Entry for September 29, 2008


Despre mirosuri


Femeile miros a ele însele, dar pot mirosi şi a tot felul de bărbaţi, aşa cum şi bărbaţii pot mirosi a tot felul de femei, pe lângă felul în care miros a ei înşişi. Există mirosuri fricoase sau, dimpotrivă, prietenoase, există mirosuri încărcate ori sfioase, şi aşa sunt şi cei care le emană epidermic, există mirosuri chemătoare, biciuitoare, înspăimântătoare, alungătoare. Aşa cum există făpturi care nu miros a nimic, periculoase tocmai pentru că pot fi bănuite că nu au nici umbră (şi poate nici chiar moarte), deci nici miros. Există, prin urmare, miresme unice şi de neîmpărtăşit. Dincolo de bine şi de rău, de urât şi de frumos, de plăcut ori dezgustător. Întotdeauna când vizionez un film hiperestetizat (In the Mood for Love, de pilda), în care într-un fel sau altul este vorba despre trupuri şi suflete, ceea ce se degajă pentru mine, în chip ciudat, din pelicula cu pricina este mirosul personajelor. Şi întotdeauna acestea miros colorat: cele mai frecvente sunt culorile roşu, violet, oranj. I have no idea why.

12 răspunsuri to “Entry for September 29, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  leonora carrington.

 2. Alpha Dracon Says:

  Sunt foarte delicat privind mirosurile… un om poate sa-mi starneasca multa antipatie daca nu-mi place mirosul lui… Ideea mirosurilor colorate dezvaluie latura ta simbolista si sinestezica… si eu uneori ma gandesc la asociatia culorilor cu mirosurile, mi se pare o asociatia foarte rimbaldiana eh eh! Deci: cand este vorba de un miros urat eu il leg mereu de culorile mai inchise ca si negrul sau maro, albastrul dimpotriva la mine e legat la niste mirosuri bune si dulce… poate fiindca folosesc un parfum numit Blue Sugar facut din lemn-dulce, zahar caramelizat, vanilie si mandarin… mie imi plac mirosuri caramelizate care imi amintesc de prajituri sau de creme deliciose, fiind eu foarte gurmand, deci sunt cunoscut ca o „cofetarie ambulanta” fiindca atunci cand ajung eu parca se deschide usa unei cofetarie, imi plac si aromatele orientale (patchouli, santal s.a.m.d) legate de mine la culori mai deschise… galbe, oranj, rosu… dimpotriva nu-mi plac multe parfumuri femeiesti facute din flori, imi ametesc si am greata… infine era o pledoarie pentru parfum in loc de miros… eu cred ca mi-am pierdut mirosul atata parfumuri si esente am folosit pe pielea mea!

 3. Mesmeea Says:

  si uite-asa am aflat parfumul tip al lui alpha (parca nu-mi vine sa cred ca are aroma de zahar caramelizat)! ti-ar trebui atunci un parfum de crema de zahar ars. patchouli e o aroma decadenta si crepusculara, deci ti se potriveste. chestiunea este, insa, alta – ce mirosuri se degaja din filmele tale preferate?

 4. DeScribor Says:

  Sunt filme care inchid pur si simplu urechile, pentru mine, care au o liniste teribila, asta daca poate fi asa linistea. Nu stiu daca e un miros, dar, de pilda, din Calauza mi-a ramas mereu aerul foarte pur, iar din Paradjanov, ca si din Arizona Dream, un sunet subliminal. Poate ca viziunea olfactiva nu e apanajul oricui.

 5. Mesmeea Says:

  fireste ca exista sonoritati complete si tacite. din calauza eu am mereu in urechi sunetul drezinei din „zona”. din arizona dream, insa, imi bubuie in cap muzica lui bregovic, vrind-nevrind. din paradjanov vad si miros doar stacojiul de rodie.

  dar in textul meu era vorba si despre a ce mirosim noi.

 6. DeScribor Says:

  Sunt lucruri despre asta pe care nu pot sa le spun chiar acum. Dar altele sunt de spus. De pilda mirosul-timp, care iti spune apropae cu precizie nu doar varsta, ci si felul de a fi al unor oameni, mirosul-refugiu, care e mirosul fiecarei case, ca un fel de semnal ce poate sa fie de invitatie sau alarma, mirosul-corp, care marcheaza in cel mai strict sens devenirile fizice ale corpului. Sunt unii oameni care in zadar poarta haine, ca tot a oameni goi miros, asa cum unele nuduri nu pot in nici un fel fi judecate ca nuduri, ci ca revelații corporale. Mai e mirosul copiilor, care se pastreaza in hainele lor pana tarziu, chiar si dupa ce au fost curatate.

 7. Mesmeea Says:

  de-scribor, ai mai sus un vers indeajuns de tulburator, cred – „sunt unii oameni care in zadar poarta haine, ca tot a oameni goi miros”. de folosit cindva, undeva.

  mirosul-refugiu? ciudat.

 8. Ada Ardor Says:

  Poate că sinestezia este una din calităţile care ne îndepărtează de stadiul animal, în felul în care ne trece simĹŁurile adânc prin creier.

 9. Mesmeea Says:

  posibil si verosimil. in cazul acesta, insa, filmul in the mood for love a fost declansatorul special al sinesteziei.

 10. Alpha Dracon Says:

  Mai incerc sa postez daca yahoo 360 imi da voie. Deci spuneam ca filmele mele preferate sunt aproape toate thriller sau noir… des e vorba de filmele vechi in alb si negru sau cu culori (rosu, verde, albastru) tari si nenaturale, (asa cum erau peliculele candva). Eu sunt un hitchcockian… Vertigo si Psycho sunt filmele mele hitchcockiene preferate cu papusi blonde menite la morga Kim Novak, Vera Miles, Janet Leigh, Grace Kelly… deci mirosul care se degajeaza de filmele si de personajele respective este un parfum puternic de trandifiri, de sange si de gem de capsuni… deci mirosuri rosie tari… trandafirul este parfumul al desuetudinii, sangele al crimei, mirosul gemului de capsuni este corespondentul vegetal, fiindca rosul capsunilor dupa mine miroase un pic a macelarie.. deci trandafir-sange-capsuni… si rosu adanc, parfume rosii… Profondo Rosso..yes!! ca si carnurile papusilor hitchcockiene proaspat macelarite.

 11. Mesmeea Says:

  preabine, hitchcockianule, te vom mirosi la kolosvar toti amicii tai vrajitori (ca sintem mai multi pre aici), cind vii saptamina viitoare la simpozion. da’ sa stii ca nu te vom astepta cu trandafiri la aeroport. la vie en rose, dar nici chiar asa! am fi prea batriniciosi…

 12. L.R.E Says:

  va simt mirosul violet seren … probabil suna ciudat , dar asa simt!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: