Entry for November 04, 2008


Verile c
ând spărgeam bulbuci de smoală (2)


Vara, în timpul arşiţelor, mă strecuram pe o insulă cu tufişuri şi pietriş bolovănos în mijlocul râului, unde coceam cartofi în jar, alături de alţi vagabonzi de soiul meu: exista, de fapt, o întreagă comunitate de hoinari veseli care, fiind vacanţă, plecau în zori de zi şi se întorceau pe la casele lor mult după amurg. Prânzul cartofilor copţi, pe care îi mâncam fierbinţi, pârlindu-mi buzele, cu coajă cu tot, alături de nişte franjuri de slănină prăjită, era un festin pentru burţile noastre chiorăind. În ce mă priveşte, oboseala venea şi de la faptul că mă bălăceam pe râu în jos, într-un pneu uriaş de camion, pe care, mai apoi, trebuia să îl car pe mal, în susul râului, ca să pot pluti din nou. Plutirea aceasta era esenţială tocmai întrucât, cocoţată pe uriaşul pneu, mai exact adâncită în el, cu picioarele la suprafaţă, mă credeam un explorator pe Congo, Amazon, Mississippi sau Gange (acestea erau celelalte patru mari fluvii favorite pe care le alegeam în afara Dunării, Nilului şi Eufratului). Flămândă şi tremurând, mă apropiam, după ce străbătusem partea mea de râu de vreo zece ori, de jarul unde ceilalţi hoinari coceau cartofi. Aici nu mai avea nici o importanţă dacă sunt sau nu „nepoata domnului avocat”: eram recunoscută ca hoinăreasă cu vocaţie, strict datorită abilităţilor mele de rătăcitoare performantă. Tunsă scurt, băieţoasă, cu gura până la urechi, dornică mereu de poveşti, eram o tovărăşie deloc bâzdâcoasă tocmai datorită poznelor care semănau cu ale tuturor celor din comunitate. Făceam parte dintr-o confrerie implicită şi eram o neofită cu drepturi egale. De pe insulă, mă opream, uneori, la gară: trenurile de călători opreau mai rar, dar mie îmi plăceau în mod special marfarele, cu maroniurile lor ruginite, îmi plăceau chirăiturile lor răguşite şi mirosul de petrol solidificat. Îmi plăceau şinele la care mă uitam fix până când ochii mi se încrucişau, într-un fel de autohipnoză pe care mi-o destăinuise unul din hoinarii de pe insulă. Tot lângă gară se afla un lan de porumb de unde furam ştiuleţi din două pricini: ca să frig grăunţele lăptoase, dar şi fiindcă îmi confecţionam peruci şi bărbi. Deghizată cu astfel de accesorii străbăteam în amurg uliţele orăşelului, râzând în pumni de trecătorii care, credeam eu, nu mă recunoşteau. Lumea îmi ştia, însă, meteahna şi, ca să-mi facă pe plac, mulţi jucau rolul săracilor cu duhul, păcălindu-mă, de fapt. În afară de nunţi, mai mergeam şi la înmormântări, dar nu îmi plăcea deloc să văd mortul. Rămâneam în alai, mai mult ca să miros tămâia şi, nu în ultimul rând, ca să aud poveştile şi bârfele scornite despre cel mort. Nu mă omoram după colivă, care mi se părea o prăjitură piezişă şi confuză. Nu îmi plăceau nici tromboanele de la înmormântări, cu tristeţea lor caraghioasă.

Toate acestea, cum spuneam, se petreceau într-un orăşel din nord.

6 răspunsuri to “Entry for November 04, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  as always, leonor fini.

 2. eschimosss e Says:

  eschimosului ii place cuvintul „bizdicoasa”. ar fi vrut si eschimos sa friga cartofi la jar prin eschimosia lui…
  lanul de porumb si mustatile sint parca prea teatrale! mesmeea nu spune adevarul in acest caz.

 3. Mesmeea Says:

  eschimosului ii place cuvintul cu pricina, fiindca va fi fiind si el bizdicos! cit despre teatralitatea mustatilor din matase de porumb, nu cred ca a noastra copilarie ar trebui des-teatralizata…

 4. Blanche Fleur Says:

  bunica mi-a confectionat o papusa de carpa, dar cred ca a avut apoi nevoie de carpele alea si mi-a „demontat-o”pe biata papusica. Am plans, dar la putina vreme, am regasit carpele, numai ca refacerea papusii nu a mai avut acelasi efect. Nu mi-a mai placut noua papusa…Ufff, dar cum de am uitat pana acum episodul asta?

 5. Mesmeea Says:

  cu papusile de cirpa e complicat rau de tot!

 6. Blanche Fleur Says:

  Da, chiar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: