Entry for November 25, 2008

Maşinuţele şi băieţii


Băieţii se joacă îndeobşte cu maşinuţele în copilărie, chiar dacă, uneori, ei se joacă şi cu păpuşile. Fetiţele, în schimb, se joacă mult mai rar cu maşinuţele. Eu, de pildă, nu m-am jucat niciodată.

În schimb, la maturitate, am făcut o adevărată pasiune, la un moment dat, pentru raliuri, iar lucrul acesta s-a declanşat pe nepusă masă doar din pricina genialităţii unui pilot: Ayrton Senna. Ştiu că sună cât se poate de ciudat, dar adoram pur şi simplu să urmăresc raliurile ploioase, cu asfaltul ud şi lunecos, în care concura Senna. Era un pilot genial exclusiv pe pistele ude, unde riscul era mult mai mare decât pe pistele uscate, şi unde acest pilot mă făcea să simt că viaţa şi moartea puteau fi totuna. Exaltarea mea era cu atât mai limpede cu cât pilotul meu favorit avea structură de învingător muncit: nu era un învingător ca oricare, un triumfalist de mucava ori de porţelan, ci era un individ care ştia că luptă împotriva morţii şi pentru viaţă. Bătălia aceasta a lui m-a fascinat şi m-a atins câţiva ani. Am urmărit stupefactă, de aceea, rănirea mortală a lui Senna tocmai pe o pistă ca oricare, deloc udă, fără să înţeleg de ce genialitatea lui a fost înfrântă atât de sec şi fără să accept că moartea vine tocmai de acolo de unde nu te aştepţi. Ea, Dânsa, vreau să spun, l-a înşfăcat pe Ayrton Senna nu pe teritoriul în care acesta era stăpân (acolo nu ar fi avut nici o şansă împotriva lui, tocmai fiindcă Senna o învinsese), ci exact pe felia cea mai plată a unui raliu, acolo unde pilotul meu preferat lăsase garda jos şi fusese surprins descoperit, printr-o moarte oarecare.

După dispariţia lui Senna, apetitul meu pentru raliuri a dispărut brusc, ca şi cum mi-aş fi pierdut cavalerul de încredere în bătălia împotriva morţii. Pentru că asta facem de obicei, cam toată viaţa: încercă să evităm moartea, să nu ne gândim la ea, să o păcălim. Iar atunci când nu se mai poate să o sublimăm, suntem siliţi să luăm taurul de coarne şi să ne căutăm aliaţi. Ayrton Senna fusese aliatul meu predilect, simbolic vorbind.


P. S.

Textuleţul acesta are legătură cu discuţia de azi-noapte în cvartet, după raliul filmic cu Big Fish, Forrest Gump şi The Million Dollar Hotel.

14 răspunsuri to “Entry for November 25, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  m-am intors la leonor carrington.

 2. iarina Says:

  Pe drumul acesta alunecos, moartea se află undeva pe parcurs, niciodată la sfrşit. Acolo ajungi ori cavaler ori deloc. Se pare că Dnsa aprehendează elementul ludic al firii şi ne lasă să ne repetăm cursele din ce n ce mai extatici. Apoi ne nvinge, n alt loc, nepregătiţi(?). I-a ntins o cursă lui Senna… Ultima.
  Cum am putea s-o păcălim definitiv? Şi ce aşteptări am avea de la un raliu aşa lung?

 3. Mesmeea Says:

  i-o fi intins dinsa cursa lui senna, din pricina prea multelor pacaleli la care a supus-o el. cind cistigi de prea multe ori astfel de raliuri, de la un punct cred ca trebuie sa mai si inveti sa pierzi, altfel…

 4. DeScribor Says:

  Parca Mesmeea mi-a luat vorba din minte, cu jocurile copiilor si celelalte de aici. Mai demult, eu ma uitam la niste desene animate cu formula 1, cu Michel Vaillant; aliatii de care spui se gasesc rar si apar cand te astepti mai putin. Mie asemenea morti mi se par niste palme teribile date lumii care nu pricepe nimic niciodata; o fi si asta tot vreo formula, dar nu stiu ce numar sa aiba ea…

 5. Mesmeea Says:

  de-scribor? stii cu siguranta joculetzul „omul negru”, fiindca l-ai jucat si tu in copilarie. cu totii l-am jucat. raliul acesta e un soi de om negru in viteza nebuna. si ar mai fi…

 6. DeScribor Says:

  Nici acum nu pot sa vorbesc detasat despre acest om negru, tare ciudat mi se mai parea, fugeam de mancam pamantul. Eu il asociez cu niste aparitii stranii, cu cate un personaj din miez de noapte, pe vreo strada pustie, cu oamenii lui MAgritte

 7. Mesmeea Says:

  ar fi ciudat daca am reusi sa facem din „omul negru” un aliat impotriva mortii!

 8. DeScribor Says:

  Daca stau sa ma gandesc, acum, poate ca ceva este cu acest om negru, ca la toate așa-zisele jocuri ale copiilor, cum sunt de-a v-ati ascunselea sau caloianul (a carui legatura cu papusile actuale si o plasticizare a simbolurilor nu mi se pare deplasata, dar aici e alta discutie), o fiintă fără chip sau cu masca sau care poate fi oricand unul dintre noi (fara legatura insa cu povestile politiste), fără sa vrea, fără sa stie.

 9. Mesmeea Says:

  sau, cine stie, chestiunea se cuvine a fi pusa altfel – citi cavaleri in batalia impotriva mortii ar putea avea cineva intr-o viata de om? ei (si unii, si altii) pot fi domni, doamne sau domnisoare…

 10. Andrada F Says:

  Ma regasesc in experienta dumneavoastra referitoare la Senna, mi s-a intamplat exact acelasi lucru privind interesul pentru aceste curse, inainte si dupa moartea sa. Ciudat ca vazand intamplator (cand uitasem deja complet episodul) cateva masini celebre de curse expuse la Paris mi s-au parut foarte mici si nicidecum in stare sa sfideze moartea…

 11. Mesmeea Says:

  ciudata coincidenta, intr-adevar!

 12. Andrada F Says:

  Pe de alta parte, straniul stiu ca face parte dintre pasiunile dumneavoastra…Cat despre alte intersectii, de data asta fara coincidente, v-as putea spune ca m-ati provocat sa ascult „Llegň con Tres Heridas” si ca imi place foarte mult. Dintr-o zona asemanatoare, o ascultati/ati ascultat-o pe chilianca Violeta Parra?

 13. Mesmeea Says:

  n-am ascultat-o pe chilianca, dar sint deja curioasa sa o ingurgitez sonor. in schimb, am ascultat-o indeajuns in ultima vreme pe LHASA, de care m-am molipsit prin intermediul lui florin lazarescu (el m-a imbiat sa o ascult in avionul paris-bucuresti in vara 2008).

 14. Andrada F Says:

  Da, si Lhasa e foarte interesanta, mie mi-a trimis niste melodii ale ei o colega pe cand scriam amandoua la doctorat (si inca mai scriem…), asa ca imi amintesc ca am lucrat o seara pe muzica ei. Chilianca, ma rog, apartine unei alte generatii/epoci – anii 60-70, sper sa regasesc CD-ul in „cuferele” mutarii noastre si sa vi-l aduc. Are ceva din atmosfera lui „Llegň con Tres Heridas”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: