Entry for April 03, 2008

Orfeu şi bacanta

Nu voi încastra masivul roman Pământul de sub tălpile ei de Salman Rushdie (tradus la Editura Polirom, în 2003, de suculenta lingvistic Antoaneta Ralian) între fluturii speciali din insectarul prilejuit de rubrica Biblioteca stranie, întrucât el nu este neapărat straniu, ci doar excelent scris. Cine este pasionat de mitul lui Orfeu combinat în ramificaţii labirintice cu Dionysos şi bacantele sale, dar şi cu Tristan şi Isolda, plus mitoistoria modernă a metropolei Bombay, şi cine este obsedat ritualic de o temă tricefală, legată ombilical prin componentele ei de tipul dragoste-moarte-kenosis, are ce găsi aici. Povestea lui Ormus, Vina şi Umeed, precum şi a dantelăriei de personaje exotice din jurul lor, este croşetată fabulos în acest roman cu straturi. Eu punctez aici lectura minunată pe care am făcut-o, dintr-un motiv neobişnuit: deşi romanul acesta nu intră în categoria celor aşezate în rafturile extravagante ale Bibliotecii stranii, totuşi, AICI ŞI NUMAI AICI am găsit citatul care explică tocmai logica şi structura unei Biblioteci stranii. Iată citatul mai jos:
… în fiecare generaţie există unele suflete – consideraţi-le norocoase sau blestemate, dacă vreţi – care s-au născut pur şi simplu, fără nicio apartenenţă, care au venit pe lume semidetaşate, fără legături strânse de familie, ţară, naţiune sau rasă; s-ar putea să existe milioane şi miliarde de astfel de suflete, poate tot atâţia nonapartenenţi cât şi apartenenţi; poate că, până la urmă, fenomenul e o manifestare la fel de „firească” a naturii umane, ca şi opusul său, dar, în orice caz, e o manifestare căreia i s-au pus mai tot timpul piedici de-a lungul istoriei umanităţii şi căreia nu i s-au oferit şanse de dezvoltare. Şi nu numai atât: dar toţi cei care preţuiesc stabilitatea, care se tem de tranzitoriu, de incertitudine, de schimbare au ridicat un baraj solid de stigmatizări şi de tabuuri împotriva celor lipsiţi de rădăcini, a acelei forţe disruptive, antisociale, aşa încât noi, în cea mai mare parte, ajungem să ne conformăm, pretindem că am fi motivaţi de loialităţi şi solidarităţi pe care în realitate nu le simţim şi ne camuflăm identităţile tainice sub pielea falsă a identităţilor ce poartă pecetea şi aprobarea apartenenţilor. Dar adevărul se strecoară în vise; singuri, în pat (pentru că noaptea suntem absolut singuri, chiar dacă mai doarme cineva lângă noi), ne avântăm, ne luăm zborul, plutim. Şi în visele cu ochii deschişi, atât cât ne îngăduie societăţile în care trăim, în miturile noastre, în arte, în cântece, îi celebrăm pe nonapartenenţi, pe cei care sunt altfel, pe ostracizaţi, pe bizari. Plătim bani grei ca să vedem ceea ce nu ne îngăduim noi să fim, ca să-i vedem la teatru sau la cinema, sau să citim despre ei în paginile unei cărţi. Bibliotecile noastre, sălile noastre de spectacol spun adevărul. Despre vagabonzi, despre asasini, despre tâlhari, despre inadaptaţi, despre proscrişi, delincvenţi, diabolici, păcătoşi, nomazi, gangsteri, fugari, adevărul despre măşti; dacă nu am recunoaşte în ei năzuinţele noastre neîmplinite, nu i-am inventa întruna, în orice loc, în orice limbă, în orice epocă.

10 răspunsuri to “Entry for April 03, 2008”

 1. Mesmeea Says:

  ilustratia ii apartine lui Remedios Varo.

 2. bogdan Says:

  divin.
  tom-tom

 3. Mesmeea Says:

  adica? sau trebuie sa intru in rolul detectivului particular cu gitul in ghips?

 4. dora.bebe Says:

  Direct la suflet mi-a mers citatul acesta. Parca a venit sa-mi dea niste raspunsuri la intrebari care nu prea ma lasau sa dorm in ultima vreme. Prin urmare, o sa-mi caut cartea, pare sa fie exact pe stilul meu. Asa ca, un mare multumesc pentru sugestie:)

 5. Mesmeea Says:

  oare de unde si de ce stiam eu ca dora ar putea fi o nonapartenenta? intuitie feminina atroce, zic acum mustacind.

 6. Sibyllius Says:

  „…toţi cei care preţuiesc stabilitatea, care se tem de tranzitoriu, de incertitudine, de schimbare au ridicat un baraj solid de stigmatizări şi de tabuuri mpotriva celor lipsiţi de rădăcini, a acelei forţe disruptive, antisociale, aşa nct noi, n cea mai mare parte, ajungem să ne conformăm, pretindem că am fi motivaţi de loialităţi şi solidarităţi pe care n realitate nu le simţim şi ne camuflăm identităţile tainice sub pielea falsă a identităţilor ce poartă pecetea şi aprobarea apartenenţilor. Dar adevărul se strecoară n vise…”

  Nu (ne) aminteste acest indraznet gind de cei ce simt camuflata in „(i)realitatea” imediata o tainica a treia cale…? Nu ar fi posibil?

 7. Mesmeea Says:

  aceasta este o discutie mai veche…

 8. Sakee Says:

  Fara legatura cu romanul, desi am sa-l citesc si, mai mult ca sigur are sa-mi placa(Rushdie strikes again and again), ma bucura sa revad imaginea de top page. Cred ca Iulia nu e singura in fascinatia asta…

 9. Blanche Fleur Says:

  Oare nu are un iz autobiografic aceasta marturisire, avand in vedere ca autorul e condamnat de lumea din care provine?

 10. Mesmeea Says:

  sakee este, prin urmare, in faza rushdiana, aferim!. am uitat sa ii spun iuliei de acest efemer top-page paradjanov, dat fiind ca astazi a fost cam socata de jodorowski!

  didi nu este departe de adevar – s-ar putea ca si mesmeea sa faca parte dintre nonapartenenti! spre norocul ei/meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: