Entry for November 10, 2008


panteră neagră am fost cîndva


panteră neagră am fost cîndva

pe cînd mintea mea zăcea într-un tunel părăsit

locuit doar de făpturi cu cerul gurii pîrlit

la marginea oraşului ierburi crescuseră uriaşe

noroaiele plăpumi de nuntă erau pentru vieţuitoarele nărăvaşe

tunelul călătorea prin mine ca o fereastră zidită

mă învîrteam înăuntru şi scrîşneam din dinţi

ca o simfonie uitată de cei ce-au simţit aroma stelară

pielea mea neagră pleznea lucioasă

pete albastre de cer mi se lipiseră de coapse

cu ghiarele-mi pieptănam părul ca o femeie crepusculară

şi cînd tunelul se-ntuneca pînă aproape să se facă lumină înnegrită

cîntam la tobe la harfă la flaut

şi dănţuiam şi-nnebuneam de moarte şi frică

doar astfel puteam să fiu de mine însămi înzidită

îmi chemam fraţii de taină

gheparzi jaguari leoparzi tigri pletoşi şi sefarzi

stranie frumuseţe stranie mi se arăta

căci vedeam marea cu miros de iasomie

ca panteră acvatică înotam pînă adormeam

zona aceea se-ndepărta era o corabie cucerită de lepră

tigri jaguari leoparzi gheparzi aveau trei picioare de zebră

nu mai erau năpraznici se făcuseră lini

şi bîntuiau ca nişte pelerini

strania frumuseţe stranie n-o voi uita niciodată

în visele mele va-mbătrîni clorurată

panteră neagră am fost cîndva

pe cînd tunelul din cap era un oraş înălţat în junglă

de femeia mea carnivoră şi prelungă.

12 răspunsuri to “Entry for November 10, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  a face that always haunted me – asa se numeste imaginea insotitoare, care nici macar nu stiu daca ii apartine leonorei fini. poate da, poate nu…

 2. jeniact Says:

  eu am mai citit intr-o carte de poezii despre aceasta pantera. si mi-a placut tare mult cum spunea „cand ploua corpul meu se desface si o pantera tanara isi usuca blana”. nu e foarte frumos scris? e „ranita doar de alte pantere dar nu si de tigri leoparzi gheparzi/ ea isi duce prada intr-o scorbura de saman si mananca cu inghituri mici de insomniaca”. pantera neagra cu inima brodata in restriste, cu „maxilare instelate”, poate de la „aroma stelara”

  „posteste se crede calugarita”. de-asta ea vede strania frumusete stranie, are „duhul dungat de o nepamanteasca rana”, de-asta ajunge sa inoate in adancuri. nu stiu daca duhul dungat e cu aceleasi dungi din cele trei picioare de zebra

 3. Mesmeea Says:

  jeniact stie ea ce stie. pantera de acum este din „kore-persefona” (2004) si, da, e inrudita cu pantera din „coma” (2008), desi am mai schimbat-o pe ici, pe colo, am mai improspatat-o, cred.

  dar duhul dungat al panterei comatoase nu e totuna cu dungile de zebra ale celorlalte feline. duhul dungat e ceva mai special. duhul dungat e calugaresc.

 4. jeniact Says:

  ruxces, inchipuiti-va, azi noapte, o mana de prieteni au stat laolalta si au recitit poezii scrise cu fonturi mari si pofticioase din Coma; ne-au prins foaaarte bine. ei nu erau familiari cu scrisul de felul acesta, dar le-a placut sa le citesc; au mai spus ca scrieti ca o regina care ar avea febra. eu m-am dat mare si am spus ca simt randurile ca o pasiune violenta care se naste cand cobori in adancurile psihicului, pentru a birui sarcinile grele, un fel de energie psihica plina de vitalitate care insufleteste o cale de adaptare mai veche, primordiala. (simboluri multe multe)
  o razboinica calugarita care recunoscand si caracterul „demonic”, salbatic al lumii sale interioare, reuseste sa se protejeze, sustragandu-se vrajii dezbinarii, ruperii in doua; prin trairea pana la capat, ea este salvata

  eu cred ca e o poezie despre lupta de a armoniza contrariile ( cand ploua corpul meu se desface…); barbarismul sufletesc, neingenunchiat laolalta cu frumusetea educata a spiritului. de aici si tonul dramatic

  eh, e frumos sa citesti poezie (sunt putin cam ametita, e frumos sa te culci noaptea tarziu, „imbatat”; nu se intampla des)

  „departe de mine cu aceasta batjocura, caci ceva potrivnic divinitatii salasluieste in ea si inima ii e carnala, iar neobrazarea i se citeste-n ochi”

  „Salasluieste oare o inima in trupul vostru s-aveti voi oare o constiinta in suflet, de cutezati sa infatisati privirii tuturor aceasta neobrazata si lasciva goliciune? Si-acum grabiti-va sa dispareti! Si vai de voi, daca din intamplare ne veti intina cu asemenea priveliste pruncii curati si dalbele neveste”

 5. Mesmeea Says:

  ay, asa se explica de ce nu am putut nicicum sa dorm in noaptea ce tocmai a trecut. de parca as fi fost invocata de duhuri…
  dar e atingator sa stiu ca textele mele au fost citite nocturn si inca cu patima. ma ling pe buze de placere auctoriala… si de voluptatea de a fi si priceputa.

  nu pot sa spun daca e asa cum zice jeniact. scriu ce scriu fiindca altfel nu pot si fiindca doar asa comit un soi de „exorcism” al realitatii launtrice. recunosc si latura razboiniceasca si pe aceea calugareasca. si sper ca le si asum intr-un fel sau altul.

  teribile citatele de la sfirsitul mesajului de mai sus!

  cit despre pantera neagra si alte pantere, cind eram mica imi placea sa imi spun PANTERNA. cred ca ma gindeam la o pantera-lanterna… asta am uitat sa o spun mai devreme.

 6. jeniact Says:

  ranjim si noi atunci, ruxces! caci suntem niste cititori increzuti.

  panterna m-a facut sa ma gandesc la arunca-te, nu te arunca, arunca-te, nu te arunca cu fetitele nevulnerabile de pe acoperisul fierbinte. „fetita mulatra viseaza ca a ajuns femeie, fara sa vrea acest lucru, avand un lotus negru in gura si auzind din departare glascioarele” cititorilor ei din departe, incurajand-o, asmutind-o, invocand-o: mai citeste ceva cu voce tare din regina cu febra si dupa aia la culcare

 7. Mesmeea Says:

  panterna ar fi putut sa fie si o parola de intrare in alte lumi…
  cit despre fetita sau femeia mulatra, poate ca-i neagra ca taciunele ori abanosul!
  si, da, ea s-a simtit invocata din mai multe parti, dar nu a inteles in fostul somn sau in nesomn, ci doar acum.
  regina cu febra? hmmm, flatant de tot. ce temperatura aveam – peste 40 sau peste 45 de grade celsius? sau sub 40 de grade…

 8. jeniact Says:

  cred ca tot recitind am capatat noi febra; si-n schimb, poate pentru a compensa extravaganta naiva, regina devenise chiar rece si cristalina. daca ati fi avut peste 45 de grade, ati fi aparut acolo! si atunci sa fi vazut noi…

 9. Mesmeea Says:

  eu zic ca am levitat in nesomn, nestiind cine imi inteapa tandru ace vodoo in brate, poate de aici febra de doar 40 de grade. daca ar fi fost de 45 de grade as fi zburat deasupra bucurestiului pe o pantera neagra, si atunci chiar ca ar fi fost… ce ar fi fost!

 10. iarina Says:

  Mă bucur să descopăr o poezie a complinirilor . “Oraş nălţat n junglă” prin care mă ntlnesc şi cu sefarzi. Dănţuiala nnebunitoare, moartea, frica au ceva metafizic. E o inversiune a dihotomiei real-imaginativ care-mi permite să deschid un contratimp şi o contralume nebănuite. Or fi chiar stranii n frumuseţea lor. Important e că versurile mă ajută să le transcend. Cunoaşterea perceptibilă se autodepăşeşte prin ntruchiparea n pantheră. Eee… mi-ar plăcea şi mie să rătăcesc prin piei lucioase.

 11. Mesmeea Says:

  eee (exclam eu mimetic), poate ca si iarina e o pantera sau panthera (cu h) sau, de ce nu, poate chiar panterna (a se vedea explicatia mai sus undeva). nu trebuie decit sa ni se ofere spre degustare o „stranie frumusete stranie” de tip iarinic!

 12. iarina Says:

  Degustarea fragmentelor din specia iarinică va fi satisfăcătoare peste un timp, cnd pielea ei neagră va reuşi să se dezmorţească din poziţia ghemuită şi să “pleznească lucioasă”.
  mi place sincretismul panternei denumit n copilăria Mesmeei. Poate şi eu am instinctul acesta cnd devorez aici poezii şi labirinturi, totodată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: