Entry for July 07, 2008

Mahalaua visului: my special guest today is Mr. Lynch

Uneori, foarte rar, îl visez pe David Lynch : acesta apare razant în câte-un vis confuz, mai mult mormăie decât vorbeşte şi dispare destul de repede. Cred că timpul real al staţionării lui în visul meu nu este mai mult de câteva secunde (cinci, să spunem, maximum zece), dar eu am senzaţia, după ce mă trezesc şi îmi amintesc de Mr. Lynch, că acesta se sălăşluieşte vreo câteva minute. Iar în acele false minute vorbim destule, chiar dacă pe muţeşte. De obicei, Lynch mă întreabă cum o mai duc (cu visele, se subînţelege), iar eu dau din cap şi spun că aşa şi aşa, onirismul meu este relativ. Fireşte, cam totdeauna îi spun ceva despre Mulholland Drive şi despre Lost Highway, ceva de genul: personajul cutare (piticul, să zicem, din MH) trebuia să fie mai corupt în sens coşmaresc şi delirant. Lynch nu prea ascultă ce îi spun, ci îşi duce degetul la tâmplă, ca şi cum ar admite, totuşi, că are să ţină seama de observaţia mea. Când mă trezesc şi îmi amintesc de Mr. Lynch în visul meu mai totdeauna chicotesc pe rupte, întrucât niciodată (dar niciodată) nu am izbutit să îl întreb pe Lynch despre parola de la sfârşitul filmului Mulholland Drive: Silenzio. Am mai spus-o şi scris-o şi cu alt prilej, atunci când am vizionat MH la cinematograf pentru întâia dată (eram vreo zece spectatori), am rostit parola cu pricina deodată cu personajul din film ştiind (fiindcă sunt o lynchiană, haha!) că MH se va încheia astfel, spre uimirea şi spaima amicilor mei. Dar mai este ceva specific: cam întotdeauna Mr. Lynch o ia întrucâtva la sănătoasa la sfârşitul dialogului nostru mut, findcă întotdeauna îl tachinez (cu o mutră parşivă) pe marginea rateului Inland Empire. Ultima dată când l-am visat razant pe Lynch, el m-a întrebat, însă, ceva, altceva decât de obicei. M-a întrebat unde ne aflăm: iar eu i-am spus că ne aflăm la (în) mahalaua visului. Nu ştiu de ce i-am spus acest lucru. Aş fi putut să folosesc alt cuvânt: de pildă periferia sau marginea visului. Dar eu am spus limpede: mahalaua visului. În cartea mea de poezie coma există un vers care sună aşa, într-un poem care se cheamă văgăuna: „david lynch vine valvârtej din amerika în mahalaua mea\ mă trage de păr şi îmi pune la picioare o mască de scafandru”… Aşa că zic şi yo acum: va fi fiind o legătură între mahalaua visului şi masca de scafandru!; dar îi las pe alţi oniromanţi mai competenţi decât subsignata să interpreteze.

P.S.: În visul meu, Lynch arată aproape ca în imaginea de mai sus. Albastru şi cam holbat.

19 răspunsuri to “Entry for July 07, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  daca eschimosii ori alti cusurgii ar fi tentati sa ma intrebe cum si ce e acela dialectul mut cu lynch si cam cum suna, le voi spune ca vorbesc, de obicei, pe mutzeste-romaneste (si nu englezeste). cam asa.

 2. Artemis Says:

  Eu spun ca exista o limba a visului si doar a visului. Ce parere aveti?

  Coincidenta! Ieri am inceput sa ma uit la Twin Peaks (serialul), am toate episoadele (asa am cumparat calculatorul de la cineva, cu tot cu filme, adica i-am spus sa mi le lase). O sa am o vara a la Lynch, ceea ce e extraordinar!

 3. Mesmeea Says:

  asa spune si describor. si gellu naum. si leonid dimov.

  twinpeaksizarea artemisiaca? interesant. viitorul suna bine. orange.

 4. Artemis Says:

  1. Wow! Eu si DeScribor, si Gellu Naum, si Leonid Dimov (incep sa descopar noi lucruri in ce ma priveste, incep sa ma (re?)descopar…).

  2. Pai, da! Ca l-am vazut o data, serialul, cand eram mica si nu cred ca intelegeam multe atunci, dar eram ochi si urechi in televizor. Nu stiu de ce, dar ma fascina, desi nu cred ca targetul lui Lynch au fost copii de 10-11(?) ani. Vreau sa revad Twin Peaks acum, la 15 ani (desi, s-ar putea sa fie si mai putini) dupa prima vizionare, sa inteleg ce este de inteles. E ca si cum as spune: eee, as vrea sa fiu copil, dar sa am mintea de acum! Da.

 5. Mesmeea Says:

  de vazut lost highway si blue velvet, neaparat.

 6. Artemis Says:

  Notat!

 7. Blanche Fleur Says:

  Ehhh, eu nu le vad, pt ca acum citesc o carte de William Gibson, „Neuromantul”, cu tema asemanatoare, care imi cam lasa pielea de gaina, dar ce sa-i faci, si viata e asa

 8. Mesmeea Says:

  de la oniromantie la neuromantie!

 9. carmen does Says:

  of, poate data viitoare, in secundele alea dilatate, il veti intreba si de ‘eraserhead’.

 10. DeScribor Says:

  Iata, stiam eu ca se hotaraste ceva splendid prin dedesubturi, nu degeaba visuri cu mutatul lucrurilor de la subsol la etaj… Limba visului este. Si cred ca visele astea sunt un fel de vizite, e o curtoazie e umbrelor, ceea ce e straniu, pentru ca ele nu au, teoretic, sursele sufletesti ale curtoaziei. In imaginea aceea, David Linch pare nelamurit, cred ca visa si el ceva.

 11. Mesmeea Says:

  eraserhead a fost deja visat de altii, de aceea nu l-am mai visat si yo. dar cine stie…

  curtoazie a umbrelor suna minunat, drept care mi-ar place sa am de-a face cu umbrele, in sens onoric.
  azi noapte am visat, de pilda, cu bondar imens si negru care nu mai voia sa iasa din urechea mea dreapta. era de fapt capul unui omulet.

 12. Artemis Says:

  Fericiti sunt cei ce viseaza! Din mai incoace nu stiu daca am avut 4-5 visuri (care, de fapt si de drept, au fost visuri cu v mare!),pentru ca dorm putin, dorm bustean, dorm prost, nu dorm si, iata, visurile nu mai apar… De aceea, repet, fericiti cei ce viseaza.

 13. DeScribor Says:

  Artemis are dreptate. Si cu bondarul-omulet, poate s-a gandit sa se salasluiasca acolo, ca un mic spirit protector si avertizator. E un bondar si prin Zenobia, care se izbeste de un geam si ii zice personajul de acolo ca asa suntem si noi, ne izbim de transparente. Desi aici, se pare, bondarul si-a gasit deja spatiul-matca..

 14. Mesmeea Says:

  biiiine, cu sau fara bondar, promit sa intreb si de eraserhead, ca sa stim o trebusoara in ce-l priveste pe lynch.

  pe zenobia nu am visat-o, dar as vrea sa o visez.

  fericiti cei care viseaza. dar mai ales fericiti cei care isi aduc aminte ce viseaza!

 15. Artemis Says:

  O, asta da! Pur adevar.

 16. Ada Ardor Says:

  masca de scafandru poate fi ca in le scaphandre et le papillon ?

 17. Mesmeea Says:

  poate fi, da.

  vaz ca am scris MH in loc de MD! eroare freudiana sa fie?

 18. Ada Ardor Says:

  Mulholland Highway?
  hors sujet: este comuna greseala de a spune lipsus in loc de lapsus? o tot aud si nu stiu daca e numai o coincidenta, sau e pe toata drumurile. in orice caz, o greseala destul de simpatica, as zice…self ironic 🙂

 19. Mesmeea Says:

  hiha, suna excelent Mulholland Highway, cum de nu m-am gindit! merci ada a.

  chestia cu lipsus este o idiotenie de-a zilelor noastre, in voga romanikai actuale. helas!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: