Entry for October 15, 2008

decalog de poet relativ (a)normal

1.

la trezire, dă-ţi ghes să îţi aduci aminte orice din ce-ai visat: o imagine, un cuvânt, o mătase, un urlet. imaginea, cuvântul, restul cu pricina să îţi fie parola de intrare într-o altă lume pentru ziua ce este. dacă nu îţi aminteşti nimic, inventează un vis scurt, concentrat, şi foloseşte-l ca şi cum l-ai fi visat şi-ar fi al tău (de fapt este al tău).

2.

bea un cafe-frappé sau un suc de roşii cu puţin piper sau un ceai exotic (ceai cu tutun, dacă este posibil) şi ascultă Shine On Crazy Diamond sau ultima parte din A Saucerful of Secrets (Pink Floyd) sau Killer (Van der Graaf Generator).

3.

citeşte ceva din ereziile lui Rimbaud sau o frază vehementă de Artaud sau măcar un paragraf din Howl de Ginsberg.

4.

scrie un poem ca un delir, pe care apoi să-l arunci la gunoi, fiindcă-i scrisoarea ta de uitare către lumea de apoi.

5.

încearcă să stai în semilotus sau în lumânare şi gândeşte-te la alchimişti ori fachiri, apoi citeşte o scenă din Alisa în Ţara Minunilor.

6.

gustă o dulceaţă de agrişe, nuci verzi, maracuja, kiwi (ceva de acest gen) sau mănâncă ciocolată cu chilli (pledez pentru ultima).

7.

iubeşte pe cine ai de iubit şi nu urî pe cine ai de urât. închipuie-ţi că ai pornit în cruciadă de unul singur, că nu ai cal, nici sabie, nici armură, doar un ochean şi un evantai.

8.

citeşte Cântarea Cântărilor, ca să te umpli de miresme.

9.

circulă puţin prin BlogNeverLand, ca să vezi ce mai scrie lumea dezlănţuită, apoi postează şi tu măcar un blast ori nişte comentarii absurde, în timp ce consulţi harta astrologică a zodiei tale, ca să mai vezi ce se întâmplă între planete şi stele.

10.

citeşte niscaiva fragmente din Apocalipsă (niciodată tot) şi gândeşte-te că te lupţi cu însăşi Nebunia. ascultă Comfortably Numb (Pink Floyd) sau Yellow Fever/ Cat’s Eye (Peter Hammill) sau Breaking Through to the Other Side (The Doors), bea puţin vin de Samos (pentru cei licoroşi) sau vin Mateus (pentru cei seci), apoi scrie în jurnal un singur cuvânt-cheie sau o frază-cheie şi concentrează-te ca să visezi. ziua următoare o iei de la capăt.

p.s.

decalogul acesta poate fi nuanţat cu alte lecturi, vinuri şi muzici aşijderea, când cele deja indicate devin redundante. un dialog cu Andrei Codrescu in stare dadaisto-beatnica n-ar fi nici el deloc de lepadat. dixit.

12 răspunsuri to “Entry for October 15, 2008”

 1. Artemis Says:

  Pot sa preiau magica reteta, asa-i, si s-o pliez pe poeta-din-mine-care-a-incetat-sa-scrie-poezii?

  1. de bifat
  2. sucul de rosii nu merge… raman la cafe-frappé, desi parca aveam pe undeva niste ceai negru(China+Ceylon), cu fructe si frunze de capsune, cu petale de flori din astea http://www.savedbylove.com/ua/yabbfiles/avatars/voloshka.jpg (nush cum ii zice in romana la floare) si cu gust de frisca si sampanie. Would it work?
  3. imi printez Howl sa-l am la indemana (si in curand si in romana 😉 )
  4. vedem ce facem, mai usor va fi de-l aruncat la cos. sau poate invers.
  5. cum se sta in lumanare?
  6. de nuci verzi. in cautare de ciocolata cu chilli…
  7. de bifat
  8. de bifat
  9. bifat! zilnic.
  10. mai greu cu vinul Mateus…

 2. Mesmeea Says:

  amuzante bifarile artemisiace. in luminare se sta destul de usor, vinul mateus se gaseste in pravaliile vinotecarde, ciocolata cu chilli se obtine prin contrabanda minimala. reteta e cvasi-magica (de nu cumva anti-magica, sic!).

  sfincsa din imagine este a leonorei fini.

 3. DeScribor Says:

  Imi pare bine de aceasta noua stare care se simte aici. Nu adaug nimic aici, ma gandesc si ce sa faci cand abia te tarasti; dar se pare ca ar fi tot un fel de poezie si taraganarea asta a trupului obosit.

 4. Mesmeea Says:

  noua stare ar putea fi o veche stare (camuflata). orice decalog isi are solutiile de simili-izbavire, dar si ratarile sale (posibile).

 5. iarina Says:

  E tot mai aproape de mine ce am citit –porunci realizabile. Ar fi interesant, insa, un decalog cu noua puncte scrise; al zecelea, gol –ca o etapa a meditatiei sau a completarii, fiindca fiecare dintre noi are cel putin o parte care le contrazice pe celelalte si careia trebuie sa-i dam libertate.

 6. Mesmeea Says:

  de ce sa nu fie atunci un decalog eretic, fara nicio porunca? la urma urmei totul e ingaduit, asa ne-a invatat ivan karamazov si nu doar el.

 7. eschimosss e Says:

  ar fi bine sa pot bea la poli un ceai cu tutun si sa citesc alisa in tara minunilor. mesmeea da si cu imprumut?

 8. Mesmeea Says:

  eschimosilor le-as recomanda mai degraba comfortably numb si ceva din apocalipsa. la poli e tare frig, nu stiu daca functioneaza poezia altfel decit cu gheturi si ghetush.

 9. iarina Says:

  Nu eretic, nici n-am insinuat. Mie mi-a placut ce am citit si am spus ca e aproape de mine. Am scris o stare in mesajul anterior. M-am regasit atat de mult ca poate am scris mai mult pentru mine. Asa am simtit eu. Apoi m-am exprimat. Acum, recitind, degust vinul si nici nu mai sustin un decalog claudicant. Dimpotriva, poate as ptea suporta mai multe porunci.

 10. Mesmeea Says:

  cu degustatul vinului cam toti cred ca sintem de acord, fie ca-i samos sau mateus! imi place cuvintul claudicant, parca vine de la claudiopolis…

  andrei codrescu spune ca-i convine sa fie in „syllabusul” de aici, dar nu pricepe de ce e nevoie de atita pink floyd…
  n-am ce face, pinkfloydiana de mine nu poate fi dezintoxicata nicicum.

 11. carmen does Says:

  de-asta (si nu numai) nu suntem toti poeti…

 12. Mesmeea Says:

  suntem, ce sa facem, suntem cu prisosinta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: