si eu? poate ar trebui sa fie un barbat cel care sa puna intrebarea „ce este femeia” sau „ce inseamna a fi femeie”!
  si, DA, cred ca raspunsurile au, cam toate, un soi de amaraciune in ele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: