Entry for July 14, 2008

Vară

M-am mutat doar cu 500 de metri mai jos de fosta locuinţă şi, totuşi, lucrurile se văd altfel de aici. Mai întâi că oraşul meu a devenit prins în insectar de pe terasa unde stau uneori şi privesc cât e ziua de lungă: cuprind cu ochii tot cartierul unde am copilărit, plus malurile Someşului, plus două parcuri, plus dealurile de la marginea de nord a oraşului, plus turlele din centru (cu al meu axis mundi de serviciu care este biserica Sfântul Mihail). Gâze de tot felul şi un clan de corbi insidioşi (dar şamanici, fără atribute de nevermore) se sălăşluiesc şi ei, din când în când, pe aici. Îi alung cum pot, ca să evit năclăiala eventualului găinaţ, oricât de norocos ar putea fi acesta. Mai că nu îmi vine să plec vara aceasta pe vreo insulă grecească (totuşi, voi pleca), ci doar să zac pe terasa noului apartament unde Clujul e la picioarele mele. Dar la numai o sută de metri de poreclitul Hilton începe o cu totul altă lume. Din pricina pârâiaşului infestat de deşeuri, unde se sălăşluieşte o familie de bătrâni săraci care locuiesc într-o colibă făcută din resturi (lemne, cartoane, folii metalice), brusturii au crescut de 2 metri, iarba e vânjoasă, buruienile, masive şi agăţătoare. E o junglă în toată legea şi un oraş minuscul, întins pe vreo 1000 de metri. Uneori, duminica, mă plimb pe aici, fiindcă percepţia poate fi de Alisă pitică ajunsă în spaţii gigantice sau de Gulliver în Ţara Uriaşilor: şi fapt esenţial, spaţiul acesta îmbie la scris proză. La proză fantastică, despre himere, dar şi la proză realistă, arşiţoasă. Eu rămân, însă, o predilectă a mărilor (nu şi a oceanelor) şi, în speţă, a insulelor greceşti, aşa că doar duminica fantazez despre jungla virtuală, ţâşnită din deşeuri, care a crescut păroasă lângă noua mea locuinţă.

7 răspunsuri to “Entry for July 14, 2008”

 1. DeScribor Says:

  Pare o adevarata intersectie de spatii si zone acolo. Un arhipelag Galapagos urban (iata ca am mai inventat o sintagma, desi nu se stie, pare ca s-a mai folosit). In Bucurestiul care mai bine s-ar numi Tristuresti au aparut tot felul de insecte, paianjeni, gandaci si furnici, care nu sunt deloc simpatice, dimpotriva. Nu stiu ce e cu ei, parca pandesc. Noua locuinta pare sa fie in perfect acord cu locuitorii sai, asa ca sa fie o consacrare benefica si fertila acest mic jurnal de vara.

 2. Artemis Says:

  Frumos Clujul, frumos! Ma cam bate gandul sa-i mai fac o vizita, orasului, dar si oamenilor de acolo, ca fara oameni n-ar mai fi ceea ce este. Totusi, pe la sfarsitul lui septembrie voi cobori pentru 10-15 minute in gara din Cluj, cum fac de obicei cand plec la Cernauti.

  Oras cu mult soare si aer curat. Labirintic orasul.

 3. MAVerick Says:

  Dupa cateva luni de nefolosit blog, revin pe al dumneavoastra exact cand scrieti ca sa-mi scoateti ochii ca stati in frumusetea aia de oras si eu inca ratacesc prin oribilitatea asta. Mai mult, vreau sa joc tenis de luni de zile (tot ca miscare pentru intelectualul din mine) si n-am cu cine ori cum sa ajuns la terenuri. Treaba e asta, RC? Noroc ca tocmai ma intorc dintr-un mini-concediu si iau totul mai usor hihi. PS: Bucurati-va de perioada fara net si tv, o s-o regretati deseori dupa ce le veti avea din nou.

 4. Blanche Fleur Says:

  Ufff,corbii de la mine de la bloc sunt tristi rau, iar vecinii au mutre posomorate, nu iubesc cainii si ma calca pe sistem. Noroc ca zona e frumoasa si verde, dar mie nu imi place blocul, asa ca abia astept sa ma mut de acolo.

 5. Artemis Says:

  Sa spun si eu despre locul in care stau. M-am mutat (coincidenta!) de curand intr-o zona frumoasa, linistita, pe o straduta scurta, bloc de 4 etaje, un bloc in care stau in mare parte pensionari, dar in schimb e langa statia de… ambulante (ca e si spitalul judetean la 5 minute), dar nu ma deranjeaza. Din pacate, nu prea stau pe acasa, pentru ca job-urile ma tin in oras de dimineata pana la ore tarzii de tot. Dar ma simt bine aici, pentru ca, in gemeral, ma simt bine in locuri noi.

  Iar cel mai frumos lucru este ca la o statie distanta de blocul meu sta cel mai scump pentru mine om din acest oras, un om cu care, din anumite motive, ne-am intalnit foarte rar in ultima vreme, dar fara sprijinul caruia nu as fi putut trece de una dintre cele mai grele perioade din viata mea, perioada in care incercam sa ma adaptez in Romania, Timisoara. Am stabilit ca vom iesi la o plimbare curand, ceea ce este mi-nu-nat!

 6. Artemis Says:

  E linistita zona doar cand nu se aud ambulantele, aveam in vedere, hihi.

 7. Mesmeea Says:

  da, da, e o zona de intersectii de tot felul, jungla, tufisuri, terenuri de tenis, blocul insa e urias, vom locui cam 1000 de fapturi acolo, asa ca inghesuiala e mare pe suta de m.

  dar sa schimb imaginea si sa va prezint tuturor un alt tip de „bloc”, din alta parte a lumii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: