
Fripturism, fripturişti (fripturicitate sau fripturitudine?)
– text interzis „minorilor” –
Oricine are limba cât de cât ascuţită şi întrucâtva bine prinsă în gură şi un computer la îndemână poate întreţine un blog. Şi oricine are dreptul să facă acest lucru, întrucât libertatea de toate soiurile e misia pe care am învăţat să o limpezim în anii din urmă. Dar eu simt că lucrurile au luat-o razna de la o vreme. Nu sunt deprimată: pur şi simplu sunt plictisită de băieţii şi fetele teribile (sau minune) ai şi ale Internetului. Fiindcă fantezia lor (şi capacitatea lor de raţionare originală, în acelaşi timp) este de curcă plouată, iar nivelul strălucit al limbajului lor este de bibilică. Drept care, deşi nu vreau să recunosc, sunt dezolată. Nădăjduiam ca lumea blogurilor să fie măcar o ploaie de confetti, dar carnavalescul autentic pe care îl râvneam e greu de găsit. El există, totuşi, dar minimal. Cel mai la îndemână este un carnavalesc plebeu, gregar, în scop defulatoriu sau exhibiţionist-voyeuristic. Principalul conţinut al acestuia este ridicarea poalelor în cap (eu însămi am desfăcut de pe blogul mesmeic, din astfel de pricini, adrese ale unor fete altfel inteligente şi frumuşele, dar care practicau cu nesaţ ridicatul poalelor în cap într-un chip într-atât de făţiş idiot încât nu am avut altă soluţie decât să le desprind de pe adresa mea!). Exhibiţionismul merge cât merge un timp, dar oricine ştie că, dacă ritmul este constant-sufocant şi imaginaţia simplistă, exhibiţionismul devine nesărat şi tembel. Adevărat că şi tembelismul este în vogă! Eu, însă, mă recuz de la moda aceasta: gusturile mele clasice şi vetuste mă fac în continuare să prefer inteligenţa vie, elastică şi şarmul pitoresc, chiar dacă aceste ingrediente sunt mai cuminţi.
Navighez (când am timp şi instrumente relativ performante la îndemână) îndeajuns pe Internet, aşa că ajung să parcurg texte şi imagini şi autoportrete de toate tipurile. Insolenţe, cretinisme, platitudini, patetisme, desuetudini, chestii retardate, scabroase, licenţioase, dar şi suavităţi, metaforisme, edulcorări. Nu-i uşor să cântăreşti lucrurile şi să le măsori, să dai verdicte. Iar eu nu vreau să dau un verdict şi nici să impun vreo morală, ci doar să diagnostichez. Nu că aş fi vreun doftor legist, dar lecţiile de anatomie m-au preocupat întotdeauna. Deci să o luăm de la capăt (precizez că mă refer aici doar la aşa-numitele bloguri de autor, individuale, nu la blogurile colective, oficiale, instituţionale, informaţionale etc.; mă refer exclusiv la blogurile de cuvinte, nu la cele de imagini).
1. Cam 70 la sută din blogurile individuale sunt mediocre şi submediocre, în sensul în care nu oferă nimic, dar nici nu au neapărat o pretenţie ofertantă; prestaţia este de genul lasă-mă să te las, adică fără nimic incitant. Acestea sunt bloguri făcute ca să fie făcute, din dorinţa posesorilor lor de a funcţiona şi de a scoate cumva capul în lume. Şi este dreptul lor! Majoritatea dintre stăpânii şi stăpânele acestor bloguri fără niciun pic de sare şi piper sunt făpturi de treabă, dar care nu au ce oferi lumii ca text.
(Includ aici şi blogurile paralizate, dar fără să comit vreo admonestare, întrucât acestea sunt oneste, în felul lor. Să mă explic: blogurile paralizate sunt ale celor care vor doar să-i citească pe alţii, nu şi să scrie ori să fie citiţi în lumea internautică. Paralizaţii aceştia nu doresc altceva decât să fie exclusiv cititori.)
Există, însă cazuri mai acute care irită până şi nivelul (vag acceptat al) mediocrităţii aurite. Unii dintre stăpânii (stăpânele) acestor bloguri sunt pur şi simplu grafomani care nu pot fi stopaţi şi făpturi care sunt convinse că ceea ce scriu este incredibil (am dezlegat de pe Mesmeea, după ce am suportat o vreme bombardamentul cu pricina, câteva adrese ale unor bloggeriţe care scriau o poezie catastrofală, fără nici un pic de discernământ, convinse că fac ceva grozav şi valabil estetic, deşi textele lor erau marcate de ridicol în avalanşă – am folosit eufemisme acum, termenii mei sunt mult mai duri, de fapt, la nivel estetic, cum însă nu doresc să ofensez pe nimeni am apelat la astfel de etichete). De ce oare nu există discernământ în ţara asta de poeţei, poeţele, floricei şi floricele?
2. Cam 20 la sută din blogurile individuale practică exhibiţionismul de trei parale. A stârni cu orice preţ, a miza pe un vedetism gregar, băştinaş. Miza este, însă, fripturistă. Nu există în spatele unor asemenea bloguri şi o construcţie, o intenţie arhitecturală la nivel de idei şi text (indiferent de care va fi fiind ea – ştiinţifică, religioasă, culturală sau … umană). Bloggerii şi bloggeriţele de acest tip sunt avizi/avide de flirt electronic, telenovelă şi texte de scandal: fufe, pipiţe, machos contrafăcuţi, hopa-mitică, troglodiţi etc. Comentariile de pe astfel de bloguri sunt demne, uneori, de antologii absurde, din pricina tembelismului revărsat în cuvinte prost alese, schilodite, rostite de oameni care, sau nu mai ştiu să vorbească, sau nu au ştiu niciodată, ori s-au idiotizat (şi nu în sens dostoievskian). Funcţionează adesea, pe astfel de bloguri, o auto-retardare desfăşurată în volute şi cu un ceremonial (probabil inconştient) de reînmaimuţizare. Am senzaţia că unele dintre aceste bloguri pot fi privite ca nişte Cabinete de curiozităţi, în care delirul uneori bubos (acesta fiind demonstrativ licenţios) trebuie diagnosticat patologic în sensul cel mai clar cu putinţă. Jemonfişismul unor stăpâni de bloguri intră şi el aici: un astfel de jemonfişism riscă să stimuleze comentarii uneori chiar semi-imbecile şi atmosferă de telenovelă prescurtată.
3. Cam 10 la sută din blogurile individuale merită a fi citite, deşi carnavalescul autentic şi ludic nu funcţionează decât în procent de 2-3 la sută. Acestea sunt bloguri în care există o construcţie intelectivă adecvată, care vrea să comunice (şi nu să cocheteze), să interfereze peripatetic (cultural sau pur şi simplu ontic). Unele dintre ele sunt bloguri de lectură şi comentariu. Altele sunt jurnale de bord. Altele sunt bloguri literare asumate. Altele sunt un soi de puzzle şi mozaic fals aleatoriu, în fapt bine ţintit şi ales. Altele sunt gândite ca nişte flash-uri şi evantaie. Sunt de găsit aici grădini cu arome şi zoologii captivante.
Dar e timpul să închei. Nu am deloc de gând să sfârşesc printr-un salut de tipul O, hypocrite lecteur, mon semblable, mon frère. Poate hypocrite lecteur, dar nu şi restul.
Dacă fripturismul este relativ în vogă (asemenea tembelismului), atunci se cuvine să extindem termenul, dându-i oarecare amploare, la fripturicitate sau fripturitudine? Mai degrabă nu, prefer să nu schilodesc limba în care scriu.
noiembrie 20, 2008 la 1:23 am |
de data aceasta ilustrez textul cu cealalta leonor, carrington, si pictura ei numita templul cuvintului. fiindca se potriveste cu spusele mele.
noiembrie 20, 2008 la 2:35 am |
Probabil ca e vorba si de un fel de etica explodata si niciodata reparata, care merge asa, cu aschiile dupa ea si e foarte captivanta pentru unii si altii; si conform ei, toata lumea vrea tot ce exista, fie ca are sau nu are nevoie. Eu cred in adaptabilitatea mintii umane, a ceea ce avem inauntru deopotriva, dar sunt niste lucruri din noi care au ramas pe dinafara. Rau de tot. Asa si cu bloggerii. Din pacate, am avut o fantezie sinistra si m-am gandit ca, la un moment dat, nu stiu cum si cand si de ce, oamenilor le vor fi luate inapoi, la fel cum le-au gasit, cuvintele. Poate va ramane o fantezie si atat.
noiembrie 20, 2008 la 3:44 am |
Fripturism? Mie imi place cum suna, n-am mai auzit termenul. Si se potriveste de minune! Poate ca sunt unii autori de bloguri care scriu din frustrare sau mai stiu eu din ce alte motive fripturiste, trebuie tratati cu indulgenta, oricum nu vor rezista multa vreme.Altii poate ca intr-un final o sa-si dea seama si o sa se opreasca. Sau poate o sa continue, nebagati in seama. Un semnal de trezire e numai bun.Si clasificarea e strasnica! Te face sa-ti pui douua-trei semne de intrebare si sa te trezesti la un soi de realitate, chit ca miroase un pic a friptura!
noiembrie 20, 2008 la 6:12 am |
cred ca cititu'(sau cuvintele cum zice de-scribor)dauneaza uneori grav sanatatii..exista riscul desteptarii unui „propriu” adevar si de aici nenumarate delabrari..
noiembrie 20, 2008 la 7:10 am |
in ce sens etica, de-scribor?
teribila ideea cu posibilitatea ca oamenilor sa li se ia cuvintele, fiindca nu le merita…
dora – cum precizam si in text, nu am intentii justitiare si haiducesti, analiza mea este mai degraba una de detectare a unui simptom. mi-a placut chestia cu mirositul a friptura! fripturistii or fi vesnic infometati, cine stie?
delabrare, hmmm! apple m percepe, oare, cuvintele ca pe niste odai si mobile care se strica? numai ca ele nu se strica de la sine, ci sint stricate intentionat! sau inconstient…
noiembrie 20, 2008 la 9:07 am |
Pai, ce sa spun? De cate ori citesc assa ceva, ma intreb daca nu cumva sunt si eu vizata. Eu vreau pur si simplu sa scriu pt a nota un eveniment frumos, a pune o poza ce m-a bucurat sau pt a ma descarca. Imi place sa nu dezamagesc oamenii. Am cunoscut deja doua prietene de pe pagina, fete super.
noiembrie 20, 2008 la 9:45 am |
am scris mai sus ceea ce cred despre lumea blogurilor, dincolo de simpatiile sau antipatiile mele umane. sa zicem ca am fost un soi de „entomolog” adaptat. nu vizez pe nimeni in particular. daca totusi cineva se simte vizat, o face pe cont propriu, nu e cazul sa mi se faca vreun proces de intentie.
noiembrie 20, 2008 la 10:04 am |
Aceasta discutie mi se pare remak-ul unei alte discutii… mai ales ultimele doua comentarii… 😀
noiembrie 20, 2008 la 10:08 am |
Apropo… stiti ca guvernul italian ar vrea sa puna o taxa pe bloguri? hei da… vrei sa tii un blog? trebuie sa platesti si sa te inregistrezi sa vedem cine esti, ce faci, ce spui, daca scrii lucruri eversive si dimpotriva guvernului… deriva dictatoriala in toata lege condimentata in salsa pizza si spaghetti.
noiembrie 20, 2008 la 10:14 am |
taxa pe bloguri? suna a fumarit …
sper sa nu se intoarca vremea dijmelor si a cenzurii. textul meu nu asa ceva are in vedere, ci doar problematizeaza chestiunea discernamintului (pe linga aceea a asumarii (non)valorice a unui blog).
noiembrie 20, 2008 la 10:47 am |
Ar fi etica in sensul unei onestitati fata de un mod de actiune personal, care isi are coerenta proprie; si care astazi inseamna asa cum am spus, pentru cei mai multi, zdrente adunate de peste tot, care nu au nimic simpatic, ci dau senzatia unui, spuneai, lasa-ma sa te las. Etica asta se vede peste tot, de la excesul sau lipsa de cuvinte, pana la lipsa simtului celui bun si excesul de, sa zicem, accesorii. Dar am cam depasit problema deja.
noiembrie 20, 2008 la 11:24 am |
pricep acum, de-scribor. cuvintul etica mi se parea prea puternic si nu ii aflam locsorul exact in chestiunea blogurilor. inteleg ca speculezi (sau stipulezi) o opozitie intre etica si exces. interesant!
ce-i de facut, insa, cu aceia a caror violenta lingvistica si lipsa de discernamint este asumata si … coerenta?
noiembrie 20, 2008 la 11:36 am |
Cu etica da, era cam puternic. Cred ca o atitudine era mai potrivit. Cat despre ceilalti, e destul de clar ca trebuie semnalati; nici nu stiu ce se poate face.
noiembrie 21, 2008 la 12:15 am |
nici eu nu stiu.
textul acesta l-am scris de vreo 2 luni, dupa ce am panoramat din plin lumea blogurilor autohtone. si l-am pastrat pina acum in mapa.
noiembrie 21, 2008 la 5:25 am |
hmm..unde stau cuvintele sa nu putrezeasca(?)..pai, percep in felu’ asta cuvintele(uneori)..
noiembrie 21, 2008 la 8:00 am |
atunci inseamna ca locul cuvintelor putrezite este intr-un container? ar fi preferabila mutenia inteleapta…
de aici s-ar putea naste o mica hermeneutica a „gunoiului”, desi, hmmm, orice intra in contact ca idee si gindire cu sfera cuvintului este riscant. sau devine.
noiembrie 21, 2008 la 12:48 pm |
imi place clasificarea asta deschisa a blogurilor. urmeaza noi termeni, noi criterii de evaluare?
putem vorbi (deja) de o ‘teorie’ a blogurilor?
noiembrie 21, 2008 la 1:00 pm |
fireste ca putem vorbi de o teorie a blogurilor, carmen does a intuit corect. BLOGOSLOVIM deja in acest sens in fel si chip, tatonam, propunem, riscam. este o hermeneutica (fie ea si minimala) deocamdata ambigua. lumea noastra este vulnerabila emotional si resimte orice text dur-ideatic (y compris lingvistic) ca pe un bolovan atirnat de git sau ca pe o sageata otravita. blogurile sint patratzele intr-un tablou mendeleev cu iz carnavalesc (doar cu iz). depinde de noi cum le desfacem si rasfacem. eu zic ca e bine ca ele exista si fac parte din viata noastra. atita doar ca as rivni oarecare discernamint in facerea si rasfacerea lor. se pare, insa, ca dorinta mea a lezat sufletelele multora. helas.
noiembrie 22, 2008 la 2:06 am |
de acord
noiembrie 25, 2008 la 3:24 am |
asta-i relativ…
cel mai sanatos este sa nu fim de acord, ca sa nu ne plictisim de atita omogenitate si unison!
noiembrie 27, 2008 la 12:44 am |
Ce ziceti de blogul educational http://terapeutic.weblog.ro? Unde il incadrati?
noiembrie 27, 2008 la 1:17 am |
am cautat adresa si nu m-a lasat sa intru! asa ca nu pot sa zic nimic. am incercat de vreo 3 ori. dau, insa, un raspuns relativ in absentia. daca e blog institutional, nu ma pronunt. diagnosticul meu a fost lansat doar pentru bloguri individuale, cu alura simili-artistica si … „existentiala”!
noiembrie 29, 2008 la 6:18 am |
🙂
Majoritatea blogurilor sunt de-a dreptul jenante(cam vreo 90-95%); prea egocentriste.
Tra lalala