Entry for April 30, 2008


Doar o mică îmbiere, adaos la textul anterior despre cei 3 Hristoşi. Dacă aveţi la îndemână sau puteţi face rost de opera rock Jesus Christ Superstar (dublu album scos pe piaţă de Tim Rice şi Andrew Lloyd Weber în 1970), nu ezitaţi să o (re)ascultaţi, este chiar minunată. Rock de cea mai bună calitate. Nu fac îmbiere neapărat spre filmul Jesus Christ Superstar, întrucât acesta a suferit oarecari modificări (de idioată corectitudine politică sau, mai exact, de cenzură) la nivel de partitură faţă de opera iniţială. Cum producătorul filmului şi regizorul s-au temut de reacţii critice faţă de libertinajul lingvistic al partiturii hipiote (inspirată de evanghelii, dar totuşi hipiotă), pur şi simplu au modificat câteva pasaje, în aşa fel încât acestea să scuze latura prea omenească a lui Hristos şi mai ales faptul că Învierea nu este inclusă în opera rock, ci lăsată pe dinafară. Voci excelente (Carl Anderson este foarte bun în rolul Iuda, are dreptate unul din musafirii mesmeici), care merită ascultate (iniţial, în rolul lui Iisus trebuia să fie Ian Gillan de la Deep Purple, dar acesta a preferat un turneu cu trupa şi a refuzat rolul, preluat de Ted Neeley, foarte bun şi el). Filmul este făcut în 1973, dar nu merită să îl vedeţi decât dacă nu aveţi opera rock. Aveau să treacă 9 respectiv 6 ani până să apară filmul Hair (regizat de Milos Forman în 1979), cu un discurs relativ înrudit cu cel din Jesus Christ Superstar. Şi mai recomand încă o operă rock, chiar dacă e rock progresiv de tot: The Fall of the House of Usher (după E. A. Poe) de Peter Hammill (creierul şi solistul de la Van Der Graaf Generator).

10 răspunsuri to “Entry for April 30, 2008”

 1. DeScribor Says:

  Iata ca pe acesta l-am ascultat. Dar nu e usor de suportat, ca stare.

 2. Mesmeea Says:

  nu-i usor, da’i fain!
  trebuie incercata si opera rock a lui peter hammill, s-ar putea sa se potriveasca mai bine cu de-scribor.

 3. Blanche Fleur Says:

  o sa ma uit, mai ales ca acest film a produs niste reactii wooooooow ‘periculoase” pe un blog invecinat.

 4. Mesmeea Says:

  in ce sens a produs reactii periculoase? (repet, imbiam mai ales spre dublul album al operei rock mai degraba decit spre film)

 5. DeScribor Says:

  Da. Si cu ocazia asta mi-am amintit de dialogul cu ”prietenul de duminica”. A fost, sa zic si eu cu un cuvant care imi place, dar pe care nu-l prea folosesc, fain.

 6. Blanche Fleur Says:

  Am pus cuvantul in ghilimele, asa ca musai sa ma explic. Deci, Oanamaria, prietena mea din pagina, a scris despre acest film in urma cu cateva luni. Un domn, Mihai, s-a apucat de ea, spunandu-i ca ea nu crede in Dumnezeu si certand-o foarte tare. Au urmat o serie de bloguri ale Oanei, pe teme inrudite, iar acel domn cu certurile lui.Pacat ca unii asa-s de patimasi, incat distrug orice urma de frumusete sau de interes dintr-o tema. Cand nu iti place o tema, nu o mai abordezi, nu? La asta m-am referit cand am scris „reactii periculoase”

 7. dorudor Says:

  Anecdotica: Gillan a inregistrat partitura lui in 3 ore ( dupa altii – ” a couple of afternoons ” ); pentru film a cerut ca nu doar el, ci intreaga trupa D.P. sa fie platita – refuzat, a continuat turneul; dupa turneu s-a ocupat 2 ani de orice,motociclete,hoteluri … numai nu de Deep Purple 🙂 Si pentru ca aminteati Hair, film frumos ca o carte buna, daca Forman n-ar fi facut decat asta si Amadeus, tot si-ar fi castigat dreptul la nemurire … despre Cuckoo’s nest poate altadata.

 8. Mesmeea Says:

  haha, de-scribor, da, asa e cu prietenii de duminica, sint destul de sfinti!

  fundamentalistii (care-s cam creiere spalate) trebuie lasati in pace, sarmanii, i-ar jupui pe hipioti! asa ca, didi, noi sa fim sanatoase. e drept ca, ideologic, hipiotii erau de stinga (tembeli, totusi, si ei, ce sa-i faci!), dar ecumenismul lor pacifist nu era chiar asa de lepadat. din start o opera rock despre Iisus pleda pentru ceva provocator. Iisus flower-power.

  multumiri lui dorudor pentru nuantele legate de Gillan si de toate celelalte (au fost bune de aflat).

 9. Diana Says:

  sa ma consider atunci “creier spalat” pt ca incerc sa ma raportez la 10 valori crestine care exista de cand lumea? sunt totusi lucruri care au mai multa valoare decat imaginatia noastra si ideile provocatoare pe care le poate genera ; gusturile nu se discuta oricum..de aceea cred ca Ť fundamentalist ť e prea mult spus

 10. Mesmeea Says:

  nu este cazul sa fiu rastalmacita aiurea. fundamentalistii sint cei care nu accepta ideea de alteritate si opinia altora. diana are alta opinie decit mine, dar imi accepta opinia. eu am alta opinie decit diana, dar ii accept opinia. asta se numeste aproape polemica si intotdeauna este sanatoasa. fundamentalistii nu se accepta decit pe sine si nimic altceva. ma refeream la omul despre care vorbea didi. in rest, ana are mere…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: