Entry for May 05, 2008

Rockul simfonic, îngerii şi telefonul buclucaş


Ieri s-ar putea să fi fost ultima duminică pe care am petrecut-o în apartamentul unde locuiesc de 17 ani şi unde a fost bine, cu tot balamucul blocurilor comuniste şi postcomuniste. Iar ziua s-a petrecut aşa. Mai întâi că am scris iar la romanul despre îngeri, ascultând ritualic Within Temptation – până mi-am înnebunit vecinii, dar, finalmente, mi-am îmbolnăvit şi propriile-mi urechi: cred că am ajuns la oarecare saturaţie cu olandezii zburători şi cu rockul lor simfonic. Am mai făcut una alta, apoi m-am pus pe citit Orhan Pamuk, Cartea neagră. Şi în timp ce citeam, era seara deja, primesc telefonul buclucaş. E drept că mai primesc uneori telefoane ciudate sau năstruşnice de la oameni care vor să afle de ce scriu în general sau de ce scriu despre lucrul cutare şi nu despre celălalt sau care cine ştie ce alte întrebări îmi pun; ciudate, nesărate sau insolente etc. Ei, bine, telefonul de acum suna aşa: era un domn care voia să ştie cum stau lucrurile cu poezia. Voia să ştie în absolut, după cum mi-a precizat de la început. De câte soiuri este poezia? Dacă există o reţetă absolută. Dacă şi dacă. Cei care mă cunosc deja, ştiu că teoria mea de (ca) poetă defineşte trei tipuri de poezie: poezia cerebrală (raţională), apoi cea a inimii, cum o numesc eu (poezia simţămintelor, aceasta poate fi inclusiv mistică, a se vedea imnurile Sfântului Ioan al Crucii) şi în al treilea rând poezia viscerală, zisă şi a măruntaielor (eu cu aceasta votez). Uneori, cele trei se combină şi nu sunt de sine stătătoare. Se mai adaugă aici, cu steluţă, poezia scrisă prin tehnici înrudite cu transa, delirul, suprarealismul etc. (şi cu aceasta votez). Alteori, există şi geneze incomprehensibile ale textelor poetice: poeme transmise parcă mediatic de la mii de kilometri, în care poetul este doar un fel de conductă şi de tunel, utilizând, s-ar zice, cuvintele altcuiva. Vocea de la capătul celălalt al telefonului era categorică: voia să ştie ce este poezia în absolut, cum se produce (şi reproduce, hiha!) ea. Cuvântul absolut a fost folosit de nu ştiu câte ori. După ce am explicat întrucâtva, dar omul rămăsese obstinat la capăt, am întrebat mânioasă şi sătulă: dar cine vă credeţi dumneavoastră, Dumnezeu? Nici măcar nu-şi spusese numele, iar eu am uitat să îl întreb, prinsă în vâltoarea interogaţiilor. După ce l-am întrebat dacă se crede Dumnezeu, am salutat în viteză şi am închis. Apoi m-a pufnit râsul. Numai atunci m-am gândit că fusese, cu siguranţă, o farsă.

P.S.:

Tot în această duminică împănată cu bucle şi răsuceli am aflat că Akhenaton (Amenhotep al IV-lea), cel mai complicat faraon de odinioară (de care şi eu sunt fascinată, din când în când), reformatorul religios identificat de Freud, cu Moise, iar de alţi analişti, cu Oedip, ar fi fost, de fapt, hermafrodit sau chiar femeie, de aici creştetul său lunguieţ şi şoldurile sale late…
Şi am mai aflat, de asemenea, de la o musafiră mesmeică, următorul lucru: că există un site portughez unde doritorii pot divorţa electronic în 4 minute…
Iar azi dimineaţă am dat cu obstinaţie sfaturi şamanice pe blogul unui raton, de parcă aş fi fost cel puţin vrăjitoare specializată pe poţiuni descuietoare de sălaşuri mentale…

13 răspunsuri to “Entry for May 05, 2008”

 1. eschimosss e Says:

  dar daca la telefon ar fi fost chiar Dumnezeu, intr-o ipostaza acceptabila?

 2. cruz.eschimos Says:

  sint prea amestecate lucrurile aici, si poezie, si D-zeu, si rock simfonic, si faraoni, si sfaturi samanice. Mesmeea ar trebui sa se decida incotro…

 3. Mesmeea Says:

  hei, eschimosilor, astazi sinteti in dispozitie cusurgie? vad ca-s prinsa in menghina pe ambele flancuri!
  Dumnezeu nu este de obicei in ipostaza acceptabila (sa vedem ce raspuns intelept voi primi).
  lucrurile sint amestecate intotdeauna. dar dac-ar fi sa aleg, as alege samanismul si poezia, laolalta.

 4. monaxya Says:

  Tot de Cartea Neagra m-am apucat si eu acum ceva vreme dar nu am reusit sa o termin foarte repede pentru ca Pamuk acapareaza si nu-mi pot permite asemenea desfatare momentan. :P. I-ati descoperit pe WT si v-ati si mutat! Ati renascut cu alte cuvinte:). Sunteti intr-o perioada benefica.

 5. monaxya Says:

  Referitor la Pamuk…din cat am reusit sa rasfoiesc pana acum, Fortareata Alba, atat de mititca fata de celelalte, mi s-a parut un roman puternic, tare original si reconfortant.

 6. Mesmeea Says:

  cu within temptation lucrurile stau cam asa – mi-am naucit vecinii si nu numai, ci si locuitorul din aceeasi odaie cu mine! deja toata lumea are timpanul distrus! chiar si eu insami. dat fiind ca, de o saptamina incoace, am ascultat si cite 7 ore pe zi in continuu, a fost complet nesanatos. nu-i de mirare ca am dureri de cap.
  „cartea neagra” o citesc acum, voi spune ceva mai incolo, pe blog. inca nu stiu daca va intra in biblioteca stranie. oricum, autorul e un povestitor autentic.

 7. Diana Says:

  Nu. Nu cred ca a fost Dumnezeu la telefon…stie El mai bine despre noi..nu trebuie sa ne intrebe asa direct…asta e libertatea noastra aici..ca practic nu trebuie sa dam socoteala nimanui inca ; si intr-adevar nu se Ť arata ť niciodata in ipostaze accesibile…
  Cat despre divortul care se reduce la 4 minute…am uitat sa mai spun ca imprevizibilul devine previzibil (asta e valabil si pt telefonul primit)..si inca o chestie care mi-a placut din Cinci fete ale modernitatii, Ť viteza de schimbare din ce in ce mai mare tinde sa diminueze relevanta oricarei schimbari. ť ce bine ar prinde si studentilor literati dinamismul asta…

 8. Mesmeea Says:

  cu Dumnezeu nu ma mai amestec, subject prohibit! prea greu.
  cu viteza de schimbare, insa, ar fi destule de sporovait. schimbaciunea ori schimbacioshenia este un dat predilect al vremurilor noastre.

 9. Blanche Fleur Says:

  Eu chiar nu pricep nimic sau mi-e prea somn acuma. adica, de ce tb sa va mutati? Poate are legatura cu muzica ascultata la maxim , ca mai zic si eu asa uneori.Acuma, o gluma:daca v-ati enervat si „colegul de apartament” cu muzica, divorteaza d-lui in 4 minute si chiar mi-ar parea rau.De omul de la telefon…era cu pluta pe conducta(?)Pamuk…am citit „Viata cea noua”si „Ma numesc Rosu”, mi-au placut.Un amic pakistanez online m-a deterinat sa il citesc, ca ma tot innebunea cu ideea ca noi, europenii, nu pretuim cultura orientala si nu-i respectam pe musulmani. Cred ca asa, prin faptul ca am citit, am dat dovada ca il respect pe acest prieten. Asta e, sper ca pana ce vin de la scoala sa inteleg si eu blogul asta.

 10. Mesmeea Says:

  hahahahahahahahahahahaha si tot asa! am murit de ris dis-de-dimineata! pai ma mut in alta casa cu tot cu „colegul de apartament”, cum de s-a inteles complet pe dos? si uite-asa pricep de ce ii agreez eu pe suprarealistii si dadaistii de-mprumut sau din greseala, chiar si atunci cind calca in strachini!

  ce-i drept, ar fi trebuit sa fiu mai exacta si sa spun „ne mutam”, si nu „ma mut” in alta casa!

 11. Blanche Fleur Says:

  Deci, am venit de la serviciu si am citit iar. Am crezut ca ati zis in gluma ca va mutati, fiindca vecinii v-au sarit in cap ca ati dat muzica tare, e bine ca va duceti colegul in alta casa atunci. Da chiar, dumnealui de ce nu scrie pe blog nimic?

 12. Mesmeea Says:

  … dumnealui e saman, prin urmare nu vorbeste! drept care ne mutam in zbor razant peste riul somesh.

 13. Sandra B. Says:

  ca paranteza. Cercetarile stiintifice (din nou dau cu stiinta)si analizele virtuale ale autopsiei propun sindromul Marfan pentru faraonul cu pricina.De-aici poate si trasaturile ‘hermafrodiziace’ si extra-terestrice.ca paranteza.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Marfan_syndrome

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: