Entry for May 18, 2008


DIABLOGAm mai vorbit despre noua aproape schimbare de paradigmă pe care a adus-o lumea blogurilor şi voi mai tot vorbi despre aceasta, întrucât carnavalescul cu pricina este captivant. Am discutat nu cu multă vreme în urmă despre cum termenul globetrotter s-a preschimbat în blogtrotter, iar aceasta nu în zadar: lumea noastră este marcată de o veşnică râvnă a unor călătorii mentale, psihice, livreşti şi nu numai; este marcată de pofta de scotocire prin minţile celorlalţi şi de manipulare (dacă este posibil) a mentalului celorlalţi. Uneori, cu scop ludic, alteori pur şi simplu gratuit; sau din plictis, cinism, chiar spleen. Nu exclud nici curiozitatea şi nici adicţia blogtrotterilor, intoxicaţi de mania de a construi lumi posibile, alternative, scopul fiind unul compensatoriu, în acest caz, faţă de lumea neorealistă, fadă şi plată.

Deunăzi am avut prilejul să discut cu un soi de simili-eminenţă cenuşie băştinaşă a imperiului yahoo 360 (o femeie foarte tânără, cu trup de topmodel şi vocaţie internetistă). Iar întrebarea mea a fost una care este deja pe buzele tuturor: va dispărea sau nu platforma blogosferică yahoo 360? Răspunsul a fost mulţumitor: NU. Dar de ce NU? Întrucât, mi s-a precizat, autorităţile care coordonează yahoo 360 nu îşi pot îngădui un crah la nivel electronic, care ar echivala cu un eşec vizibil şi umilitor la nivel mondial. Problemele care există şi care perturbă de oarecare vreme imperiul yahoo 360 (pe pielea electronică a blogtrotterilor săi) sunt datorate volumului uriaş de informaţii, care sufocă deja sistemul, parazitându-l sau boicotându-l în forme variate. Un alt motiv pentru care imperiul yahoo 360 nu va dispărea este interesul sporit al eminenţelor cenuşii nu atât pentru textele afişate, cât pentru comentariile prilejuite de aceste texte! Şi, iată aşa, am exclamat eu atunci în faţa internetistei cu alură de top model şi minte iscusită, iată aşa, deci, se poate vorbi despre o nouă posibilă industrie lingvistică, aceea a DIABLOGULUI. Interlocutoarea mea a fost amuzată şi foarte receptivă la jocul meu lingvistic. Cred că ne-ar interesa să preluăm acest termen în sistem, mi-a spus ea, întrucât este ilustrativ pentru ceea ce se întâmplă actualmente. De la dialog la diablog, va să zică! Am chicotit puţin, întrucât nu m-am putut răbda nicicum: fireşte, diablog are un B în plus la dialog, dar ar putea veni şi de la diablo plus G. Elecronista a chicotit şi ea. Excelent a spus, am putea prelua şi această etimologie în sistemul nostru, dacă ne cedaţi copyright-ul. Dar de la ce provine G-ul din final? Ei, acu-i acu, mi-am zis! Cum nu am găsit încă explicaţia pentru acel G final (mă refer la o explicaţie glorioasă, triumfală şi performantă, nu la orice fel de explicaţie) am conchis că nu doresc să livrez încă sistemului yahoo 360 termenul meu de DIABLOG. Deocamdată să rămână aici, în lumea Mesmeii. Interlocutoarea mea m-a sfătuit, totuşi, să îmi copiez, din când în când, textele de pe blog, pentru a le proteja de posibile „găuri negre” şi „triunghiuri ale Bermudelor” (care există în BlogNeverLand). Mi-a spus că, fireşte, nu ar fi de lepădat să am un blog geamăn la Mesmeea de pe yahoo 360. Aşa că, dacă va fi să fie, voi dubla cândva mesmeica mea existenţă de aici pe weblog, la adresa mesmeea.weblog.ro. Dar acest lucru sper să nu se întâmple, totuşi, sau să se întâmple foarte departe în timp.

Post-scriptum 1

Miercuri după-amiaza, 21 mai, la ICR Viena, va fi prezentată Naşterea dorinţelor lichide pentru publicul vienez. Nu ştiu dacă mi se potriveşte limba germană (prezentarea cu pricina face parte dintr-un proiect al Editurii Polirom centrat pe scriitoarele românce actuale, gânditorul de serviciu fiind Lucian Dan Teodorovici; aşa că merci monsieur LDT), mais on verra. Până una alta, luni şi marţi mă voi gustavklimtiza şi egonschieliza cu voluptate prin metropolă. Cele mai bune recitaluri în străinătate le-am avut cu poemele despre curtezanele veneţiene, citite şi comentate la Veneţia, Roma şi în Calabria. Şi în limba franceză mi-a ieşit recitalul tot despre curtezanele cu pricina, la Viena, cu alt prilej. Dar în germană, am senzaţia (nu ştiu de ce, poate fiindcă nu cunosc limba aceasta) că textele mele sună arid. Sper să mă înşel.

Post-scriptum 2

Pentru posibilii devoratori (valabil pentru toate sexele) de poezie din urbea de pe Someş, vineri, 23 mai, de la ora 18.00, la Literele clujene (în fosta odaie de rugăciune a călugăriţelor, preschimbată apoi în sală de baie!), voi modera recitalul masiv al douămiiştiilor (vreo 10) veniţi aici şi voi citi eu însămi câteva poeme din coma. Drept care le fac îmbiere pofticioşilor şi pofticioaselor!

21 răspunsuri to “Entry for May 18, 2008”

 1. Blanche Fleur Says:

  Ce sa spun, ma bucur ca yahoo 360 va mai fi gazda noastra, bine, am eu cont pe netlog si multiply, dar acesta e baza. Apoi; felicitari pt Prezentari la Viena si la Litere, ce sa spun, grozav

 2. DeScribor Says:

  Mesmeea, Mesmeea, ci iata ca nu vom putea fi nici la Viena, nici la Cluj, dat fiind ca unii dintre noi vor(va) colinda pe meleagurile vechiului Bizant, dar ne bucuram de lichidizarea vieneza si de douamiistii dornici de scufundari la Cluj.
  As zice sa nu cedezi Diablogul. Cu sau fara G-ul final, cel care, fireste, ii marcheaza specia.

 3. jeniact Says:

  vai, cred ca mi-au sclipit ochii a pofta invidioasa cand am dat de „gustavklimtiza şi egonschieliza”. vi se potriveste de minune, zau.
  va doresc niste luni&marti cat de poate gust oase& eg oiste
  ma bucur pt dorintele lichide. iar contrastul greutatii vienei batrane se potriveste, se va incheGa bine.

  manifestari in capitala, cand? pt ca pofticiosi si pofticioase…

 4. Blanche Fleur Says:

  Nu plecati de pe blog, sau deschideti-va Multiply

 5. jeniact Says:

  sa zic si eu de yahoo 360, ca outsider. mie una mi se pare destul de inaccesibila platforma aceasta. pt cititorii de blog se poarta adrese de blog usor de accesat, de tastat direct chiar, din memorie, sus in browser. dar complicaturile de pe yahoo nu prea se pliaza.
  si apoi mai e faptul ca trebuie sa ai cont ca sa postezi comentariu. adresa unui blog pe yahoo 360 nu spune mai nimic despre posesorul de blog, http://blog.360.yahoo.com/blog-voNwP7Ijbr5MnY1Xhgw-?cq=1&p=2137#comments, adica mrrrr
  sunt sigura ca blogurile yahoo pierd din cititori, pt ca sunt destul de inaccesibile. parerea mea + nu numai.

  eh, oricum…asta conteaza mai putin la blogurile misto.

 6. carmen does Says:

  exista totusi pe 360 si posibilitatea unui link mai decent si mai relevant, de tipul: http://360.yahoo.com/voroncas; e optiunea asta undeva pe la settings, iar intr-un search pe google e printre primele rezultate. deci nu suntem pierduti! 🙂

  salut DIABLOGUL!

 7. Livia Says:

  noua moda (sau vechea moda-eu l-am descoperit recent) e blogspot-ul
  http://www.blogger.com
  o gramada de cititori, scriitori si alte cele au casa pe acolo

  ce vreau eu sa spun e altceva:
  CINE SUNT DOUAMIISTI?!? vreau nume
  eu sunt din Timisoara si recent au fost pe aici Komartin, Manasia, Miruna Vlada….
  si sunt curioasa cine vine la Cluj…
  astept cu nerabdare raspunsul
  numai bine, Livia

 8. Blanche Fleur Says:

  Si Multiply de ce nu are succes??? eu ii fac reclama oricum. traiasca Multiply!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. Blanche Fleur Says:

  Deci, cand ma plictisesc aici, sunt pe Multiply.

 10. dorudor Says:

  Poate “ G “ ca in generatie ? Nu e o explicatie glorioasa,triumfala, nici macar necesara, poate doar entuziasta. Altfel decat “ generatia hippy, generatia in blugi, diablo- generatia exista, se impune, e frumoasa, si poate mai mult decat precedentele, include un evantai de varste,si profesii .Cititi commenturile din zona fotbal si veti vedea acolo indivizi care sigur nu au tinut nu tin si nu vor tine in viata lor un stilou in mana.Natural, ceea ce erupe din capusoarele lor e imund, dar e o forma de exprimare articulata.Apoi,cand au mai au comunicat profesorii cu elevii lor asa de intim ca pe blog?In 360, multiply, blogspot, acel abulafia al lui Eco a prins viata, si din link in link, din poezie in fotografie in ecranizare in orchestratie, pasim in sus…sau in jos … pasim

 11. Mesmeea Says:

  sa le iau pe rind. aici la viena ploua (in plus astazi, luni, sint inchise muzeele, dar miine voi da iama…), drept care voi scrie prin cafenele, imediat o iau pe strazi la tropotit.

  deci asa, va place gaselnita mea cu diablogul? stiam, stiam!

  G de la generatie? poate. dar daca e G de la gaselnita (cuvintul pomenit mai sus). sau de la gogomanie (sic!)

  miam-miam, da, miine abia astept sa purced intru Gustav si Egon, dar se afla pre aici si un Caravaggio care ma preatulbura. plus, pare-se, integrala Arcimboldo.

  stiu ca yahoo 360 este uricios si enervant, dar mie doar aici imi vine sa scriu direct. la o adica insa ma voi sili si pe weblog. decamdata insa ramin fidela pe yahoo. numai sa nu se strice de cap de tot…

  2000-istii care vine la Cluj sint cei cunoscuti si consacrati. aici vin doar 10.

  la bucuresti ajung in 6 iunie si lansez „coma” la carturesti, la ora 18.00. poftim jeniact!

 12. jeniact Says:

  sunt bucuroasa, de-abia astept

 13. dorudor Says:

  G de la gracias, pentru minutele furate lui Caravaggio si verschwendet cu raspunsurile 🙂

 14. Mesmeea Says:

  imi convine sa fie G de la gracias, pentru ca sint adicta la spaniola (limba ingerilor, spunea Carol V).
  cit despre Caravaggio, povestea adictiei mele intru el e foarte lunga.

  jeniact de-abia asteapta? sper sa si ajung de la aeroport la carturesti, pe matura in zbor. stiu eu ce spun.

  si am uitat sa precizez ca si blogtrotter e copyright mesmeic si mi-a fost cerut, dar pe acesta nu am vrut sa il cedez in ruptul capului. e prea mesmeic. diablog, treaca-mearga.

 15. jeniact Says:

  da! ca o sa fie prezenta la lansare

  sunt putin confuza. cum de la aeroport la carturesti? nu din cluj se ajunge in bucuresti? sau mesmeea vine din europa direct?

 16. dorudor Says:

  Pai Clujul e in Europa, recte de acolo la noi in Balcani se zboara … cred. Numai ca, daca aeroportul e Baneasa, sosirea avionulu ar trebui decalata cu 12 ore fata de ora lansarii …or else.

 17. Artemis Says:

  Pai, eu zic ca Mesmeea isi va face aparitia la Carturesti pe matura in zbor direct de la Baneasa, peste Bucurestiul care va intra in coma. Splendid! Sper sa ajunga coma si la Timisoara, cu tot cu Mesmeea pe matura in zbor, daca se poate!

  …cand pisica nu-i acasa, soarecii… comenteaza intre ei!

 18. Artemis Says:

  G de la God? Sau deja intram in alta (blogo)sfera?

 19. Mesmeea Says:

  pe rind sa le iau, ca m-am intors acasa, insa doar pentru scurta vreme.

  avionul meu nu vine la bucuresti de la cluj, ci de la paris in drum spre cluj. prin urmare, intre avionul cu care ajung la bucuresti si acela cu care voi pleca la cluj va avea loc si lansarea de la carturesti. am la dispozitie o ora si juma ca sa ajung la carturesti, unde voi putea sta fix 2 ore, apoi trebuie sa ma intorc la aeroport… sau ma intorc cu trenul de noapte la cluj. voila. e complicat.

  voi incerca sa zbor de la otopeni la carturesti pe o perie, precum stiu eu cine, personaja mea mult invocata pre aici!

  G de la God? habar nu am, este posibil.

  intre timp, insa, am citit in suplimentul de cultura ca s-a deschis rubrica „diabloguri” intre brumaru si o blondina… asa ca diablog e deja cuvint fumat, l-au mai intuit si altii, nici nu era greu.

  iar astazi dupa-amiaza la cluj, cum 2000-istii nu mai vin (sponsorii nu le-au dat bani de drum si cazare), vom face recital in 3, eu si doi studenti de-ai mei, care-s buni poeti. c’est ca.

 20. Artemis Says:

  Mda, nu-i usor cu avioanele astea! Pe o perie ar fi mult mai frumos!

 21. Mesmeea Says:

  rectificare necesara – diablogul din suplimentul de cultura se petrece intre hobbitul emil brumaru si o tinara scriitoare blonda si aratoasa pe care o cheama veronica (dat fiind ca termenul initial folosit de mine, „blondina”, s-a dovedit a fi prejudiciator).

  altfel, sper ca lucrurile stau binisor pre lumea aceasta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: