Entry for September 22, 2008

Jurnal cu Elada moartã şi vie (VII)

24 august

Am luat-o iar pe ulicioare prin Lefkes şi am gãsit o casã-fantomã, plinã de gãinaţ. Fireşte cã avea numãrul 13. Corin s-a cocoţat pe ea. Apoi am adãstat la cafeneaua solitarã de lângã bisericã, la Kafeion (îmi place teribil cum sunã) şi am bãut cahfea la nisip. Locul era pustiu şi se numea Marigos. În cinstea lui Anir Margus am stat acolo la cahfea şi bine a fost. Lângã noi, un bãtrânel îşi ghicea singur în zaţul din ceaşcã. Era mulţumit, spunea cã i se aratã semne bune. A poruncit sã i se aducã şi un uzo şi a închinat cãtre noi. De sus, de la bisericã, am urmãrit cum se înlãnţuie drumul bizantin care duce pânã la mare. Un singur lucru e neavenit în Lefkes: nu gãsim nici baclavale, nici cataif.

30 august

Ultima zi. Dimineaţã lefkiotã obişnuitã. Marea la Nisipurile de Aur, plaja pustie şi muzichia greceascã languroasã venind de la taverna din apropiere. Am ieşit în afara satului, ca sã-l mai vedem încã o datã în întregime, şi am cules smochine şi fructe de cactus de pe marginea drumului. Apoi am poftit suvlaki la Valica, ialomiţeanca blondã, slabã ca un ţâr, cu glãscior de fetiţã, sãlãşluitã în sat. Am stat, în amurg, în portul Parikia, aşteptând corabia spre insula Amorgos. A venit ceasul drumului de întoarcere. În Parikia caut vinul meu grecesc preferat, licorosul de Samos, dar nici pomenealã. Nu existã decât vinuri seci paroite, îmi spun vânzãtorii, iar eu îi îngân şi mã joc cu ciudã: vinuri paroite, paroşite, paro-shiite, împãroşi(a)te, pãr-roşiite. Tragem o fugã pe rând sã vedem resturile Castelului francez, construit de un doge veneţian cu reşedinţa în insula de alãturi, umflata de Naxos. Cât pe ce sã nu mai ies de pe ulicioarele cu ţoale, bijuterii, poşete, catarame şi papuci. Cât pe ce sã mã afund. M-am smuls cu sârg dintre ispitele cu flecuşteţe. În port, caldarâmul arde, deşi e noapte. Zãpuşealã şi taverne, decolteuri, minijupe. Drãcuşori şi mousse de chocolat. Întoarcerea. De-a lungul portului, pe un kilometru, în jur de o sutã de taverne şi baruri pentru toate gusturile culinare şi bahice. În timp ce în stradã se fãceau tatuaje cu henna, se frigea porumb uns cu unt, bãtrâni localnici cântau la cobzã. Dintr-un Salon D’Or am auzit frânturi din tangoul Quizás, quizás, quizás: Estás perdiendo el tiempo, pensando, pensando Ne-am trântit pe stâncile late de pe mal şi ne-am uitat la cer pânã a venit vaporul. Parikia, noaptea, semãna cu un tort de majoretã.

11 răspunsuri to “Entry for September 22, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  in imagine, satul lefkes in amurg. de-acolo de unde culorile sint neasemuite.

 2. cruz.eschimos Says:

  cum o fi fiind un tort de majoreta?

 3. Mesmeea Says:

  sclipicios foarte.

 4. Anonim Says:

  Mesmeea are puteri mesmerizante… culese din Lumina stelelor, se ştie 🙂
  cnd le dezlănţuie, se mai poate ntmpla ca alte vietăţi, mai bicisnice, să se-ascundă… şi nu-i de la Mousse, ci de la vrtej…

 5. Mesmeea Says:

  o iau ca pe un compliment. dar, de rezerva, o iau si ca pe un pericol. vietati becisnice nu prea circula pe blogul mesmeic, asa ca eu zic sa fim veselosi cu totii.

 6. Anonim Says:

  de compliment era şi gndul:) la fel, spaimele au fost rostite de mai nainte … şi tot sincer. Elada nsă… o iubesc, cnd e albastră şi albă. cum e şi căsuţa n faţa căreia stă Mesmeea

 7. Anonim Says:

  Elada am văzut-o şi altfel. culoarea hybrisului e roşu

 8. Mesmeea Says:

  pai ce sa caute hybrisul aici? dus e dinsul pe pustii!

  casuta aceea era linga un kafeion chiar de linga biserica. si tare bine era acolo.

 9. Anonim Says:

  tocmai de-aceea m-am furişat aici, la Mousse şi tort de majoretă 🙂 albastru, soare, val şi var alb şi delfini (eu doar mărturiseam pe unde am bntuit, ducă-se!)

 10. Anonim Says:

  lefkes … nu-i alb?

 11. Mesmeea Says:

  lefkes e alb de tot. dar in amurg e indigo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: